Hopp til innhold

Betaler for lite i startpenger – kan bli kastet ut av Diamond League

Den tradisjonelle DN-galan i friidrett i Stockholm kan bli kastet ut av Diamond League. Årsaken er at de ikke har råd til å betale nok startpenger.

DN-galan

Carmelita Jeter, Mershevet Myers og Debbie Ferguson-Mckozie på 100 m i DN-galan i fjor. Men flere stjerner skal ha uteblitt på grunn av for små sratpenger, og nå klager stjernenes managere

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Årets DN-gala går av stabelen i kveld, men uten de aller største stjernene. Flere av stjernenes managere har protestert sterkt på at arrangørene ikke betaler det som er forventet av en Diamond League-arrangør, skriver Aftonbladet.

Se DN-galan direkte på NRK1 fra kl. 19.45 ( NRK2 fra 20.55-21.30)

Det er anbefalt at hver Diamond League-arrangør skal bruke rundt 500.000 dollar (drøyt 3 millioner kroner) i startpenger. DN-galan har i år bare 150.000 dollar til dette, altså under en tredel.

Managerne reagerer

Det har fått friidrettsmanagernes organisasjon AAM til å reagere. De har skrevet til ledelsen i Diamond League der de krever at arrangørene i Stockholm lever opp til DL-kravene.

DN-galan risikerer en advarsel om de ikke lever opp til kravene. Skulle det ikke bli bedre til neste år, risikerer stevnet å bli kastet ut av Diamond League.

– Men vi har de pengene vi har, og må sette tæring etter næring, sier DN-galantes styreleder Jan Kowalski.

DN-galan har vært inkludert i Diamond League siden den overtok for den tidligere Golden League i 2010, og antallet arrangørsteder ble utvidet.

– Noen har livlig fantasi

– Vi kjører vår linje. Det ligger forhandlinger bak startlistene, og noen har en svært livlig fantasi om hva der er verdt. Men vårt mål er at DN-galan skal leve videre, sier han.

Stevnet har gått med underskudd siden 2012, da den forrige stevnelederen fikk sparken. Nå går det på lavbudsjett.

– Vi har hatt det tøft i to-tre år, og vi har slitt både på sponsor- og publikumssiden. Men vi bygger på lang sikt, og i år har vi sett en lysning i billettsalget, sier Kowalski.

– Synes du årets stevne holder internasjonal toppklasse?

– Det tror jeg, men vi vet det ikke før etterpå, sier Kowalski.

Flere norske deltakere stiller opp på Stockholm stadion i kveld. Jaysuma Saidy Ndure løper 100 m, Ingvild Måkestad Bovim starter i høyde, og Tonje Angelsen er med i høyde.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal