Hopp til innhold

Kommentar: «For Real Madrid stod et rykte på spill»

Overgangen til Martin Ødegaard er en av de største hendelsene i norsk fotballhistorie. Men den betyr også mye for Real Madrid.

Ødegaard med blomster

Martin Ødegaard er endelig klar for Real Madrid.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard er endelig klar for Real Madrid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vi kan bare forestille oss lettelsen da avtalen gikk i boks. Lenge hadde han ønsket dette: nå var endelig jakten over. Dette er mer enn en overgang: for ham handler det om å bygge en lovende fremtid, om prestisje og – et av hans personlige favorittord – ilusión.

Martin Ødegaard kan selvsagt ikke spansk. Dette handler om Florentino Pérez.

Real Madrids mektige president vil sette en høy pris på nordmannens signatur. Det må vi ikke glemme. Ordet ilusión refererer til spenning og forhåpninger; følelsen en får ved tanken på å realisere grandiose drømmer og romantiske ambisjoner. Det oppsummerer de gullkantede aspirasjonene Pérez har om at Real Madrid alltid skal være størst, flottest og best.

Statusen som tidenes mest suksessfulle klubb ble bygget ved prinsippet om å alltid hente verdens mest ettertraktede aktører.

Cristiano Ronaldo gratulerer Gareth Bale

Real Madrid bruker mye penger på stjernespillere. Gareth Bale (ryggen til) og Cristiano Ronaldo er verdens to dyreste spillere.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Drivkraften bak slike mål er storslåtte spillerkjøp. Statusen som tidenes mest suksessfulle klubb ble bygget ved prinsippet om å alltid hente verdens mest ettertraktede aktører. Strategien er den samme i dag.

Og Ødegaard er en galáctico i miniatyrformat.

For Pérez er dette da mer enn rekrutteringen av en lovende 16-åring. Det er en befestning av Real Madrids globale status som fotballens mest ettertraktede destinasjon.

Det er en befestning av Real Madrids globale status som fotballens mest ettertraktede destinasjon.

De originale galácticos

Florentino Pérez og Michel Platini

Real Madrid-president Florentino Pérez sammen med UEFA-president Michel Platini.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Verdien av å vedlikeholde – og forsterke – akkurat dette er rotet i Real Madrids historie.Store overganger og troféer har lenge gått hånd i hånd.

Det begynte på 1950-tallet med Santiago Bernabéu. Presidentens praktfulle planer bidro til å gjøre klubben så stor som den er i dag, og metoden frem til 1961 var denne: å kjøpe én internasjonal storstjerne per sesong.

Åtte år tidligere hadde klubben hentet den største av dem alle, Alfredo Di Stéfano, etter en lang og bitter politisk feide med Barcelona. Inn kom også Paco Gento. Mellom 1954 og 1960 fulgte lille Raymond Kopa, en av Frankrikes beste spillere; Didí, den brasilianske midtbanegeneralen; Ferenc Puskás, den geniale ungareren; og mange flere.

Metoden frem til 1961 var denne: å kjøpe én internasjonal storstjerne per sesong.

Alfredo di Stefano Real Madrid 1960

Alfredo di Stefano scoret det første målet i Europacup-seieren over Eintracht i 1960.

Foto: Ap

Det ble som det måtte bli. Real Madrid fikk det beste laget.

Dette var de originale galácticos. De vant de fem første europacupene, fra 1955 til 1960, og en sjette i 1966. Disse pokalene formet inntrykket av klubben som Europas mest glamorøse lag. Da FIFA skulle holde en avstemning for tittelen årtusenets klubb, i 2000, ble vinneren Real Madrid.

Globalt varemerke

Nettopp denne epoken var inspirasjonen for Pérez da han sjøsatte sitt eget galácticos-prosjekt etter å ha vunnet presidentvalget i 2000. Én spiller per sesong. Av ypperste kvalitet.

Én etter én ble de presentert: Luís Figo (2000), Zinédine Zidane (2001), Ronaldo (2002) og David Beckham (2003).

David Beckham og Zinedine Zidane

David Beckham og Zinedine Zidane er tidligere eksempler på stjernespillere i Real Madrid-drakta.

Foto: BERNAT ARMANGUE / Ap

Storhandelen ble kombinert med ambisiøs markedsføring. Under Pérez ble bildet skapt av Real Madrid som en global institusjon; en klubb som fotballelskere fra alle kontinenter kunne relatere til.

Budskapet ble spredd ved hjelp av mesterligatittelen i 2002, men også selve spillerne. Hvem drømte vel ikke om å bli som Zidane, Figo, Ronaldo eller Beckham? Drakter ble solgt, Real Madrids popularitet steg og det kommersielle avdelingen vokste.

Suksessen varte ikke på banen, og Pérez ble erstattet av Ramón Calderón i 2006. Men da Pérez returnerte i 2009, var filosofien gjenkjennelig. Siden har vi sett kjøp som Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, Kaká, Gareth Bale og James Rodríguez.

Ifølge nettsiden Transfermarkt.co.uk har de betalt for fem av de åtte dyreste spillerovergangene gjennom tidene.

Rikest og best

I dag kan posisjonen til Real Madrid neppe være langt unna den Pérez ønsker seg. Carlo Ancelottis mannskap leder La Liga; de er også spanske cupmestre, europamestre og verdensmestre for klubblag.

Real Madrid CL

Real Madrid vant Champions League forrige sesong.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Cristiano Ronaldo har vunnet gullballen to år på rad. Den globale fanen bæres fortsatt av de største profilene.

Klubben bruker fortsatt mye penger, og ifølge nettsiden Transfermarkt.co.uk har de betalt for fem av de åtte dyreste spillerovergangene gjennom tidene.

Pérez hevder disse er «billige» fordi store deler av summene tjenes tilbake, enten direkte eller indirekte, gjennom faktorer som draktsalg og sportslig suksess. Hva enn som er tilfellet, hersker det ingen tvil om at den enorme supporterskaren skaper betydelige kommersielle fordeler.

Tallene er klare. Real Madrid har vært klubben med høyest inntekt i ti år på rad.

Den store budrunden

Nå har de også Ødegaard. Playmakeren kan ikke sammenlignes med spillere som Cristiano Ronaldo og Bale, men overgangene innehar mye av den samme symbolikken.

Dette var en budrunde som involverte mesteparten av den europeiske klubbeliten.

Det finnes én viktig forskjell som gjør kuppet spesielt søtt for Pérez. Dette var en budrunde som involverte mesteparten av den europeiske klubbeliten. Når Real Madrid bryter overgangsrekorder, har vanligvis få klubber råd til å melde seg på. For Cristiano Ronaldo var det Madrid eller ingenting. Det samme gjaldt for Bale.

Ikke her. Alle klubbene stilte på lik linje. Alle hadde råd til Ødegaard.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard har vært et hett navn for media og internasjonale toppklubber det siste året.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Faktorene som da stod igjen handlet om ting som spillerutvikling, sjansene på førstelaget, fasilitetene og prestisjen. For Real Madrid stod et rykte på spill. Så de rullet ut den røde løperen: Ødegaard ble hentet i privatfly, trente med laget, traff Zidane, så Madrid-derbyet fra presidentboksen på Vicente Calderón og møtte Pérez på treningsfeltet.

Og nok en gang ble en stjerne fortryllet. Nok en gang ble tiltrekningskraften uimotståelig.

Umulig å avslå

Derfor er det grunn til å tro at mesteparten av lettelsen vil komme fra klubbens side. Det politiske presset til å hente klodens fremste talenter forsvinner aldri.

Den heldige her er ikke Ødegaard. Det er Real Madrid.

Real Madrid skal alltid ha de beste spillerne. Samme om de er 16 eller 26.

Man kan bare forestille seg inntrykket Ødegaard har fått i hovedstaden.

Han har sagt nei til Bayern München; klubben med verdens kanskje beste trener i Pep Guardiola; til Arsenal, som har en så strålende kultur for spillerutvikling; til Ajax, som har produsert så mange legender; til Liverpool, hans egen favorittklubb.

Estadio Santiago Bernabeu

Dette er Martin Ødegaards nye hjemmebane.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Så den heldige her er ikke Ødegaard. Det er Real Madrid.

Samtidig har spanjolene brukt sine ressurser godt, og ingen kan si at Perez & Co ikke er klar over sin egen status.

Det har blitt sagt de siste ukene at «en sier ikke nei til Real Madrid». I den setningen ligger klubbens største triumf.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal