Hopp til innhold

Kowalczyk med nye anklager mot Bjørgen

Justyna Kowalczyk (31) reagerer sterkt på at rivalen Marit Bjørgen (34) trekker frem astmamedisin som en viktig suksessfaktor.

Bjørgen

KONKURRENTER: Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har hatt mange dueller i langrennssporet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sundby

TRØBLER OGSÅ MED ASTMA: Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørgen forteller om bruken av medisinen i et intervju med Ren Idrett, og her sier 34-åringen blant annet at «hun ikke kunne vært best i verden uten astmamedisin».

Underforstått: Det er en fordel å være frisk hvis man skal vinne skirenn.

Eller sagt på en annen måte: Det er en ulempe å være syk.

Skiesset forklarer at kroppen trenger medisinen for å fungere, samtidig som hun understreker at hun har alt på det rene.

– Fortsatt betenkeligheter

Men Kowalczyk, som raskt ble konfrontert med intervjuet av polske medier, er ikke like overbevist. Polakken har mistenkeliggjort bruken av Symbicort helt siden den startet i 2009, og nå er 31-åringen frempå igjen.

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sier Kowalczyk til polske storavisen Gazeta.

Den polske skistjernen mener det er oppsiktsvekkende at «det plutselig er så mange astmatikere på Norges landslag».

Bjørgen har flere ganger slått tilbake mot beskyldningene fra erkerivalen. Hun mener påstandene vitner om mangel på kunnskap.

– Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg. Jeg har medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS (Det internasjonale skiforbundet), og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er jo også tatt av dopinglistene, sier Bjørgen til Ren Idrett.

Bjørgen har fått bred støtte fra andre utøvere som sliter med astma. Martin Johnsrud Sundby er blant de som også har slått tilbake mot Kowalczyk.

OL-feide

Polakken fnyser imidlertid av uttalelsene om at hun ikke vet hva hun snakker om.

– Mangel på kunnskap? Nei, overhodet ikke. Jeg kjente jo alle prosedyrene veldig godt og det har ikke endret mine mistanker. Men nå er alt over. Uansett hva jeg sier, skal jeg betraktes som «bad girl» og mine meninger skal oppfattes kun som arroganse. Likevel er jeg glad at det var jeg som begynte diskusjonen i Vancouver, fordi disse sakene er ikke ensidige, sier polakken.

Astmakrangelen startet for alvor under OL i Vancouver i 2010 da Kowlaczyk var blant de fremste kritikerne av Bjørgens medisinbruk.

Noe av bakgrunnen for spekulasjonene var at Bjørgen tok store steg etter VM-skuffelsen i 2009.

Den samme våren startet Bjørgen med astmamedisinen.

– Nå er jeg per definisjon astmatiker. Det gjør at jeg får lov til å bruke bedre medisiner. Jeg begynte å bruke de nye medisinene i juni, og merker en klar forskjell, sa Bjørgen da hun for første gang snakket om den nye medisinen i Nettavisen i august 2009.

På direkte spørsmål om Bjørgen hadde fått en lettere treningshverdag, svarte hun:

– Ja, det er faktisk en stor fordel.

Forandret treningsopplegget

Den nye medisinen var en av mange endringer for Bjørgen før OL i Vancouver. Hun brøt samarbeidet med sin gamle trener Svein Tore Samdal, la om treningen, endret kostholdet og innledet et tett samarbeid med idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell.

– Anstrengelsesastma er gjerne et resultat av tøff trening, kanskje med sjukdom i kroppen, i sterk kulde. Jeg er jo ikke den eneste skiløperen som har det, forklarer Bjørgen til Ren Idrett om hvorfor medisinbruken startet.

Både Bjørgen og landslagssjef Egil Kristiansen har forklart at det er helt andre grunner til den store oppsvingen.

– Det er litt spesielt at det blir fokusert spesielt på Marit, det er ikke bare hun som må bruke astmamedisin, sa Kristiansen til NRK.no etter de første anklagene.

Justyna Kowalczyk erkjenner at også hun er lei av hele saken. Nå vil hun ikke svare på flere spørsmål om det.

– Jeg beundrer Marit for hennes harde arbeid og prestasjoner, og jeg mener fortsatt at hun er ei sympatisk jente. Men vi er uenige om noen saker. Så la oss gå videre. Derfor er dette min siste kommentar om saken, sier Kowalczyk.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal