Hopp til innhold

Ordkrig har forverret isfronten i Northug-konflikten

Etter en dag med ordkrig i media, virker det mindre sannsynlig enn noen gang at Petter Northug signerer landslagsavtalen. Partene er fullstendig uenige om hva de har vært enige om.

Petter Northug

Petter Northug har reist hjem fra Val Senales – uvisst til hvilke konkurranser.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ved midnatt lørdag 1. november renner siste sandkorn ut av timeglasset for Petter Northug. Har han ikke signert en avtale med Norges Skiforbund før da, får han ikke representere Norge i verdenscupen og VM i Falun til vinteren.

Etter det NRK erfarer fredag kveld virker det mindre sannsynlig enn noen gang før at han kommer til å signere.

For etter flere uker der partene har vært tilbakeholdne med kommentarer i media, har det endt med ren ordkrig ett døgn før fristen.

Full forvirring rundt stridens kjerne

Tidlig fredag ettermiddag gikk generalsekretær Stein Opsal ut i VG og sa at stridens kjerne er kleskolleksjonen Northug ønsker å lansere sammen med Swix og Coop.

Omtrent samtidig gikk Northugs manager Are Sørum Langås ut med en helt annen versjon på NRK.no.

– Det er ikke kleskolleksjonen som er grunnen til at Petter ikke har skrevet under avtalen med NSF ennå. Det er kun sluttdatoen som Skiforbundet har satt for representasjonsperioden som gjør det vanskelig for Petter, skrev Langås i en e-post til NRK.no

Skiforbundet krever at Northug skal representere landslaget frem til 15. april. Northug ønsker imidlertid ikke å ha noe med landslaget etter at verdenscupen er over. Han mener sluttdatoen dermed skal være 15. mars.

– Petter synes det er uforståelig og urimelig at han skal måtte framstå som en del av landslaget i flere uker etter verdenscupsesongen blir avsluttet 15. mars. Det er viktig for Petter, og han håper og tror at det fortsatt er mulig å komme til enighet med forbundet om dette, skrev Langås.

Stein Opsal

Generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Opsal har vært en av de sentrale aktørene i forhandlingene med Petter Northug.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
– Jo mer vi gir, desto mer krever de

Dette kommenterte generalsekretær Opsal slik overfor Adressa.no.

– Det er vanskelig å forholde seg til dette. Jo mer vi gir, desto mer krever de. Vi må på et punkt si at nok er nok, sier Opsal til adressa.no, og fortsatte:

– Kravet om 15. mars kom først i sluttfasen. Jeg lurer på hvorfor dette er blitt så viktig.

Disse uttalelsene skal ha provosert Petter Northug og hans støttespillere kraftig.

Pappa Northug forhandler

NRK.no vet at sluttdatoen har vært diskutert heftig siden minst 30. september – en måned før fristen utløper.

Da sendte John Northug en mail til generalsekretær Stein Opsal der han i et vedlegg gjorde opp status, sett fra Northug-siden.

I punkt to i vedlegget med tittelen «Petter Northug – avtale sesongen 2014/2015», skriver John Northug: «Representasjonsavtalen, med et nytt vedlegg 1, signeres umiddelbart for perioden 24. november (Beitostølen) til 16. mars.»

Et av punktene partene er uenige om er altså om slutten av september er tidlig eller sent i prosessen. Forvirringen og uenighetene stopper imidlertid ikke der.

Datoforvirring om avtalens utløp

Det første møtet mellom partene ble holdt 17. september. Deretter ble det holdt et nytt møte 24. september, før skistyret den påfølgende helga godkjente en skisse til avtale med Petter Northug.

Det var altså først etter skistyremøtet at John Northug gjorde opp status med datoen 15. mars. Det var en drøy måned før fristen for å signere avtalen utløp.

Trolig hadde allerede datoforvirringen oppstått på det aller første møtet, den 17. september. Ifølge sportssjefen for langrenn i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, var det Coop-direktør Svein Fanebust som selv foreslo 15. april.

«Jeg var kun med på 2 møter. Der ble det på det første møtet spurt etter 15/4 fra Coops side. Vi fikk igjennom dette i skistyret ca. 27/9. Ønske om 15/3 oppstod ikke før etter dette. Jeg har ikke deltatt i møter etter dette», skriver Skinstad i en sms til NRK.no fredag kveld.

Saken fortsetter under bildet!

Northug og Skinstad

Åge Skinstad (t.v.) benekter at det var snakk om å avslutte avtalen 15. mars tidlig i prosessen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Hva ble egentlig sagt i forhandlingene?

I en ny e-post fra John Northug til Stein Opsal datert 2. oktober framgår det at det er uenighet mellom partene om hva som ble sagt på det første møtet. John Northug hevder Fanebust på det første møtet nevnte datoen i mars som sluttdato.

Northugs manager Are Sørum Langås ønsker fredag kveld ikke å kommentere opplysningene i e-postdialogen mellom John Northug og Stein Opsal. Langås ønsker heller ikke å svare på andre spørsmål om saken.

Stein Opsal har ikke svart på NRK.nos henvendelser fredag kveld.

Hovedpersonen Petter Northug valgte for øvrig fredag kveld å avbryte den pågående høydesamlingen i Val Senales.

Lørdag må han endelig bestemme seg for om han ønsker å gå VM i Falun. I så fall må han undertegne kontrakten med Norges Skiforbund slik den foreligger.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal