Hopp til innhold

Knuste løyperekorden i sin Vasalopp-debut

Vibeke Skofterud blir den første nordmannen som vinner dameklassen i Vasaloppet. I suveren stil setter hun også ny løyperekord.

Vibeke vinner

Vibeke Skofterud får den berømte Vasalopp-kransen etter å ha knust konkurrentene i den ni-mil lange klassikeren.

– Jeg liker å pine meg selv og er en seig jævel, så jeg begynte å kvikne etter tre timer, sa en glad Skofterud til SVT etter målgang i Mora.

Vibeke Skofterud vant på tiden 4.08.24 og det er ny rekordtid i dameklassen. Hun knuste dermed den gamle rekorden med nesten ti minutter. Langrennsløperen var helt suveren, og gikk i ensom majestet i store deler av løpet.

– Misunnelig på Marit

Rett før målgang i Mora kunne hun til og med ta seg tiden til å stake inn mot mål med et stort norsk flagg, og bak Skofterud sørget Laila Kveli for dobbelt norsk.

– Jeg er så misunnelig på Marit Bjørgen som har gjort det så mange ganger, så jeg måtte bare ta flagget, sa Skofterud til NRK.

Dårlig oppladning

Langrennsløperen har hatt en sterk sesong med seks pallplasser i verdenscupen, og kom inn til Vasaloppet som favoritt, men hun kunne ha ønsket seg en bedre oppladning.

– Jeg ble matforgifta for et par uker sida, så det var en skral oppladning. Derfor var jeg usikker og starta løpet med mye følelser, forteller Skofterud.

Og etter en halvannen mil måtte hun få en ny stav, etter å ha mistet staven.

– Staven var sikkert tråkket på av minst femten stykker, men jeg hadde fokus på meg selv og holdt hodet kaldt, forteller Skofterud.

Også rekord på Brink

Jørgen Brink

Her får Jørgen Brink et velfortjent kyss etter å ha sikret seg sin tredje Vasalopp-seier på rad.

Med tiden 3.38.41 satte svenske Jørgen Brink også ny løyperekord. Peter Göranssons tid fra 1998 ble slått med 16 sekunder.

– Det har jeg ikke tenkt på, men det er kult, var svenskens kommentar til SVT.

Svensken var i en gruppe med Daniel Tynell, Stanislav Rezak, Jerry Ahrlin, Eldar Rønning og Aukland-brødrene, men på oppløpet i Mora var det ingen som kunne hamle opp med svensken i spurten. Dermed vinner Brink Vasaloppet for tredje gang på rad.

– På en måte skal dette feires. Jeg får vel åpne en vin, sa Brink til NRK.

Beste nordmann ble Johan Kjølstad på femteplass. Anders Aukland tok en sjuendeplass, Audun Laugaland ble nummer åtte, mens Jørgen Aukland ble nummer ti. Eldar Rønning i sin «klovnedrakt» endte opp som nummer 11.

Siste nytt

  • Glimt møter Lillestrøm i cupens 2. runde

    Onsdag kveld ble oppgjørene i 3. runde i cupen trukket. Tittelforsvarer Molde gjester Hødd.

    Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

    Allerede 1. mai skal neste runde spilles. Disse lagene møtes (eliteseriekamper uthevet):

    Sogndal – KFUM Oslo, Lysekloster – Kjelsås, Bodø/Glimt – Lillestrøm, Eik Tønsberg/Fredrikstad – Rosenborg, Råde – Hønefoss/Sarpsborg 08, Strømsgodset – Kristiansund, Hødd – Molde, Tromsdalen – Viking, Egersund – HamKam, Sandnes Ulf – Odd, Alta – Stabæk, Arendal – Bryne, Eidsvold Turn – Åsane, Ranheim – Raufoss, Levanger – Brann, Oppsal/Vålerenga – Tromsø.

    Alle oppgjørene i 2. runde er imidlertid ikke spilt enda. Torsdag spilles Fredrikstad – Eik Tønsberg, Sarpsborg – Hønefoss og Oppsal – Vålerenga.

    Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I første runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg imidlertid videre fra 2. runde. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Lillestrøm - Bodø/Glimt (0-5)
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.

Sendeplan

Kl. Program Kanal