Hopp til innhold

Skolejente (17) har satt fire verdensrekorder i sommer

I en idrett der de fleste rekordene ble satt med superdrakter som nå er forbudt, er Katie Ledecky (17) i ferd med å sette en helt ny standard.

Katie Ledecky

Katie Ledecky (t.h.) jubler sammen med lagvenninnen Cierra Runge etter at de har sikret de to første plassene på 400 meter fri i Pan Pacific championships lørdag.

Foto: PATRICK HAMILTON / Afp

I et svømmestevne i Australia lørdag satte 17-åringen fra USA verdensrekord på 400 meter fri med et halvt sekund.

Tiden 3.58,37 var seks sekunder foran nærmeste utfordrer, og dermed har Ledecky satt sin fjerde verdensrekord på en drøy måned.

– Jeg har noen langsiktige målsettinger. Vi er ikke der helt ennå, sa Ledecky etter konkurransen, ifølge AFP.

Fire rekorder

Rekordløpet sammenlikner hun med den forrige rekorden hun satte på distansen i det amerikanske mesterskapet for bare to uker siden.

– Jeg visste jeg kunne svømme like bra eller bedre enn jeg gjorde i det amerikanske mesterskapet. Men jeg måtte gjøre den femte, sjette og syvende femtimeteren en del bedre, sier hun.

Svømmeverden har lenge visst at Ledecky har et talent og en kapasitet langt utover det vanlige. I tiden frem mot London-OL for to år siden hadde hun rask fremgang, men det var likevel et aldri så lite sjokk da hun som 15-åring vant finalen på 800 meter fri med nesten fire sekunders margin.

Under svømme-VM i fjor satte hun to verdensrekorder, og denne sommeren har hun fortsatt å utvikle seg selv – og dermed også sporten.

NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland mener det er resultatet av ufattelig mye trening over tid.

Aleksander Hetland

NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland ser klare tegn på at svømmesporten er i utvikling.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

– Hun trener på et high scool-lag, og de trener veldig proft. I USA trener de veldig mye i ung alder. Hun har stått på over tid og blitt bedre, men har likevel utviklet seg kjapt, sier Hetland.

Flere kvinnerekorder

Sarah Sjöström

Svenske Sarah Sjöström har satte tidligere i sommer verdensrekord på 50 meter butterfly. Her fra det pågående EM, der hun så langt har tatt to gull.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

På kvinnesiden er nær halvparten av verdensrekordene på langbane satt i løpet av noen få uker i 2009. Den gang var det tillatt å bruke en type heldekkende drakter som gjorde at den ene rekorden etter den andre ble slått.

Målt mot rekordraset fem år tilbake, har det vært et vakuum i rekordutviklingen etterpå, men anført av Ledecky har det nærmest tatt av igjen.

I tillegg til amerikanerens rekorder på 400, 800 og 1500 meter fri, har også svenske Sarah Sjöström satt verdensrekord denne sommeren. Det samme har det australske laget på fire ganger hundre meter fri-stafett.

Hetland mener det ikke er tilfeldig at når rekordene begynner å ryke, så kan det komme flere i kjølvannet slik det har gjort nå.

– Når det først kommer noen som gjør det bra og setter nivået og tar noen øvelser til et nytt nivå, så kommer det flere. Katie er ikke den eneste, men flere forgjengere som har gjort det bra, for eksempel Lotte Friis. Da kommer Katie og er uredd, og tar det til et nytt nivå, sier han.

Ser utvikling i sporten

Hetland, som selv la opp etter VM-gullet under kortbane-VM i 2012, ser flere tegn til at svømmesporten er i en rivende utvikling.

– Folk trener smartere enn tidligere. Svømmere har alltid trent mye, men nå er det mer fokus på det som skjer utenfor bassenget. For 10-15 år siden var alle svømmerne høye og slanke. Nå ser vi at mange får mer ut av sine personlige forutsetninger, sier Hetland.

Denne uken er Hetland ekspertkommentator på NRK under svømme-EM. Der har han sett at det også på herresiden er satt en verdensrekord på en av hans egne spesialgrener, 50 meter bryst. Britiske Adam Peaty svømte fredag til tiden 26,62.

Katie Ledecky amerikanske mesterskapet

Katie Ledecky satte den første av fire verdensrekorder denne sommeren i det amerikanske mesterskapet i juni.

Foto: Kirby Lee / Reuters

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal