Hopp til innhold

Gode nyheter for Brækhus - regjeringen holdt ord

– Jeg føler jeg er nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sier Brækhus.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus har tidligere sagt hun gjerne vil bokse proffkamper i Norge. Nå er hun ett skritt nærmere å få oppfyllt drømmen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Kulturdepartementet sendte onsdag ut et lovforslag som gjør at Cecilia Brækhus kan få bokse i Norge.

– Dette er strålende nyheter, ikke minst for boksesportens fremtid i Norge, sier Brækhus til NRK.

Dersom forslaget får gjennomslag vil norske amatørboksere kunne bokse uten hjelm og proffboksing vil bli tillatt i Norge.

Regjeringen har tidligere varslet at de vil sende ut et slikt forslag, onsdag holdt de ord.

– Arbeidet med å fjerne forbudet mot proffboksing har hatt høy prioritet i departementet, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Brækhus

Cecilia Brækhus etter seieren mot franske Myriam Lamare i Fredrikshavn tidligere i år.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Forslaget går konkret ut på å oppheve proffbokseloven og endre knockoutforskriften.

– Regjeringen skal virkelig ha honnør for at den nå ser ut til å ta dette valgløftet på alvor. Jeg føler jeg er litt nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sier Brækhus til NRK.

– Det er idrettens ve og vel og alle unge norske boksere som hver dag nedlegger masse trening for å forfølge drømmen, jeg er mest opptatt av og bekymret for, sier Brækhus.

Vil fjerne hjelmen

I tillegg til at proffboksing blir tillatt vil et gjennomslag for lovforslaget også hjelpe amatørbokserne. Lovforslaget vil fjerne hjelmpåbudet som for to uker siden førte til at bokseforbundet ble utestengt fra all internasjonal aktivitet.

Grunnen var at seniorbokserne på herresiden brukte hjelm under NM i Tønsberg tidligere i vinter. Noe som bryter med hjelmreglementet til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA).

Utestengelsen av norske boksere satt fart på saken i Kulturdepartementet.

– Endringene som nå foreslås, har også vært nødvendige fordi regelendringene til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) har gitt Norges Bokseforbund store utfordringer, for eksempel rundt bruk av hjelm, sier Widvey.

Ifølge en pressemelding fra Kulturdepartementet er dette forslagene som nå sendes ut på høring:

1) Proffbokseloven oppheves.

2) Følgende tre sikkerhetsbestemmelser i knockoutforskriften endres:

**§ 8 Kamplengde: godkjenningsnemnda kan gi samtykke til unntak fra bestemmelsen i nærmere bestemte tilfeller.
**§ 10 Aldersgrense: aldersgrensen heves til 40 år.
**§ 11 Beskyttelsesutstyr: krav om at utøverne skal benytte individuelt tilpasset hjelm fjernes.

– Positivt

– Det er positivt for norsk boksing at det er bevegelse i saken, sier idrettspresident Børre Rognlien til NRK.

Han ønsker ikke «å ha meninger» om forslaget nå før det er diskutert på neste idrettsstyremøte i slutten av april. Etter det vil idrettsforbundet komme med sin innstilling til forslaget.

Kulturdepertementet forteller at høringsfristen er satt til 28. mai 2014. Årsaken er at AIBA har utestengt Norges bokseforbund.

«Denne særlige omstendigheten gjør at er høringsfristen satt til 7 uker.», heter de i pressemeldingen fra departementet.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal