Hopp til innhold

Mystisk millionkontrakt reddet Larviks stjernejakt

På få måneder signerte Larvik håndballklubb syv nye spillere. Det hadde ikke vært mulig uten lovnader om millioner fra en indisk investor.

Indisk forretningsmann Larvik

Sanna Solberg (øverst t.v.), Mari Molid, Marit Malm Frafjord, Sofie Heide Lund, Sandra Toft, Vilde Ingeborg Johansen og Anita Wojtas ble alle kjøpt i løpet av 2014. Det hadde neppe vært mulig uten lovnadene om 4,5 millioner kroner fra en mystisk indisk forretningsmann.

Foto: NTB Scanpix

De siste ukene har Norges beste håndballklubb vært på desperat pengejakt for å unngå konkurs. Fredag må pengene være på plass for å sikre videre drift, og neste uke avgjøres klubbens endelige skjebne.

Larvik håpet i det lengste at lovnadene fra en indisk forretningsmann skulle redde dem ut av pengeproblemene. Men ett år etter at pengene skulle vært på bok, har fortsatt ingen sett noe til millionene.

Mystisk forretningsmann

Høsten 2013: Larvik dominerer norsk håndball fullstendig. Etter mesterligaseieren i 2011 kunne de også kalle seg Europas beste, men bak fasaden rakner økonomien.

Klubben oppdager at de mangler fem millioner kroner, og en intens idédugnad blir satt i gang for å skaffe pengene.

Løsningen kom nestleder Jørn Davidsen med.

En indisk forretningsmann ville sponse Larvik med hele 4,5 millioner kroner. Avtalen ble inngått høsten 2013 med forventet utbetalingsdato i februar 2014. Kontrakten ble ifølge Davidsen utformet av jurister og signert av advokat og lederen i det utenlandske investeringsselskapet.

I dag, ett år senere, har pengene fortsatt ikke kommet inn. På papiret ble likevel den mystiske investoren redningen for klubben i fjor, ettersom Larvik valgte å inntektsføre pengene i regnskapet for 2013.

Trosset revisorens påpekning

Det gjorde klubben på tross av at revisorfirmaet påpekte følgende:

«Etter vår mening er virkelig verdi av selskapets kortsiktige fordringer vesentlige lavere enn den regnskapsførte verdien i det fremlagte årsregnskapet. Etter vår mening burde det vært foretatt en nedskrivning med 4,5 millioner kroner. Dersom en nedskrivning hadde blitt gjennomført ville regnskapsført verdi av kortsiktige fordringer blitt redusert med kr 4.500.000 og egenkapitalen ville blitt redusert med kr 4.500.000».

I ettertid har pengene blitt tapsført, men ikke før det hadde gått nærmere et år.

Thor Edvard Mathisen

Tidligere styreleder Thor Edvard Mathisen sier de til slutt måtte innse at pengene fra den indiske forretningsmannen trolig aldri ville komme.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vi har sjekket litt her og der. Vi mener at den kan verifiseres og at avtalen er god nok. Vedkommende og selskapet eksisterer, men vi har ikke fått pengene. Derfor er den tapsført, sier avgått styreleder Thor Edvard Mathisen til NRK.

Vil ikke ut med navn på sponsor

Larvik nekter overfor NRK å oppgi navnet på forretningsmannen, men flere kilder NRK har snakket med i og rundt klubben har alle oppgitt samme navn. Dette navnet er av asiatisk opprinnelse.

Undersøkelser NRK har gjort viser at navnet vi får oppgitt knyttes til flere svindelsaker og anklager om hvitvasking.

Nestleder Davidsen, som ifølge avgåtte styreleder Mathisen iverksatte avtalen, velger å avstå fra å kommentere både navnet, selskapet og kontrakten når NRK ber om en kommentar.

Fikk lisens til å kjøpe stjerner

Konsekvensene av ikke å føre opp sponsorpengene på 4,5 millioner kroner i regnskapet for 2013 kunne blitt store.

Når håndballforbundet skulle tildele Larvik lisens våren 2014, havnet Larvik i forbundets kategori lisens med status under overvåkning etter Norges Håndballforbunds regelverk. Da var klubben kun avhengig av innsending av tertialregnskap.

Et regnskap uten sponsorpengene ville sett langt verre ut. Ifølge NRKs beregninger ville klubben da havnet i kategorien lisens med status under skjerpet overvåkning.

Det ville blant annet betydd at Larvik hadde blitt trukket to poeng og at ingen utgiftsøkninger kunne godkjennes. Men kanskje verst av alt – Larvik ville ikke fått lov til å signere profesjonelle kontrakter med noen spillere.

I løpet av sommeren og høsten 2014 signerte Larvik syv nye spillere, får NRK opplyst av håndballforbundet. Marit Malm Frafjord, Sanna Solberg, Alina Wojtas og Sandra Toft er de mest profilerte. Håndballforbundet understreker at de kun har datoene for når spillerne ble innmeldt av Larvik til forbundet, ikke når kontraktene ble inngått.

Forbundet så aldri kontrakten

Per Erik Magnussen

Per Erik Magnussen i Norges håndballforbund har aldri sett kontrakten med den indiske forretningsmannen.

Foto: NRK

Håndballforbundets organisasjonssjef, Per Erik Magnussen, bekrefter at klubben ville havnet i en annen lisenskategori uten lovnaden om 4,5 millioner kroner i sponsormidler. Magnussen var også tilstede på årsmøtet til Larvik.

– Vi fikk den samme årsberetningen som dere har sett. Vi brukte et par dager på å gå gjennom dette i tillegg til informasjonen vi fikk fra Larvik håndballklubb. Jeg fikk tilgang til det Larvik hadde av dokumenter knyttet til sponsorkontrakten, sier Magnussen til NRK.

– Du så kontrakten?

– Jeg så dokumenter som klubben hadde lagt til grunn for at de valgte å inntektsføre dette. Basert på den kjennskapen vi hadde på det tidspunktet, fant vi ikke grunnlag for å reagere på dette.

– Er det noe grunn til at du sier dokumenter og ikke kontrakt. Så du en kontrakt?

– Jeg så ikke den fysiske kontrakten. Det gjorde jeg ikke nei, sier Magnussen.

Mye tyder derfor på at ingen bortsett fra eventuelle styremedlemmer i Larvik har sett kontrakten.

PS: Lørdag møter Larvik Gyør i en kamp hvor de håper å forlenge sin imponerende ubeseirede rekke i årets mesterliga. Det kan i verste fall bli den siste kampen Larvik spiller før styret avklarer situasjonen rundt klubben torsdag neste uke.

En av Norges beste handballklubber er i dyp økonomisk krise.
Høsten 2013 ble Larvik tilsynelatende reddet av en sponsorkontrakt på 4,5 millioner kroner. Men bak avtalen står en tvilsom indisk forretningsmann og ingen har sett snurten av pengene. Reporter: Patrick Sten Rowlands Foto: Bratthammer/Endresen/Ringhagen Redigering: Solli/Haugnes

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal