Hopp til innhold

Pappa Prevc (!) skulle dømme i Kollen – nå snur FIS

Bozidar Prevc er pappaen til verdensener Peter (23) og kometen Domen (16). Han fikk plass i dommerpanelet og skulle gi sønnene stilkarakterer.

Prevc

SUVEREN: Peter Prevc har vært verdens desidert beste hopper denne sesongen. Her svever han under fjorårets renn i Holmenkollen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Walter Hofer

HENTER INN ERSTATTER: FIS og renndirektør Walter Hofer.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK oppdaget navnet Bozidar Prevc i FIS' offisielle program for den kommende helgen i Holmenkollen.

Når renndirektør Walter Hofer blir gjort oppmerksom på at det vil være tre blad Prevc i Kollen, svarer han:

– Vi har faktisk hatt slike tilfeller mange, mange ganger.

Renndirektøren ser først ingen problemer med å ha favorittens far som dommer, og han argumenterer blant annet med at man uansett stryker den høyeste og laveste poengsummen.

Han forklarer videre at han stoler på at dommerne gjør jobben sin skikkelig, og hvis noen mener det er et problem, står de fritt til å klage.

Når NRK ringer opp igjen for å høre om Bozidar har dømt sønnene tidligere, er Hofer usikker på om han faktisk er faren. Renndirektøren forklarer nå at de vil ta grep hvis rolleblandingen er i strid med reglene.

Så korrigerer han sin egen forklaring og sier at slike tilfeller var vanlige før det fantes klare regler.

Trekker Prevc som dommer

– Siden det er regler mot dette, stoler vi på nominasjonene fra (de nasjonale) forbundene. Vi har ikke oversikt over hva forbundene har nominert. Men siden du fant ut at dette er faren til en utøver, må vi handle deretter, sier renndirektøren.

Han forklarer at dommerne ikke kan ha nært slektskap til utøverne, og grensen går ved fedre, mødre, døtre eller sønner.

Etter å ha snakket med NRK tar Hofer grep slik at Prevc kun dømmer kvinnene og kombinertløperne i Holmenkollen, og Prevc skal erstattes med en dommer fra Norge.

Renndirektøren er klar på at FIS burde oppdaget glippen selv.

– Hvordan kunne det skje?

– Vi må stole på nominasjonene fra forbundene. Her må vi spørre det slovenske forbundet om hvorfor han er nominert. Det kunne vært hvem som helst. Navnet i seg selv (Prevc) er ikke grunn nok til å undersøke det, sier Hofer.

Pappa Tepes i hopptårnet

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen hadde i utgangspunktet ingen innsigelser mot at Prevc-brødrene skulle bli dømt av pappaen.

– Fra vår side er vi mer opptatt av at hopperne våre gjør det de kan, og vi bruker energien vår på det. Jeg velger å tro at de som blir gitt roller i vårt system innehar nødvendig objektivet uavhengig av familiære bånd, sier Bråthen.

Prevc

VANT VM I SKIFLYGING: Peter Prevc, her på toppen av VM-pallen i Kulm.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Han peker på at Mirian Tepes, faren til hopperen Jurij, lenge har vært assisterende renndirektør. Tepes vurderer vindforholdene og gir hopperne rødt eller grønt lys.

Hofer forklarer at FIS habilitetsvurderte Mirian da sønnen tok steget som hopper.

– Da FIS ble klar over konflikten, kom man frem til at Tepes ikke var nominert, men ansatt i FIS, og han jobber på et faglig grunnlag, sier Hofer.

NRK har gått gjennom dommerpanelene i verdenscupen, og Prevc har ikke dømt de to siste sesongene. Hofer er glad FIS fikk muligheten til å skifte hoppdommer før rennene i Kollen.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal