Hopp til innhold

Rulleskivettreglene i fokus etter dramatisk ulykke

Tirsdag var Øystein «Pølsa» Pettersen og flere andre involvert i en dramatisk rulleskiulykke. Nå vil landslagsledelsen ha økt fokus på trygghet i trafikken.

Pølsa

Øystein Pettersen var involvert i en dramatisk rulleskiulykke tirsdag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

s

Åge Skinstad vil ha økt fokus på rulleskivettreglene.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– I tillegg til de gjeldene rulleskivettreglene bør man kanskje legge til en til - man bør kjenne terrenget der man går, sier sportssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad.

  • Les rulleskivettreglene i egen faktaboks

Tidligere denne uken endte Øystein «Pølsa» Pettersen, Thomas Alsgaard og en rekke andre rulleskiløpere i en dramatisk massevelt.

Løperne kjørte ned en altfor bratt bakke og det voldsomme fallet endte med at to mann måtte på legevakten, mens tre endte på sykehus. En av de var Pettersen.

– Vi kjørte i en område vi ikke var så godt kjent, og dro ned en bakke som ikke var veldig bratt i starten. Vi er alle gode på rulleski og er vant til å kjøre, men så ble det bare brattere og brattere. Asfalten ble samtidig dårligere og veien ble smal og svingete. Vi mistet kontrollen, sa Pettersen til NRK tirsdag.

Nå vil Norges Skiforbund, sammen med Trygg Trafikk og Statens Vegvesen, bruke mer tid på å spre rulleskivettreglene til folk.

Økt fokus på rulleskivettregler

– Vi får gode råd, men vi må bli flinkere til å spre de. Den 26. august skal vi ha en samling på Skeikampen hvor vi skal dele ut vester, fluroriserende hjelmer og ha fokus på rulleskivettreglene, forteller Skinstad.

I perioden 2000-2013 har politiet registrert 19 personer som er blitt skadet som følge av rulleskiulykker. To er blitt drept i trafikken.

Landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus mener som Skinstad at man må tenke over hvor man kjører før man legger ut på tur.

– Jeg har selv gått opp den bakken Øystein og de andre falt i, og jeg tror ikke de ville kjørt ned den hadde de visst hvordan den er. Du må ha en viss kontroll på hvordan terrenget er og hva kjøring i nedoverbakke medfører, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Økt antall ulykker

Samarbeidet mellom Norges Skiforbund og Statens Vegvesen heter «Rull trygt - sammen i trafikken». Prosjektleder i Statens Vegvesen Region Vest Anne Margrethe Bøe, er enig med samarbeidspartnerene i landslagsledelsen.

– Når det går for fort og man ikke klarer å bremse, kan de gå ille. Jeg tror det er veldig viktig å gjøre seg noen tanker om hvor det er lurt å ferdes. Det er også en del faremomenter ved å blande myke trafikanter med øvrig trafikk. Vi som bilister må ta hensyn til rulleskibrukerne og være obs på farene, sier hun.

– Antall ulykker har økt som følge av den økte interessen for sporten, legger Bøe til.

Vil ha løperne vekk fra veiene

vidar

Vidar Løfshus vil ha flere rulleskiløyper i landet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Folkeidretten langrenn er ikke lenger bare en vinteraktivitet, og stadig flere tar på seg rulleskiene og legger ut på tur på asfaltveiene. Det er ikke bare profesjonelle utøvere som går på rulleski, men også mange mosjonister.

Landslagssjef Løfshus vil ha flere vekk fra veiene og inn i egne rulleskiløyper.

– Flere anlegg og rulleskiløyper må være målet for fremtiden. Jeg har en visjon om at vi har nok rulleskiløyper til å ikke ha løpere på veien, men det blir vanskelig, sier han.

Det åpnes stadig vekk nye rulleskianlegg og snart står et nytt klart i Granåsen. Det er også planer om det samme i Drøbak. Løfshus innrømmer imidlertid at det kreves store ressurser for å få på plass nok løyper.

– Det er jo tunge investeringer, og ikke det samme som å bygge en ballbinge. Det tar nok noen år før vi har tilstrekkelig med anlegg. Hver løype hjelper på og løperne trives bedre og bedre i de, sier han.

Siste nytt

  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen forteller at hun legger opp.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal