Hopp til innhold

Skarstein tok overlegent gull – gråt etter målgang

TOKYO/OSLO (NRK): Birgit Skarstein (32) hadde full kontroll i finalen i singlesculler, og sikret Norges første Paralympics-gull i Tokyo. Da måtte hun ta til tårene.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021 - Finale - Roing

– Jeg satt og gråt. Tårene trillet. Livet skjer, mange dager er det ganske tøft. Det handler ikke om motivasjon eller energi, det handler om å stå opp og gjøre jobben når ting er tøft, sa Birgit Skarstein etter å ha tatt gullet.

Birgit Skarstein holdt ut i motvinden, og rodde inn til gull i singlesculler. Nærmest hele veien var hun i føringen, og det var ingen som kunne stanse den norske roeren.

Hun endte på tiden 10:56.88. Andreplass, Samuel Moran, havnet 22 sekunder bak Skarstein.

– Det er helt fantastisk. Det var som en drøm og planen funket. Det var en tøff vind, så jeg måtte regulere hele tiden. Men jeg var veldig i det fra start til mål og jeg føler vi brukte alle triksene i boka. Det var utrolig kult, jeg er veldig takknemlig, sier Skarstein til NRK.

Hun er veldig fornøyd med starten hun fikk. Hun var i ledelsen så å si hele veien.

– Det handler om å få en bra start. Jeg ville skremme de andre konkurrentene og psyke dem litt ut, sier hun.

Ble bedt om å dra til psykolog

Reisen til Skarstein har vært vanvittig. Roeren fra Levanger ble lam fra livet og ned i 2009, og i 2012 startet hun satsingen på roing. Siden den gang har det stort sett gått oppover sportslig sett.

– Jeg har vært så sta og selvstendig. Jeg har tenkt at jeg skal gjøre det selv. Disse årene har lært meg veldig mye om verdien om samarbeid. Av og til er man sterkest når man ber om hjelp og sterk når du bidrar med det du kan og lar andre bidra med det de kan, sier hun.

– Dette er mange år med jobbing. Siden jeg stod i Paralympics i London i 2012 til 4.-plass i Rio og den følelsen av å akkurat miste podiet... Da tenkte jeg at dette skal aldri skje igjen. Den 4.-plassen har vært med meg så mange ganger på trening. Det har vært tøft, innrømmer Skarstein.

Hun kaller seg selv en streber og en perfeksjonist. Det ga henne gullmedalje, men det kan også by på utfordringer, forteller hun.

– Det var en av mine tidligere trenere som sa at jeg måtte gå til psykolog og jobbe med at jeg var så perfeksjonist og detaljorientert. Jeg er helt sikker på at de egenskapene har bidratt til at dette er mulig i dag, mener Skarstein.

Men hun tar ikke æren alene. Rolandslaget er en samlet gjeng, noe flere av utøverne har påpekt tidligere. Et bevis på det, er bildet som trener Johan Flodin har hengt opp.

– Han har hengt opp bilde av hele landslaget på team-rommet. For de er jo med – dette er en skikkelig lagseier, forteller søndagens gullvinner.

Det er én utøver som kanskje har hjulpet henne ekstra mye inn mot lekene. OL-sølvvinner Kjetil Borch droppet deler av ferien for å forberde Skarstein på Paralympics.

– Det siste jeg gjorde før jeg la meg i går, var at jeg snakket med Kjetil som stod på denne startstreken for en måned siden. Vi har vært gjennom mye av det samme opplegget. Så det å kunne sparre er så utrolig verdifullt, sier hun.


Hadde kontakt med OL-roerne

En av hennes viktigste støttespillere er Johan Flodin, hennes trener. Han gir seg nå etter Paralympics, men han avslutter i det minste med stil. Men det at han er ferdig er ikke fokuset nå, sier han.

– Jeg har ikke tenkt mye på det. Jeg er i sonen at det handler om her og nå, sier Flodin til NRK.

– Hvor mye betyr dette for dere?

– Fantastisk mye. Vi har en filosofi om å ha en kultur som er viktig for å levere i tiår etter tiår. Vi må vise at det vi jobber med gir gode resultater, sier Flodin.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021

SUPERDUO: Birgit Skarstein og trener Johan Flodin.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Samtidig skryter Flodin av de andre roerne som deltok i OL i Tokyo for noen uker siden.

– Jeg vet at hun har hatt mye kontakt med lagkameratene under OL-Tokyo, og det betyr veldig mye, forteller han.

Trøbbel for Skarstein-konkurrent

Skarstein ble flyttet fra bane 4 til bane 1. Det var en fordel, med tanke på vindforholdene i Tokyo.

Hun fikk en meget sterk start og fikk en tidlig ledelse. Etter å ha passert 500 meter hadde hun en avstand på åtte sekunder ned til andreplassen.

Med 500 meter igjen var det kun uhell som kunne stanse Skarsteins gull. Dermed rodde hun inn alene over målstreken.

Skarstein vant sitt forsøksheat suverent på fredag og var favoritt til å ta OL-gull i singlesculler sammen med Samuel, som hadde den beste tiden i forsøksheatene.

I forkant har det likevel vært dramatisk for Samuel. Hun måtte kjøre semifinale lørdag, ettersom hun ble disket fordi setet ble omtalt som «for innovativt». Dermed hadde Skarstein en fordel allerede der.

Det var Samuel som forsøkte å hente inn Skarstein, men det lot seg ikke gjøre.

Skarstein hadde aldri tatt OL-medalje tidligere, og den beste plasseringen hennes før dagens løp var 4.-plass i Rio i 2016.

Norge har store muligheter til nok et gull søndag når Salum Kashafali skal løpe 100 meter.

Siste nytt

  • Hallingdølen: Johaug og Skarverennet stoppet av uvær

    Hallingdølen skriver at Skarverennet er avlyst på grunn av uvær. På startstreken sto blant annet Therese Johaug.

    NRK kommer tilbake med mer.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal