Hopp til innhold

Anand får taktikk-slakt: – Han må i hvert fall prøve å vinne

Vishy Anand (43) må tåle kraftig kritikk for å ikke en gang forsøke å true Magnus Carlsens klare ledelse i sjakk-VM.

Vishy Anand

Viswanathan Anand har til gode å sette Magnus Carlsen under press i sjakk-VM. Det forundrer sjakkprofiler.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Jeg klarer bare ikke å forstå hvorfor Anand spiller på sine svakheter og Carlsens styrker, skriver Hikaru Nakamura, rangert som verdens fjerde beste sjakkspiller, på Twitter.

Vishy Anand

Viswanathan Anand drar en finger over leppene i konsentrasjon. Indiske journalister mener landsmannen burde valgt en mer aggressiv åpning mot Carlsen.

Foto: BABU / Reuters

Han er en av mange som har hengt seg opp i Vishy Anands usedvanlig lite offensive spill i de to seneste VM-partiene i Chennai.

Remis på remis

Mandag spilte Carlsen og Anand remis i det sjuende partiet, og tirsdag ble nærmest en gjentakelse av mandagen: de to sjakkduellantene tok hverandre i hånden etter nok et remis-resultat - det sjette totalt i VM.

De gjentakende remis-resultatene gir klar fordel Magnus Carlsen, som altså har en to poengs ledelse på sin indiske motstander etter å ha vunnet to partier forrige uke.

Nordmannen trenger nå bare halvannet poeng på de fire siste partiene for å sikre seg verdensmestertittelen.

Anand må på sin side ha minst to seire for ikke å tape.

– Må i hvert fall prøve!

– Det er litt trist å se den lynraske, kalkulerende og enormt taktiske maskinen som Anand en gang var, spille som det her, skriver Nakamura videre på Twitter.

– På dette stadiet - hvem bryr seg om man taper 10 partier på rad. Man må i hvert fall prøve å vinne! Det virker som om Anands strategi er.... ?, fortsetter amerikaneren.

Også Nigel Short, mannen som spilte VM-kamp mot Garry Kasparov tilbake i 1993, slutter seg til kritikken.

– Jeg skal ikke benekte at det er en voldsom oppgave å skulle forsøke å bekjempe Carlsen med svarte brikker. Men du kan i hvert fall prøve, skriver Nigel Short på mikrobloggtjenesten.

– Det er for tidlig å fastslå at Anand har gitt opp, men det føles nesten sånn, fortsetter briten.

  • Tror du Vishy Anand har gitt opp kampen om seieren? Si din mening og diskutér på NRK-sportens Facebook-side NRK Sport, eller NRK Sjakk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nigel Short og Hikaru Nakamura

KRITISKE: Nigel Short (t.v) fra Storbritannia og Hikaru Nakamura fra USA.

Foto: NTB Scanpix

Indisk presse med kritiske spørsmål

Anand fikk også spørsmål fra indiske journalister om hvorfor han ikke gikk mer til angrep under tirsdagens åttende VM-parti.

Journalistene påpekte at da Carlsen startet med kongebonden, kunne Anand nemlig valgt å starte med et såkalt «siciliansk forsvar» - ansett for å være et meget offensivt forsvar - men inderen valgte heller «Berlin-forsvar», ansett for å være den trygge varianten.

Også den norske storspilleren Jonathan Tisdall bet seg merke i Anands overraskende defensive mottrekk i åpningen.

Magnus Carlsen

SELVSIKKER: Magnus Carlsen fremstod sjeldent selvsikker og humørfylt under pressekonferansen etter tirsdagens parti. Jeg har ikke noe imot å spille remis, sa han.

Foto: BABU / Reuters

– Det sier veldig mye at Anand velger å gjemme seg bort i stedet for å ta sjansen og komme ut og slåss, sier Tisdall til NRK.no.

Anand besvarte kritikken mot den defensive åpningen på følgende måte:

– Vel, jeg visste ikke hvilke intensjoner han (Magnus Carlsen journ.anm.) hadde, og siciliansk forsvar var ikke noe opplagt valg. Jeg tenkte en god stund og bestemte meg for å gå for det jeg gjorde, forklarte Anand, før han fortsatte:

Har han resignert?

– Kampsituasjonen taler for seg selv, og det er min jobb å gjøre noe med det. Jeg får forsøke på nytt i neste parti, sa Anand, og lente seg tilbake i stolen.

Stormester Tisdall har dekket sjakk som frilandsjournalist i over ti år, blant annet for Reuters. Han kan bare tenke seg én god grunn til at Anand spiller såpass defensivt – om det ikke er snakk om resignasjon.

– Det eneste jeg kan tenke meg som vil forsvare dette, er at han spiller død. At han prøver å få Magnus til å tro at han har gitt opp. Men hvis jeg ser på kampen som helhet, har jeg et veldig sterkt inntrykk av at han var klar til å overrekke tittelen til Magnus allerede før det begynte, sier Tisdall.

– Når kan vi forvente dynamitt?

Nok en indisk journalist fulgte opp med et kritisk spørsmål til Anand:

– Når kan vi forvente å se mer dynamitt-spill fra deg?

– Nå er ikke tiden for å analysere spill. La oss diskutere hva som kunne vært gjort annerledes når denne VM-kampen er ferdigspilt, avsluttet han.

– Ja, la oss ta diskusjonen etterpå, fulgte Carlsen opp med.

Også NRKs ekspert stiller seg undrende til Anands taktikk med fire VM-partier igjen å spille. Torstein Bae mener Anand vinne på torsdag om VM-kampen skal bevare spenningen til siste slutt.

Må tvinge Magnus til å gjøre feil

– Vishy Anand fikk ikke det helt store å tygge på i dag. Med tanke på matchsituasjonen er nok Carlsen innstilt på å trygge remis så ofte som mulig, sier Torstein Bae, som følger VM-kampen i NRKs sjakkstudio.

– Anand har hvite brikker i neste parti, og nå må han gå hardt ut og han må vinne. Han må ta store sjanser, og forsøke å få til at Magnus tråkker feil. Foreløpig har han ikke bydd Magnus på de store utfordringene, sier Bae, og legger til:

– Anands store problem er at Magnus Carlsen nesten aldri gjør feil, sier han.

Slik valgte Magnus Carlsen å svare på sitt første spørsmål under pressekonferansen etter det 8. partiet.

VIDEO: Magnus Carlsen var i meget godt humør på pressekonferansen etter tirsdagens parti. Nordmannen spøkte blant annet om dopingkontrollen de måtte gjennom etter partiet.

Siste nytt

  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal