Hopp til innhold

Risikerer rettsmøte midt i sesongen

Søksmålet mot Petter Northug skal avgjøres innen seks måneder. Det betyr at saken kan komme opp midt i skisesongen.

Northug

Petter Northug er saksøkt av Nye Høyder for avtalebrudd.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Mandag avslørte NRK.no at selskapet Nye Høyder saksøker Petter Northug.

Selskapet, som drev Northugs management sist sesong, krever kompensasjon etter det de oppfatter som avtalebrudd:

«Jeg bekrefter at vår klient Nye Høyder AS har tatt ut søksmål mot Petter Northug med krav om erstatning for det tap selskapet lider som følge av det man mener er en uberettiget heving av managementavtalen fra Northugs side. All den tid saken står for domstolene har jeg ingen ytterligere kommentar», skriver Nye Høyders advokat Morten Brandhaug i en sms til NRK.no.

Dommer Rune Lium ved Sør-Trøndelag tingrett opplyser til NRK.no at slike saker normalt skal være ferdigbehandlet innen seks måneder. Det vil for Northugs del si innen midten av mars, noe som igjen kan bety at saken kommer opp midt i skisesongen.

Tilbyr megling

Samtidig er det også mulig at saken blir avsluttet før jul, hvis partene kommer til enighet i et meglingsmøte.

– I slike saker tilbyr vi megling. I Sør-Trøndelag tingrett har vi rundt 80 prosent løsning på sakene som går til meglingsmøter, så de fleste sakene løser vi gjennom megling, sier han til NRK.no, og legger til at dette utgjør rundt 60 prosent av det totale antall saker.

Men det vil også ta tre-fire måneder før et eventuelt meglingsmøte kan finne sted. Det vil si at det neppe skjer før skisesongen er i gang.

Rune Lium

Ifølge dommer Rune Lium avgjøres rundt 80 prosent av søksmålene i Sør-Trøndelag ved megling.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Får tilståelsesdom

Usikkerhetene rundt det sivile søksmålet, kommer på toppen av utfordringene knyttet til straffesaken mot Northug i kjølvannet av fyllekjøringen i mai.

Tirsdag i forrige uke tok statsadvokaten ut tiltale mot Northug på seks punkter etter at han krasjet i alkoholpåvirket tilstand. Northug har tilstått på alle de seks punktene, og saken vil derfor bli behandlet som tilståelsessak.

I løpet av uka er det ventet at rettsmøtet i saken vil bli breammet. Det er fortsatt usikkert hva som blir straffen, og når en sannsynlig fengselsdom må sones.

Denne uka kan det også komme en avklaring på om Northug går med på å undertegne en avtale med Norges skiforbund. Avtalen er en forutsetning for at Northug skal få gå verdenscup og VM til vinteren. Alternativet er å gå langløp.

Sesongen innledes uansett med nasjonal åpning på Bitostølen 21.-23. november. VM i Falun arrangeres fra 18. februar til 1. mars.

Slik er prosessen

Slik beskriver Lium, på generelt grunnlagt, i detalj prosessen rundt en stevning av den typen som nå er rettet mot Petter Northug:

– Når man fremmer et krav for en domstol i en sivil sak, må det gjøres i form av en stevning. Det er et dokument hvor man beskriver hva man mener man har krav på, og så fremmer man det på domstolen, sier Lium, og fortsetter.

– Har man mindre krav, starter man i forliksrådet. For krav som overstiger 125.000, kan man gå til tingretten og be om dom for at man har et krav mot noen. Da beskriver man bakgrunnen for kravet, og man må legge fram dokumentasjon for at man har et krav, eksempelvis en avtale eller en ubetalt faktura eller liknende. Da starter man saken ved å beskrive dette for retten i skriftlig form, i form av en stevning.

Innen seks måneder

– Hva skjer når dere har mottatt stevningen?

– Vi kan ikke avgjøre en sak basert på én parts framstilling, så da forkynner vi det til motpart, altså den som er saksøkt. Da får den personen en frist for å gi et tilsvar. Da kommer det et tilsvar innenfor en frist som gjerne kan være tre uker.

– Hvor lang tid tar det fra dere mottar en stevning til det kan avholdes et rettsmøte eller en rettssak?

– Det kan variere fra sak til sak, men vi har et utgangspunkt. Etter at vi får tilsvar følger et kort planmøte der vi på telefon med partene planlegger hvordan saken skal behandles. Det har vi ofte en måned etter at saken har kommet inn. Så sier loven at saken skal være ferdig behandlet innen seks måneder. Så vi har egentlig ganske dårlig tid, vi må legge en aktiv plan for å få til en rettssak innen seks måneder, påpeker Lium.

– Ryddig prosess

I planmøtet sonderes også muligheten for megling.

– Etter tre-fire måneder kan det være et meglingsmøte der vi forhåpentligvis får til en løsning. Da gir vi muligheten til at partene skal få tilbake på kontrollen på egen sak, i stedet for at advokatene skal slå paragrafene i hodet på hverandre, beskriver Rune Lium.

Hvis partene ikke kommer til enighet via megling, havner altså saken i retten inne seks måneder.

– Prosessen er ryddig og grei, alle kommer til orde, og når man avsier dom er saken godt opplyst. Da får man en dom basert på det partene har bragt inn for rettssystemet, sier Lium.

– Hvor alvorlig er det å bli stevnet?

– Det tror jeg man ser veldig ulikt på. I næringsforhold er det å bli saksøkt en del av risikoen, for det kan oppstå tvister. Heldigvis bruker folk domstolen til å løse tvister i et demokratisk samfunn, i stedet fort andre mer uheldige metoder. Så det å bli stevnet for næringsdrivende, hører litt med til det å drive næring.

Det er ikke kjent hvor stort Nye Høyders krav til Petter Northug er. Northugs advokat Marius Egeberg ønsker ikke å kommentere saken.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal