BLOGG: Det er nemlig praktisk talt umulig for en normal person å få i seg den samme matmengden som gutta som sykler Frankrike rundt.
Jeg har prøvd. Hvordan det gikk ser du i videovinduet over (se videoen før du leser videre!).
Hvordan får de det til?
I et forsøk på å illustrere hvor vanvittige matmengder Alexander Kristoff og co. dytter i seg i løpet av en Tour de France-dag, bega jeg meg ut på et eksperiment som jeg visste kom til å gå galt.
En meny som kunne mettet en familie på fire - til bare meg.
Ganske nøyaktig 8.300 kalorier. Frokosten alene er stor nok til å dekke hele dagsbehovet til en vanlig mann. Nesten, i hvert fall (se hele oppskriften i faktaboksen).
Mens jeg endte opp med å føle meg kvalm, svimmel, fikk rennende nese og magevondt, virker syklistene nokså upåvirket av det 8.000 kalori-store dagsinntaket.
Nettopp fordi energien som kreves for å tråkke seg gjennom hele Frankrike er så kolossal. Rytterne kan forbrenne så mye som 7.500 kalorier på en tøff fjelletappe.
Det er mer enn dobbelt så mye som man forbrenner under en maraton (ca. 3.000 kcal ifølge amerikanske studier), og nærmere fire-gangeren av hva en vanlig mann forbrenner på en vanlig arbeidsdag.
Langt fra junkfood
En annen faktor som gjør matmengden så enorm, er at store deler av inntaket består av svært normal kost. Det går i brødskiver, havregrøt, pasta, ris, kylling, fisk og biff - ingen cheeseburgere eller baconskiver (dessverre).
Det gjorde oppgaven med å få i seg alt særdeles tøff (den 7. energibaren på rad var heller ikke spesielt fristende).
Ja, dersom jeg hadde fordelt hele måltidet utover en større tidsperiode ville det kanskje gått lettere. Mest sannsynlig hadde jeg vært like sjanseløs.
God Tour de France!