Hopp til innhold

Armstrong utestengt på livstid – «fortjener å bli glemt»

UCI bekrefter dommen Lance Armstrong har fått av det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Det betyr at amerikaneren definitivt blir fratatt alle sine sju Tour-titler.

UCI utestenger Armstrong

På en pressekonferanse mandag opplyste president Pat McQuaid i det internasjonale sykkelforbundet at de bekrefter dommen fra antidopingbyrået USADA.

Det opplyste presidenten i det internasjonale sykkelforbundet, irske Pat McQuaid, på en pressekonferanse i dag.

– Det er også klart at det ikke er plass for Lance Armstrong i sykkelsporten for framtiden. Han fortjener å bli glemt, sa McQuaid.

Rett etter pressekonferansen gikk USADA-lederen ut og krevde at det nå må oppnevnes en kommisjon som skal rydde opp i sykkelsporten.

– Avsløringen og straffingen av Lance Armstrong er ikke på langt nær nok til å få tilbake sykkelsporten troverdighet. Vi trenger noen som kan fullt ut frigjøre sporten fra sin mørke fortid, sie USADA-president Travis Tygart.

Beste plassering er nummer 36

På de framtidige Tour-listene vil Armstrong stå med en 36.-plass om beste sammenlagtplassering i Touren.

Armstrong-saken er beskrevet som "det mest sofistikerte, profesjonelle og suksessfulle" dopingprogrammet verden har sett.

– Jeg ble kvalm av det jeg leste i USADAs rapport . Historien om hvordan (David) Zabirskie ble overtalt og delvis tvunget til å dope seg, er ufattelig, sa McQuaid.

– Kan det tenkes at organiseringen av Armstrongs dopingsak var så omfattende at han også "kjøpte" ledere i internasjonal sykkelsport? fikk UCI-presidenten spørsmål om.

– Nei, det er helt utelukket. Slike spekulasjoner vil jeg absolutt avvise, sa McQuaid.

Armstrong nekter alt

Men amerikaneren ble aldri tatt i kontroller, og han nekter for alle beskyldninger om at han skal ha dopet seg. USADAs rapport og dommen bygger vesentlig på vitneuttalelser.

26 personer, inkludert 15 ryttere, har bevitnet at Armstrong brukte og skaffet dopingmidler, og rutinemessig brukte blodoverføringer.

Armstrong kjempet mot USADAs påstander helt til tidligere i høst. Da ga han opp. Tidligere i oktober sendte USADA sin rapport på over 1000 sider til UCI, samtidig som rapporten ble offentliggjort.

– Men sykkelsporten har en framtid. Vi har ryddet opp etter forskjellige hendelser før, og vi gjør det igjen, la han til. Han vil heller ikke trekke seg fra presidentvervet i kjølvannet av dopingskandalene i sykkelsporten. McQuaid har vært UCI-president siden 2005.

Det ble på forhånd spekulert i om UCI ville anke dommen til idrettens voldgiftsdomstol, CAS, men det gjør den ikke.

– Vi stiller oss bak det USADA har sagt, sa UCI-presidenten.

Lance Armstrong i 2004
Foto: PETER DEJONG / Ap

Det betyr i klartekst at Lance Armstrong mister alle sine sju Tour-titler han tok fra 1999 til 2005, og at han blir utestengt fra sykkelsporten på livstid.

– Forskjell på Armstrong og Riis

UCI-presidenten fikk også spørsmål fra en journalist fra Jyllands-Posten om hvilke personer det er plass til i sykkelsporten i fremtiden. Han nevnte Bjarne Riis, Tour-vinner i 1996.

– Bjarne Riis har i ettertid frivillig innrømmet å ha brukt doping. I tillegg har han gjort sykkelsporten mye godt ved å bygge et lag som har hatt suksess. Armstrong har ikke gjort noe av dette, og det er en vesentlig forskjell, sa McQuaid.

– Har ikke hatt muligheter tidligere

McQuaid fikk spørsmål om hvorfor organisasjonen ikke hadde tatt affære før, når det er sju år siden Armstrong tok sin siste Tour-tittel.

– Det har skjedd mye i dopingjakten siden da. Vi hadde ingen mulighet tidligere. Vi hadde rett og slett ikke sjanse til å avsløre Armstrong eller andre på fersk gjerning på den tid, sa han.

Men han er glad for at det er gjort nå. På fredag skal UCI sette seg ned for å finne måter å hindre at liknende hendelser skal skje igjen.

De skal også finne ut hvor stor straff Armstrong eventuelt skal få utenom å bli fratatt sine sju Tour-titler. Samtlige av hans resultater etter 1. august 1998 blir trolig strøket, inkludert bronsen fra temposykling i OL i 2000.

Tour de France-ledelsen har tidligere sagt at hvis Armstrong blir funnet skyldig, skal hans navn strykes fra alle lister . Men det vil ikke bli utnevnt nye vinnere, slik som etter at vinnerne Floyd Landis (2006) og Alberto Contador (2010) ble disket for doping.

Til det er denne skandalen for stor. I UCIs mer enn 1000 sider store rapport blir det slått fast at 20 av 21 på seierspallen sannsynligvis har vært knyttet til doping på en eller annen måte.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal