Hopp til innhold

Syv grunner til at Carlsen kan vinne

Det forventes et jevnt sjakk-VM og en duell av de sjeldne når Magnus Carlsen og Sergej Karjakin møtes i New York. Men husk: Det finnes bare én Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

Verdensener Magnus Carlsen har et favorittstempel på seg i forkant av sjakk-VM i New York.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

President Vladimir Putin og et stort russisk sjakkpublikum håper Sergej Karjakin er mannen som endelig skal vippe Magnus Carlsen ned fra VM-tronen.

Men vil det hele bli en skuffelse for russerne? Ja, sier oddsmakere og flere eksperter.

På den andre siden av brettet sitter nemlig verdens beste sjakkspiller, og han hater å tape. Her er de syv viktigste grunnene til å tro på nordmannen, ifølge sjakkekspertene:

1. Styrkeforholdet tilsier overkjøring

Magnus Carlsen har vært fullstendig overlegen de siste årene og har tronet øverst på verdensrankingen i flere år.

Det skiller hele 81 poeng på rankingen, som viser hvor sterke spillerne har vært over tid.

– Statistisk sett har Magnus alt på sin side. Han er rett og slett den beste spilleren, og selv om han skulle tape, vil jeg fortsatt si at han er den beste spilleren, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Sergey Karjakin fra Russland spiller lynsjakk under Norway Chess

Sergej Karjakin har forberedt seg til VM i et halvt år. Men holder det?

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

2. Carlsen spiller uten press

Nordmannen har allerede tatt to VM-triumfer og vet hva han går til når den første brikken flyttes i New York.

– Jeg tror ikke Magnus føler noe særlig press – i hvert fall utenfra. Han har en veldig god og støttende familie og et godt støtteapparat rundt seg. Jeg tviler på at Magnus føler noe mer press enn det han legger på seg selv, sier Leif Erlend Johannessen, stormester og redaktør for Norsk Sjakkblad.

Kontrastene er enorme til den russiske leiren. Et gedigent apparat og en stolt sjakknasjon forventer store ting fra det tidligere vidunderbarnet Sergej Karjakin.

– Karjakin føler nok at han bærer hele den russiske sjakktradisjonen på sine skuldre og skal ta hjem VM-tittelen til Russland. Du trenger nesten umenneskelig psyke for å stå imot presset som er på Karjakin nå.

Magnus Carlsen omringet av presse.

Journalister og fotografer er en del av hverdagen til Magnus Carlsen. Takler Sergej Karjakin det samme presset?

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

3. Går inn i bobla – er vant til trykket

Ta en titt på bildet over. Det er definitivt ikke bare ved sjakkbrettet gutten fra Lommedalen merker presset. Bildet er hentet fra VM i Chenai da Carlsen for første gang fikk oppleve det vanvittige trykket som venter spillerne utenfor glassburet under en VM-match.

Men slik er det også nesten hver gang Carlsen stiller opp i en turnering. Han er den store stjernen og midtpunktet, mens motstanderne blir statister.

Nordmannen har imidlertid vist gang på gang at han vet akkurat hvordan han skal håndtere støyet fra journalistene og blitsen fra fotografene. Sjakkspilleren går inn i en boble noen uker før VM og forlater den ikke før VM-tittelen er sikret.

Vet Karjakin hva som venter han i New York? Usikkert.

4. Carlsen har et overtak på Karjakin

Carlsen og Karjakin har møttes 21 ganger i klassisk sjakk i turneringsspill. Nordmannen står med fire seire og ett tap, noe som betyr at de resterende oppgjørene har endt med remis.

For fire måneder siden møttes de to VM-duellantene i Bilbao. Det første partiet endte med knusende seier for Carlsen, mens parti nummer to endte likt.

– Etter at Magnus ble verdensmester, har han 3–0 i avgjorte partier og en del remiser mot Karjakin. Han har et solid overtak, konkluderer NRK-ekspert Torstein Bae.

5. Topptrent – er i best fysisk form

Den norske 25-åringen forbløffer både motstandere og publikum med sin utholdenhet og energi. Flere timer og utallige trekk har ingenting å si – Carlsen har alltid overskudd til å spille ut motstanderen.

Magnus Carlsen spiller basketball med pressefolk

Carlsen trener hyppig og er kjent for sin enorme energi ved sjakkbrettet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Han er den best trente – fysisk sett – i verdenstoppen. Han er en virkelig idrettsmann på det området. Han har gjort sjakk til sport, mens Karjakin kommer fra en tradisjon der sjakk er vitenskap, sier Atle Grønn og fortsetter:

– Han kan presse motstanderen i seks-syv timer og utnytter fysiske svakheter hos motstanderen. Hvis motstanderen er sliten etter fire-fem timer kommer ikke Magnus til å gi en remis, men kommer til å spille i to timer til.

6. «Umulig» å forstå seg på – gjør det uventede

Sergej Karjakin og hans russiske team har jobbet døgnet rundt det siste halvåret med å legge farlige planer for åpningsspillet, som ofte blir sett på som Carlsens største svakhet.

Men mye av denne jobben kan være bortkastet. Grunnen er enkel: Carlsen er fullstendig uforutsigbar og kan finne på å spille «dårlige» åpningsvarianter for å finte ut motstandere.

– Mye av grunnen til at Magnus ofte lykkes med disse uvanlige åpningene er at motstanderne blir tatt på sengen. Magnus er uforutsigbar og kapabel til å gjøre hva som helst, sier Jon Ludvig Hammer, sjakktoer i Norge og tidligere sekundant for Carlsen.

7. Ingen er mer stabil enn verdenseneren

– Magnus har vist seg som den klart beste spilleren i verden de siste fem-seks årene. Han vinner jo alle turneringer han stiller opp i, sier Atle Grønn.

Stabiliteten er en viktig fordel for nordmannen. Mens de andre sjakkspillerne glimter til av og til, er Magnus Carlsen alltid god. I 2016 har han stilt opp i tre turneringer og endte med tre seire.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal