Hopp til innhold
Kvinner og menn.
Østfold.
Komm.: Arild Andersen og Kjetil Bjørlo.
Programleder: Ole Rolfsrud.

VM i orientering

Oppsummert

  • Fra Spydeberg i Østfold
  • 16.20: Stafett, kvinner
  • 18.30: stafett, menn
  • Kommentatorer: Arild Andersen og Kjetil Bjørlo
  • Dansk VM-løper kollapset i varmen – sendt til sykehus

    Den danske orienteringsløperen Marius Thrane Ødum er stabilisert og fløyet til sykehuset i Chur for undersøkelse etter at han kollapset på vei til mål på den andre turen av herrestafetten under orienterings-VM i Sveits.

    Kollapsen kom trolig som følge av dehydrering, overanstrengelse og muligens sykdom i kroppen, skriver Dansk Orienteringsforbund.

    Ødum løp andreetappe for Danmark og kravlet inn til mål for å klare å veksle. Han tapte mange minutter bare i innløpet.

  • Norsk bronse på kvinnestafetten i orienterings-VM

    Norges orienteringskvinner tok bronsen på VM-stafetten i sveitsiske Imboden. Ingen kunne stoppe et fullstendig overlegent svensk lag.

    Marianne Andersen, Marie Olaussen og Andrine Benjaminsen endte på den siste pallplassen.

    Som ankerkvinne var Benjaminsen i mål 9.59 minutter bak suverene Sverige. Sølvet endte på sveitsiske hender. Det skilte over fire minutter mellom de to beste lagene.

    For to år siden ble det også norsk VM-bronse på kvinnestafetten. Olaussen og Benjaminsen var da på lag med Kamilla Steiwer.

    (©NTB)

    Norges Andrine Benjaminsen under første etappe av stafetten i VM i orientering 2019
    Foto: NTB
  • Lundanes tok 17. plass

    Olav Lundanes endte på en 17. plass i orienterings-VM.

    Regjerende mester Lundanes har slitt med småskader den siste tiden og trakk seg blant annet fra mellomdistansen, men valgte likevel å stille til start på langdistansen.

    Olav Lundanes
    Foto: Per Øyvind Fange / NRK
  • Suverent VM-gull til Fosser

    Kasper Fosser var suveren fra start til mål på langdistansen i orienterings-VM i Tsjekkia. Dermed tok det norske stjerneskuddet sitt første VM-gull i orientering.

    Fosser fikk seg med seg et solid forsprang fra start, og gjorde ingen feil underveis på manndomsprøven. Til slutt vant nordmannen med tre minutter og fem sekunder til andremann Mathias Kyburz fra Sveits.

    – Det føles helt utrolig. Det er ikke noe annet å si. Det er dette jeg har jobbet for siden jeg var 12–13 år. Nå gikk det, etter fire sølv i VM kommer gullet på siste dagen. Det betyr så utrolig mye, sier Fosser.

    Gullvinneren smilte fra øre til øre i målområdet, men innrømte at det kostet.

    – Jeg skjønte at jeg ledet, så jeg måtte bare samle alt jeg hadde av krefter. Det var deilig å ha noen rygger å gå på også. Jeg er helt i hundre, sier han.

    Det ble i det hele tatt en norsk jubeldag i Tsjekkia. For da det var liten spenning om gullet, ble det spennende i kampen om bronsen, der Magne Dæhli var involvert. Dæhli var i en sekundstrid mot Daniel Hubmann, men etter en god sluttspurt sikret han bronsemedaljen.

    Fosser tok sølv bak kongen av orientering de siste årene, Olav Lundanes, i 2019. Lundanes hadde tatt gull på langdistansen i de fire siste VM-ene, men nå var det altså kronprinsen sin tur.

    Kasper Fosser tar suverent gull på langdistanse.
  • Pallen glapp for Benjaminsen

    Andrine Benjaminsen klarte ikke å ta medalje under den avsluttende langdistansen i orientering-VM. Tove Alexanderson vant sin åttende VM-distanse på rad.

    Benjaminsen slet litt med veivalgene innledningsvis, men fikk for alvor opp tempoet underveis. Benjaminsen løp inn til ledelse med tiden 1.22.56, men veivalgene kostet Benjaminsen mye tid, som gjorde at pallen glapp. Hun endte på fjerdeplass.

    – Jeg synes det var tøft, jeg slet litt med å finne gode veivalg synes jeg. Også valgte jeg noe som jeg synes så bra ut, men halvveis så følte jeg at det andre kanskje var bedre, så jeg har hele tiden løpt med en litt dårlig følelse, sa Benjaminsen etter den avsluttende distansen. (NTB)

    NM-vinner i orientering. Andrine Benjaminsen
    Foto: Ivar Haugen/norges Orienteringsforbund / NTB

Siste nytt

  • Phil Foden ble årets spiller i Premier League – slo Haaland og Ødegaard

    Phil Foden kom best ut i kåringen av sesongens beste Premier League-spiller. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard var blant de nominerte.

    – Å vinne denne prisen er noe jeg er ekstremt stolt over, sier Foden til Manchester Citys hjemmesider.

    Foden har scoret 17 mål og fått åtte målgivende på 34 ligakamper denne sesongen. 23-åringen vinner prisen for første gang, og sørger for at en Manchester City-spiller får prisen for femte sesong på rad.

    Kåringen er det Premier League selv som står bak, og vinneren ble bekreftet på deres hjemmesider lørdag – dagen før serieavslutning.

    Vinneren av prisen ble kåret gjennom stemmer fra folket, kombinert med et panel av fotballeksperter.

    I fjor fikk Haaland prisen som første nordmann etter en strålende debutsesong for Manchester City (52 mål på 53 kamper).

    Haaland har 27 nettkjenninger i Premier League før siste runde. Det gjør ham til en klar toppscorer, og totalt står jærbuen med 38 mål på 43 klubbkamper denne sesongen. Skadeavbrekk har gitt Haaland færre mål og kamper enn i 2022/23.

    Ødegaard var også inne på nominasjonslista. Arsenals kaptein har vært en bærebjelke for en klubb som kjemper om sin første ligatittel på 20 år.

    De øvrige nominerte var Cole Palmer (Chelsea), Declan Rice (Arsenal), Alexander Isak (Newcastle), Virgil van Dijk (Liverpool) og Ollie Watkins (Aston Villa). (NTB/NRK)

    Phil Foden
    Foto: PAUL ELLIS / AFP
  • Fifa tester nytt VAR-opplegg – ser til tennissporten

    I framtiden kan fotballtrenere kunne be om å få vurdert avgjørelser på nytt. Inspirert av videodømmingen i tennis blir konseptet prøvd ut i ungdomsfotballen.

    Den rimeligere VAR-løsningen er så langt blitt testet i to turneringer og i alt 36 kamper, skriver BBC.

    Utfallet har vært «veldig positivt», sa Fifas dommersjef Pierluigi Collina på fotballforbundets kongress i Bangkok fredag.

    Opplegget går ut på at hvert lag får to muligheter per kamp til å utfordre en dommeravgjørelse. Det blir gjort ved at hovedtreneren tvinner fingre i været og gir fjerdedommer et kort, forklarte Collina.

    Spillerne kan også anbefale trenerbenken om å sjekke en situasjon. Dette fordi de er tettere på det som skjer på banen.

    Hvis videoreprisene fører til at en avgjørelse blir omgjort, beholder laget sine to sjekkmuligheter. Slik er det også i tennis og cricket. Antall forsøk reduseres hvis klagen ikke tas til følge.

    I testordningen blir nøkkelsituasjoner sjekket som med dagens VAR-system. Det vil si mål, straffer, røde kort og kort til feil spiller.

    (©NTB)

    Videodømming
  • Formel 3: Mer trøbbel for Stenshorne

    Martinius Stenshorne (18) sto igjen på start og ble bare nummer 22 i lørdagens Formel 3-sprint på Imola-banen i Italia.

    Den norske unggutten kom ikke i gang da starten gikk. Det ga sisteplass i feltet med 27 biler, og der ble Stenshorne værende de første rundene.

    Han klatret noen hakk utover i løpet. I alt ble det kjørt 18 runder.

    Noel León fra Mexico vant sprinten foran tyske Oliver Goethe.

    Fredag skuffet Stenshorne ved å bli nummer 18 i kvalifiseringen. Han var i mål på 20.-plass, men gjorde et lite byks etter at førere foran ham ble straffet for regelbrudd.

    I slutten av mars knallet Stenshorne til med seier i sprintløpet i australske Melbourne.

    Torsdag ble det kjent at 18-åringen er klar for juniorprogrammet til Formel 1-laget McLaren. Noen timer senere kom nyheten om at han nektes å kjøre løpshelgen på Silverstone-banen i England i sommer.

    Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) slo ned på Stenshornes deltakelse i et GB3-løp på Silverstone i april. Det er en konkurranse som minner om Formel 3, og ifølge regelverket skulle tenåringen ha søkt om tillatelse. Hitech-laget har anket avgjørelsen.

    (©NTB)

    Martinius Stenshorne på Bahrain International Circuit i Sakhir.
    Foto: Diederik van der Laan

Sendeplan

Kl. Program Kanal