Hopp til innhold

Wada til NRK: Russland prøver å hacke oss hver dag

Verdens antidopingbyrå (Wada) mener Russland gjør alt de kan for å hindre dem i å rydde opp i dopingskandalen.

BRITAIN-WADA-OLY-2016

OPPGITT: I et eksklusivt intervju med NRK forteller generalsekretæren i Verdens antidopingbyrå (Wada), Olivier Niggli, at de har informasjon om at Russland prøver å hacke seg inn deres systemer.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Vi har opplevd forsøk på hacking hver eneste dag i tre uker. Det skjer hele tiden og er veldig irriterende, sier generalsekretæren i Wada, Olivier Niggli, til NRK.

– Vi har en ganske bra mistanke om hvem hackerne er. De er fra Russland og de er kjenninger av vestlige myndigheter, sier han.

Wada-sjefen kommer med opplysningene i et eksklusivt intervju med NRK i Oslo denne uken. Han er her for å diskutere fremtidens antidopingarbeid og legger ikke skjul på at det er vanskelig å få med seg Russland, for det som skulle vært et samarbeid for å gjenreise troverdigheten til russisk antidopingarbeid har så langt vært en katastrofe.

FILES-GERMANY-RUSSIA-ATHLETICS-DOPING

VARSLER: Den russiske mellomdistanseløperen Julia Stepanova og mannen varslet om systematisk doping i russisk friidrett. Nå lever de på hemmelig adresse i frykt for å bli straffet i hjemlandet.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Overfor NRK forteller han om flere oppsiktsvekkende episoder som Wada angivelig kjenner til, og som viser hvor håpløs situasjonen er.

– Russland truer oss og hacker også e-postene til varslere. De avlytter dessuten tilsynelatende husene deres og forsøker å stjele eiendeler hjemme hos dem.

Opplysningene kommer i kjølvannet av saken om at Wada-kontoen og -mailen til den russiske varsleren Julia Stepanova ble hacket 13. august, ifølge NBC News. Stepanova og familien lever i dag på hemmelig adresse i frykt for represalier fra hjemlandet.

Mener Russland benekter doping

Russian Doping Yelena Isinbayeva

KRITISK: Den dobbelte OL-gullvinneren i stavsprang, Jelena Isinbajeva, mener McLaren-rapporten er basert på antagelser. Her er hun under en mottakelse i Kreml i juli for den russiske OL-troppen som ble utestengt fra OL i Rio.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

I slutten av juli la en uavhengig kommisjon, nedsatt av Wada, frem McClaren-rapporten som mener å bevise systematisk doping av russiske utøvere under OL i Sotsji.

Denne kom kort tid etter at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bestemte seg for å utestenge samtlige russiske utøvere fra OL i Rio, en avgjørelse som fikk flere russiske idrettsopper til å se rødt, blant dem tidligere skiskyttertopp Alexander Tikhonov, som kalte utestengelsen «en politisk sammensvergelse».

Idrettsminister Vitalij Mutko sa samme dag at det var en feil avgjørelse, ifølge R-sport, og friidrettsstjernen Jelena Isinbajeva har latterliggjort funnene i rapporten.

– Beskyldningene er bare antagelser. Det er ingen beviser, har hun sagt, ifølge Independent.

Fiende

Niggli mener Wada ikke kommer noen vei før russerne erkjenner at de har jukset. Da både håper og tror han det også vil bli slutt på hackingen.

– Hvis de slutter å se på oss som en fiende, og i stedet aksepterer at det er et problem som vi skal jobbe sammen for å løse, tror jeg dette vil stoppe. Men for øyeblikket sender de ut helt feil signaler.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra den russiske ambasaden uten hell. Da amerikanske NBC News omtalte hacker-angrepet på lørdag, skrev de at russiske myndigheter benekter å ha noe med dette å gjøre.

Siste nytt

  • Norsk landslagsspiller blir utenlandsproff

    Landslagsspiller Kristina Sirum Novak forlater Sola og er klar for den franske håndballklubben Brest. Det bekrefter klubben selv på sin nettside. Høyrebacken har signert en to-årskontrakt.

    – Å bli en profesjonell spiller betyr også muligheten til å spille i mesterligaen, det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Novak til klubben.

    23-åringen kom til Sola i 2018 og har vært en svært viktig brikke for gultrøyene de siste sesongene.

    Hun fikk sin landslagsdebut i 2022 og har spilt 30 kamper og scoret 47 mål for Norge.

    Novak
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal