Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dette skjedde i Johaug-høringen

Therese Johaug kjemper en innbitt kamp for å slippe straff i dopingsaken mot henne. Etter å ha gjennomført en to dager lang høring, står bare dommen igjen.

Domsutvalget i Norges idrettsforbund skal nå vurdere om Therese Johaug skal straffes, og hvilken straff hun i så fall skal få, etter at hun i fjor høst testet positivt på det anabole steroidet clostebol.

Det er ubestridt at hun hadde et anabolt steroid i kroppen, men striden står om hun gjorde nok for å forsikre seg om at hun kunne bruke kremen hun fikk av landslagslegen.

Dette kom frem i løpet av høringens andre dag:

  • Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen bekrefter Therese Johaugs versjon av hva som skjedde da hun slet med solskadet leppe, og han kjøpte kremen Trofodermin til henne på et apotek i italienske Livigno. – Hun spurte meg om kremen var trygg å bruke, og hun får et bekreftende svar fra meg, sier Bendiksen.
  • Bendiksen sier det fortsatt er uforståelig for ham at han ikke koblet clostebol, et anabolt steroid som kremen inneholdt, til WADAs dopingliste, og at han fikk sjokk da han ble gjort oppmerksom på at det er en dopingadvarsel på Trofodermin-eskene. Han sier også at det ikke er vanlig at pasienter etterprøver hans råd og sjekker medikamenter han anviser nærmere selv.
  • Marit Bjørgen sier at hun ville ha gjort det samme som Johaug dersom hun hadde vært i hennes situasjon. – Jeg hadde spurt landslagslegen og hatt full tillit til ham.
  • Dommer Ivar Sølberg presser partene på hvilke krav som eksplisitt stilles til utøverne. – Utøver har ansvaret for det man får i seg, men står det helt tydelig noe sted at dette ansvaret innebærer at man ikke bare kan spørre landslagslegen, men også må gjøre egne undersøkelser?, spør han. Antidoping Norge klarer ikke å vise til kontrakter eller programmer hvor dette står eksplisitt. – En god dag for Johaug, pendelen har snudd til hennes fordel, mener idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.
  • Advokat Niels Kiær, som representerer Antidoping Norge, fastholder i sin prosedyre at Johaug bør utestenges i 14 måneder fordi hun ikke gjorde egne undersøkelser av kremen, og mener hun derfor ikke gjorde det hun kunne for å unngå å få et forbudt stoff i kroppen.
  • Kiær mener Sundby-saken viste at også landslagsleger kan gjøre feil, og mener Johaug derfor burde ha vært ekstra aktsom.
  • Johaugs advokat Christian B. Hjort mener det ikke er grunnlag for å utestenge Johaug, og at hun har oppfylt sine forpliktelser da hun spurte legen om kremen var trygg. – Johaug hadde ikke noen plikt ut fra regelverket eller omstendighetene til å gjøre andre ting etter å ha fått Bendiksens forsikring.

(Les hva som kom frem på høringens første dag, under bildet)

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017.

Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion onsdag morgen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dette kom frem i løpet av den første dagen:

  • Dopingprøven som ble tatt av Therese Johaug 16. september i fjor, viste en konsentrasjon av clostebol på 13 nanogram per milliliter. Dopingeksperter mener det er en liten dose. Advokat Niels Kiær i Antidoping Norge understreker at det ikke er påvist at dosen hadde en prestasjonsfremmende effekt.
  • Therese Johaug hadde ikke gjennomført det obligatoriske «Ren Utøver»-kurset, et program for antidopingopplæring. Johaug gjennomførte det først dagen etter pressekonferansen hvor hennes positive dopingtest ble gjort kjent. Johaug forteller at hun ikke hadde hørt om programmet, og sier at alle landslagsløperne fikk en mail fra langslagsledelsen dagen etter pressekonferansen, med beskjed om å gjennomføre kurset. – Det er ingen andre utøvere som har gjennomført dette på et tidligere tidspunkt, så det er ikke et særtilfelle for Therese Johaug, sa Johaugs advokat, Christian B. Hjort.
  • Etterforskningen har ifølge Antidoping Norge vist at daværende landslagslege Fredrik Bendiksen var på et apotek i nærheten av utøverhotellet i Livigno den 3. september i fjor og kjøpte to kremer: Keratoplastica og Trofodermin. Kremene ble betalt med kort, og kortet er tilhørende Bendiksen.
  • Etterforskningen har også vist at alle eskene med kremen Trofodermin som ble solgt fra det aktuelle apoteket i Italia, var merket med en dopingadvarsel. Både Johaug og Bendiksen har sagt at de ikke la merke til en slik advarsel.
  • Antidoping Norge mener Therese Johaug har utvist skyld fordi hun bare spurte landslagslegen om kremen hun fikk av ham, sto på dopinglisten, og ikke gjorde egne undersøkelser. Advokat Kiær legger til at de ikke mener Johaug har utvist grov uaktsomhet, og at de derfor mener utestengelse i 14 måneder er riktig straff for henne.
  • Skiforbundet og Therese Johaug ble varslet om den positive dopingprøven 4. oktober. Det gikk imidlertid nesten en uke før de første avhørene av Johaug og Fredrik Bendiksen ble foretatt 11. oktober. Dommeren reagerer på at det gikk såpass lang tid, og Antidoping Norge begrunner det med Johaugs rettssikkerhet, og sier at de ikke ville gjennomføre avhør før en advokat kunne være med Johaug.
  • Johaugs forsvarer Christian Hjort mener hun er uten skyld og ikke skal utestenges. Han mener hun foretok en egen undersøkelse idet hun spurte landslagslegen om kremen sto på dopinglisten.
  • Therese Johaug beskriver det som et sjokk da hun fikk vite at hun hadde testet positivt på dopingprøven. Hun fastholder at hun spurte daværende landslagslege Bendiksen direkte om leppekremen hun fikk av ham, sto på dopinglisten, og at han svarte nei til det. – Jeg vet at det er utøverens ansvar å sjekke hva man putter i kroppen, og det ansvaret tok jeg da jeg spurte Fredrik, sier Johaug. Hun beskriver at hun hadde svært stor tillit til Bendiksen.
  • Yvette Dehnes, leder ved Norges laboratorium for dopinganalyse, mener konsentrasjonen av clostebol i Johaugs urinprøve er så lav at det er forenlig med at den var påsmurt, og ikke er tatt oralt eller ved injeksjon.
  • Jo Klaveness, professor i farmasi, konkluderer med at det er utenkelig at den mengden clostebol Johaug hadde i kroppen, skal ha hatt prestasjonsfremmende effekt.