Hopp til innhold

Her lever geitekillingene i luksus for å bli gourmetmat

Melken flyter og spabehandlingen er inkludert, men en lykkelig slutt på oppholdet, det kan ikke «kjehotellet» på Senja love.

Rundt 80 geitekillinger, eller kje, skal bo på «hotellet» hele denne våren.

Senja videregående skole avdeling Gibostad samarbeider med Arktisk Kje SA. I stedet for å bli avlivet rett etter fødselen fores killingene nå opp.

«Gjestene» tar varmt imot når de får besøk på rommet. Eller rom og rom. I to inngjerdede områder i fjøset holder de til. De yngste er bare en drøy uke gamle, og de eldste rundt en måned.

Rundt 80 geitekillinger, eller kje, skal bo på «hotellet» hele denne våren. Fra noen hull i veggen stikker det ut smokker.

Avdelingsleder Randi Moen

Geitenæringen i Nordland og Troms har etablert sitt eget nettverk for å produsere kjekjøtt av beste kvalitet. Avdelingsleder Randi Moen forteller at geitene trives på «hotellet».

Foto: Linda Pedersen / NRK

– De får fri tilgang på melk gjennom en automat, så de har fri bar hvis du kan si det sånn. Vil geitekillingene spise høy eller kraftfor har de også fri tilgang på det, sier Randi Moen som er avdelingsleder og hotelldirektør for kjehotellet.

Det er altså ordentlig «all inclusive-hotell»?

– Ja, absolutt.

Gruer seg til å ta farvel

Av andre fasiliteter har de senger av treverk som gir varme. Spabehandling er også en del av romservicen.

– Det er mye kos, spesielt når det kommer gjester på besøk. Det blir skrapet på gulvet slik at det blir tørt og fint her. Det må være god temperatur i rommet, de liker nemlig ikke når det er kaldt, forteller Moen til NRK.

Inger Kristiansen på kjehotellet på Gibostad

Det har ikke vært økonomisk gevinst tidligere i å avle killingene opp for slakt. «Stuepike» Inger Kristiansen er glad for at det nå satses på kjekjøtt.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Inger Kristiansen og Terese Ingebrigtsen er begge elever på grønn linje landbruk på Gibostad. De trives godt som «stuepiker» på kjehotellet.

– Det er artig og vi lærer noe nytt hele tiden. Men det blir selvfølgelig trist å ta farvel til alle disse små etter hvert, sier elevene.

Det venter en litt kjedelig skjebne?

– Ja, det gjør det. En god del kje, de som ikke skal bli voksne og produsere, lever kanskje bare noen minutter før de blir tatt av dage. Men disse forer vi opp for at de skal bli mat, forteller avdelingsleder Randi Moen.

Håper på et produkt for framtiden

For når geitekillingene når den rette vekta er det slutt på hotelloppholdet. Arktisk Kje har som mål å gjøre kjekjøttet til en ressurs.

Nå har de fått en avtale med en stor kjøttbedrift i Tromsø, Mydland, der Tore Lorentzen er salgskonsulent.

Bøndene har klart å standardisere kje, slik at det ligger på rundt ni kilo. Dette fører til god kvalitet på kjøttet.

Tore Lorentzen

I dag blir mellom 20 og 30 prosent av alle geitekje avliva rett etter fødselen, fordi det ikke er bruk for kjøttet, verken til reproduksjon eller mat. Lorentzen håper det blir mange kjehotell og at kjekjøtt nå kan bli et produkt for framtiden.

Men enn så lenge kan «gjestene» nyte fasilitetene ved «all inclusive-hotellet».

– De utforsker og er veldig nysgjerrig. Som folk kan de finne på mye rart, sier Randi Moen.

– Dere har ikke underholdning for geitekillingene på kvelden?

– Nei, det tilbyr vi ikke. Men de får besøk nesten hver dag, så jeg tror de klarer seg.

Geitekilling på Gibostad

Noen av geitekillingene blir nye melkegeiter og de andre slaktes og blir gourmetkjøtt.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark