Hopp til innhold

Fotballprofil kom med drapstrusler – dømt til betinget fengsel

En tidligere fotballprofil i eliteserien er dømt til betinget fengsel for hatefulle ytringer.

Tromsø sentrum

Gågata i Tromsø sentrum. Bildet er fra 2021.

Foto: Bernt Olsen / NRK

«Retten finner det bevist ut over enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte har handlet som beskrevet i tiltalebeslutningen.»

Det kommer frem i kjennelsen fra Nord-Troms og Senja tingrett.

I starten av mai måtte den tidligere eliteserieprofilen møte i retten, tiltalt for hatefulle ytringer mot en 19-åring.

Ifølge tiltalen skal den tidligere fotballprofilen ha sagt: «Jeg er han som skal drepe deg.»

Tiltalte skal også, blant annet, ha sagt: «Vær så snill ikke sitt på en benk i Norge» og «jeg kommer til å lage bråk nå med innvandrerne sånn som dokker», ifølge tiltalen.

Retten finner hendelsesforløpet, som beskrevet i tiltalen, som bevist, og har lagt avgjørende vekt på videoene fra hendelsen, hvor alle de tre utsagnene fremkom.

Mannen er nå dømt til 32 dagers fengsel, som gjøres betinget med en prøvetid på to år. Han dømmes også til å betale en bot på 45.000 kroner.

Les også Anmeldte hatefulle ytringer: – «Jeg er han som skal drepe deg»

Tromsø sentrum

– Hadde lyst til å gråte

Fornærmede i saken, en 19-åring fra Tromsø, fortalte like før rettssaken startet sin historie.

– Jeg dro hjem, tenkte på det som skjedde og begynte å gråte. Hvorfor han vil drepe meg? Han kjenner ikke meg, og jeg kjenner ikke han, sa «Zaid».

«Zaid» er ikke 19-åringens reelle navn. NRK har valgt å anonymisere han.

Hendelsen fant sted da Zaid og en kamerat satt på en benk i Tromsø sentrum og pratet arabisk, som er morsmålet. Etter hvert kom den tidligere eliteserieprofilen, som Zaid ikke hadde møtt før, bort til han og kameraten.

Les også Jaran (23) blir dagleg utsett for hets: – Eg høyrer folk roper

Jaran Skardal

Der skal han, slik retten finner bevist, bedt dem om å snakke norsk. Videre kom han med hatefulle ytringer og drapstrusler.

– Jeg var lei meg og hadde lyst til å gråte. Men jeg ville samtidig ikke gråte, det var for mange folk der.

NRK har selv sett videoene som Zaid filmet på Snapchat.

Den nå dømte mannen ønsket ikke å kommentere saken før saken kom opp i tingretten. Det ønsket heller ikke mannens forsvarer.

Les også Amir ble spyttet på og fortalt at han burde dø: – Jeg hadde mareritt i flere uker

Nærbilde av Amir Hashani. Bak ham ser man rullestolen han sitter i. Han forteller om hatkriminaliteten han ble utsatt for. Han har et tristhet i blikket.

Flere vitner

Zaid ba tiltalte om å «holde kjeft» og forlate stedet. Flere av de som var vitne til hendelsen, skal ha kommet bort og bedt tiltalte om å forlate.

Noen av dem skal også ha gitt Zaid navnet på tiltalte.

– Jeg googler navnet hans og ser at han har spilt fotball. Så tenker jeg: Hvilken fotballspiller er det som lager bråk med ungdom?

Retten la i sin vurdering stor vekt på fornærmedes forklaring, samt forklaringen til et vitne som gikk forbi underveis i konfrontasjonen, og stoppet og fikk med seg store deler av forløpet.

Les også Parahinis oppgjør: Pappa ble tatt for å være taxisjåfør

Parahini Parabaran

Utelukker tiltaltes forklaring

I retten forklarte eliteserieprofilen, ifølge kjennelsen, at det var en foranledning til hendelsen.

«Han forklarte at de to guttene hadde diskriminert en jente som gikk forbi, på grunn av klesvalget hennes. Han forklarte at han konfronterte guttene med det, og at guttene deretter begynte å snakke arabisk eller noe sånt», heter det i kjennelsen.

Videre forklarte fotballprofilen at det var derfor han sa til kompisene «at i Norge snakker man norsk».

«Videre forklarte N.N (tiltalte, red.anm.) at det ble diskusjoner, at ting skled ut, og at han ble usaklig og sa ting han ikke mener, fordi han var full.»

Fotballprofilen understreket at han verken er, eller har vært, rasist. Videre beklaget han, selv om han mente det var en historie bak konfrontasjonen, det han sa.

Retten mener foranledningen, slik fotballprofilen har forklart, kan utelukkes.

De påpeker at det ikke er noen ting i videoene som tilsier dette, ei heller fra andre bevis i saken. De skriver samtidig at fotballprofilen først under hovedforhandlingen kom med forklaringen. Han forklarte ikke dette i politiavhøret som fant sted dagen etter hendelsen.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at mannen ble dømt til 32 dager i fengsel. Det er ikke riktig. Det som er riktig er at mannen ble dømt til 32 dagers fengsel, som gjøres betinget med en prøvetid på to år.

NRK forklarer

Hva er rasisme?

Hva er rasisme?

Rasisme er holdninger eller handlinger som deler mennesker inn i «raser», og hevder at noen er mer verdifulle enn andre, ifølge Store norske leksikon.

Hva er rasisme?

Begrepet brukes gjerne bredere, om når noen blir utsatt for usaklig forskjellsbehandling eller diskriminering på grunn av hvor de kommer fra, religion, kultur eller hudfarge, skriver Redd Barna.

Hva er rasisme?

Slik ser rasisme ut

Rasisme har mange forskjellige former. Det er alt fra fordommer som gjør at noen blir valgt bort i når de søker jobb, hatefulle ytringer, trakassering, vold og utestenging, skriver Redd Barna.

Hva er rasisme?

I ytterste konsekvens kan rasisme føre til drap. I Norge ble 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen drept i 2019 på grunn av rasisme.

Hva er rasisme?

Så mange opplever det

Halvparten av norskfødte med innvandrerforeldre og 40 prosent av innvandrere har opplevd diskriminering, mot 19 prosent i øvrig befolkning, viser Livskvalitetsundersøkelsen 2021 fra SSB.

Hva er rasisme?

Hverdagsrasisme

Hverdagsrasisme er små hendelser som man ikke nødvendigvis tenker over at er rasistisk, eller som kanskje ikke er ment å være det. Det er likevel strukturell diskriminering, altså holdninger og praksis som er så utbredt i samfunnet at det er blitt et tydelig mønster.

Hvor utbredt mener du at hverdagsrasisme er i Norge?

Svært utbredt
26%
Ganske utbredt
49%
Lite utbredt
14%
Ikke utbredt i det hele tatt
4%
Vet ikke
7%

680 stemmer