Hopp til innhold

NTNU-forskning vekker internasjonal oppsikt

I kveld publiserer det anerkjente medisinske tidsskriftet «Science of Translational Medicine» forskning fra NTNU. Revolusjonerende kreftbehandling skal testes på mennesker.

Botox kan bli et nytt våpen i kampen mot kreft. Forskning på dyr ved St. Olavs hospital i Trondheim har så gode resultater på magekreft at det vekker internasjonal oppsikt. Sykehuset har nå fått godkjenning til å teste det ut i en pilotstudie på kreftpasienter.

VIDEO: I lengre tid har man testet ut Botox som en kur mot kreft på mus. Nå kan metoden tas i bruk på mennesker.

Duan Chen

Professor Duan Chen ved NTNU er mannen bak Botox-prosjektet.

Foto: Tone Iversen/NRK
Gøran Andersen

Kirurg ved St. Olavs hospital tror metoden også kan funke ved andre typer kreft.

Foto: Tone Iversen

Botox kan bli et viktig nytt våpen i kampen mot kreft. Forskning på dyr ved St. Olavs hospital i Trondheim har gitt så gode resultater på magekreft at det vekker internasjonal oppsikt.

Sykehuset har nå fått godkjenning på å teste det ut i en pilotstudie på kreftpasienter.

– Vi har fått godkjent et prosjekt hvor pasienter med magekreft, som ikke kan opereres og hvor alle andre behandlingsmetoder er testet, kan delta. Her skal vi injisere Botox direkte inn i- og rundt svulsten for å se om det har en effekt som bremser utviklingen, sier kirurg ved St. Olavs hospital, Gøran Andersen til NRK.

Forsker på mus full av kreft

Det er forskere ved NTNU som har utviklet metoden. De har lenge forsket på mus med kreft i magen. Når de injiserer Botox i nervene som går til svulsten, så krymper den.

– Det er veldig spennende fordi denne metoden er helt ny, og den gir svært gode resultater, sier Duan Chen, som er professor ved NTNU i Trondheim.

Musene som er med i prosjektet er alle født med en genetisk feil som fører til at de har kreft i magen.

Lite inngrep for pasienten

Forsøkene er blitt gjentatt mange ganger slik at man nå er sikre på at det virker. Nå er det mennesker med kreft som står for tur.

Injeksjonen blir gitt via gastroskopi, en slange med kamera og nål føres ned i magen via munnen. Det er en enkel, kjapp og billig metode som betyr et lite inngrep for pasienten.

Forskningen, som er utført sammen med Columbia University, vekker internasjonal oppsikt, og blir i kveld publisert i et av verdens mest anerkjente medisinske tidsskrift, «Science of Translational Medicine».

– Ny innfallsvinkel

Studiene er støtta av forskningsrådet og det amerikanske helseinstituttet.

Magekreft er en av krefttypene med dårligst overlevelse, og alle fremskritt er viktige. I Trondheim tror de også at dette kan bli betydningsfullt for flere typer kreft.

– Det å angripe nerveforsyningen til en svulst for å få den til å krympe er en helt ny innfallsvinkel til kreftbehandling, sier Andersen ved St. Olavs hospital.

Mus med magekreft

Musene som er med i prosjektet er alle født med genfeil som fører til at de har kreft i magen. Nå kan metoden tas i bruk på mennesker.

Foto: Tone Iversen/NRK