Hopp til innhold

– Lokale turhytter betyr veldig mye

Mange synes det er lettere å komme seg ut i naturen hvis man har et mål. Et slikt mål kan være en såkalt nærhytte. Enda hyggeligere er det hvis hytta kan tilby mat og drikke. Da trengs de frivillige.

Svarttjønnbua

Svarttjønna omtalt som et perfekt turmål for alle barnefamilier i Steinkjer og omegn. Og hver søndag er det kaffe og vaffel å få i Svarttjønnbua.

Foto: Gunn Strugstad

Den Norske Turistforening (DNT) har nå et like stort fokus på nærturer som på de store fjellopplevelser. Målet er å utvikle turmuligheter i nærmiljøet for å gjøre det lett å drive hverdagsfriluftsliv, derfor skal ingen ha mer enn 500 meter til nærmeste tursti.

Mette Øinæs Habberstad

– Det frivillige arbeidet er enormt viktig, sier Mette Habberstad i DNT.

Foto: Den Norske Turistforening
Svarttjønnbua

Trangt men koselig i Svarttjønnbua i Steinkjer.

Foto: Nord-Trøndelag Turistforening

– Hvis du ikke har for vane å gå på tur, så kjører du i alle fall ikke først langt av gårde for så å gå i fjellet. Derimot vil du lete etter et turmål like i nærheten av der du bor, sier informasjonssjef i DNT, Mette Øinæs Habberstad.

– Avhengige av private initiativ

Ifølge DNT har blant andre hyttene i Oslomarka opplevd en voldsom økning i interessen for besøk og overnatting.

– Det samme ser vi i Trondheim, hvor Bymarka har blitt et kjempepopulært turmål, sier Habberstad.

Turistforeningen ønsker å etablere flere hytter nært der hvor folk bor.

– Utfordringen er at staten bare støtter hytter på fjellet. Vi er derfor avhengige av private initiativ og velvillige kommuner. Da blir det ofte slik at hyttene etableres av private, og så tar den lokale turistforeningen over.

Ble inspirert av nærhyttene i Oslo

Pensjonist og ildsjel Audun Jermstad er en av dem som sto bak etableringen av Svarttjønnbua på Byafjellet i Steinkjer – et anlegg med hytte, paviljong, gapahuker, naust og båtutleie.

– Jeg ble inspirert av alle de små og lett tilgjengelige hyttene i Oslomarka, og tenkte at noe slik skulle vi hatt i Steinkjer også. Jeg fikk med meg blant annet en arkitekt, en ingeniør og en fiskeforvalter, og vi etablerte et samarbeid med Nord-Trøndelag Turistforening.

Ti år senere er hytta den nest mest besøkte i hele Steinkjer kommune.

– I løpet av et år skriver om lag 5000 personer seg inn i hytteboka i helgene. I tillegg har du folk som raster her hele uka, samt skoleklasser og foreninger, så det totale besøkstallet er nok mye høyere, sier Jermstad.

  • Turportalen UT.no gir deg turforslag der du bor

Verver folk han møter på tur

På Svarttjønna har de en fast dugnadsgjeng, som både har stått for bygging av hytta og som sørger for vedlikehold, utbedring og blant annet ved til bål og ovner.

Men når det gjelder vaffelstekingen og kaffeserveringen på søndagene rekrutterer Jermstad frivillige blant folk han treffer på tur.

– Jeg har et minikontor med mobil og notisbok i belteveska mi, så vi skriver en avtale der og da. Men det er også mange som ringer selv og spør om de kan bidra ei helg.

Jermstad sier de er bevisste på at de hele tiden vil ha med nye folk, i stedet for en fast gjeng.

Svarttjønnbua

Tre kilometer på ski, til fots eller på vei, og du er på idylliske Svarttjønna like utenfor byen.

Foto: Benthe Asp

– Lokale hytter kan brukes av alle

Benthe Asp er lærer i barneskolen og leder i Steinkjer Skiklubb, og benytter seg av Svarttjønna både gjennom jobben og i skiklubben.

– Hytta ligger så snedig til. Man kan gå en kort skiløype på vinteren, og på veien eller i terrenget ellers i året. Både avstanden og terrenget gjør at familier, grupper av barn og folk med ulike forutsetninger fysisk tar turen.

Hun er overbevist om at lokale turhytter kan ha stor betydning både for turglede og folkehelse, samt for rekrutteringen av unge langrennsløpere.

Benthe Asp

Benthe Asp bruker nærhytta både gjennom lærerjobben og som leder av skiklubben.

Foto: Privat

– Jeg tror det er veldig viktig, for da handler det ikke bare om å gå noen kilometer på ski. Barna kommer de frem til et sted som appellerer til lek og sosialt samvær, og hvor de kan lage seg eller kjøpe mat. Det skaper et positivt forhold til det å gå på tur.

– Positivt også for de frivillige

Og det betyr noe at turhyttene er betjente, mener Benthe Asp.

– Særlig for barnefamiliene og de mange eldre trimmerne, som slipper å ta med seg kaffe og annet i sekken. I tillegg kan folk søke ly for været, og ikke minst er det en sikkerhet at noen er der i tilfelle noe skulle skje.

Asp tror dugnadsarbeidet på turhyttene er veldig viktig også for de frivillige.

– De får en mulighet til å gi noe til andre gjennom en overkommelig jobb, de treffer mange folk og skaper trivsel. Dette gir en mestringsfølelse som de frivillige synes er en god payback.

500.000 dugnadstimer i DNT

Habberstad i Turistforeningen sier det frivillige arbeidet er enormt viktig.

– Man kan ikke betale folk timelønn for å bemanne turhyttene. Da er det bedre at lokale lag og foreninger tjener litt på vaffelsalget.

Hun forteller at dugnadsarbeidet i regi av de lokale turistforeningene har økt med 30.000 timer bare i 2013, og er nå oppe i 500.000 timer på årsbasis. Dette er arbeid som merking og tilrettelegging av stier og bygging og rehabilitering av hytter.

– Vi ser også at mens idretten sliter med frafall blant ungdommer, opplever vi en økning i vår ungdomsorganisasjon. Der opplever de et sosialt fellesskap og fysisk utfoldelse uten konkurransepreg. Det samme gjelder for Barnas Turlag.

LES: Frykter for rekrutteringen på grunn av lite snø

Ny stol på plass på Oftenåsen i Steinkjer.

Utsikten fra Peilehytta på Steinkjer er formidabel.

Foto: Morten Andersen/NRK

70.000 besøkende på ei nærhytte

Den aller mest besøkte nærhytta i Steinkjer er Peilehytta, som ligger på toppen av Oftenåsen og har en flott utsikt over by, fjord og fjell. I 2013 hadde hytta 70.000 besøkende.

– Det er et stort apparat i sving for å få vertskapsfolk til hytta. Det er viktig å ha mange frivillige, for det er lettere å si ja til en sjelden vakt, sier Asbjørn Mathisen, leder i Oftenåsens venner, som driver tilbudet for eieren Nord-Trøndelag Turistforening.

Han tror hytta og stiene rundt er med på å fremme trivsel og helse, blant annet fordi alt er så tilrettelagt og lett tilgjengelig,

– Her kan du gå i småsko hele året.

Peilehytta på Oftenåsen

Hver søndag får du kjøpt kaffe og vafler på Peilehytta, men den brukes som turmål av store og små hele uka, hele året.

Foto: Jan Karlsen / NRK
Barn på ski

– Det er veldig fint å kunne friste barn med en opplevelse i enden av turen, som en vaffel eller lek med andre barn, sier Mette Habberstad i DNT.

Foto: Scanpix

Mathisen sier det er givende og artig å drive med frivillig arbeid, men at de gjerne skulle vært enda flere.

Ser ofte tre generasjoner på tur

Benthe Asp trekker frem hvor viktig det er at turhyttene er tilgjengelige for eldre og folk under rehabilitering eller med funksjonshemning.

– Du kommer deg til hytta selv med krykker, og du vet at du kan sitte ned og få kjøpt mat og drikke når du kommer frem.

Ifølge ildsjel Audun Jermstad har det blitt mer og mer vanlig at storfamilien går tur sammen, altså barn, foreldre og besteforeldre.

– Det synes jeg er helt fantastisk. Jeg ser også mange eldre som tar med barnebarna opp til hytta og ligger over. Og de som bidrar på dugnad får overnatte gratis!

– Altfor få barn blir tatt med på tur

Det er altså ikke bare organisert aktivitet som kan gi barna en minneverdig dag i skiløypa. Konsulent for bredde og rekruttering i Norges Skiforbund, Erik Aas Andersen, har tidligere uttalt til NRK at en viktig regel er å unngå stress.

Han mener det kan være lurt å gå til en hytte som har aktiviteter for barna. Et annet godt råd er å gå sammen med andre familier som har barn.

– Velg et utfartssted som ligger høyt oppe. Det er ikke lurt å starte med lange oppoverbakker.

Førsteamanuensis ved NTNUs pedagogiske institutt, Per Egil Mjaavatn, synes det er altfor få som tar med seg barna ut i skiløypa.

– Vi ser mange som har barna i pulk, men det er altfor få barneskolebarn som blir tatt med på tur. De eldre barna som ikke er med på organisert skitrening blir ofte værende hjemme, sa han i et tidligere intervju med NRK.

Bli med turglade Elin Helgheim på en helt overkommelig nærtur - sammen med turistforening, tursekk og ikke minst turkamerat, denne gang i Trondheim med David Atkinson.

Bli med programleder Elin Helgheim på en overkommelig nærtur i Trondheim.