Hopp til innhold

– Like etterpå lyste det opp veldig kraftig

Jon Leirdal var heldig da han var ute for å fotografere stjernehimmelen fredag kveld.

Meteoritt over Trøndelag

Lyset til høyre i bildet er etter alt og dømme et lyssterkt stjerneskudd. Bildet ble tatt under kveldsfotografering fredag.

Foto: Jon Leirdal

– Det var veldig stjerneklart her oppe i går. Vi hadde med oss kamera, stativ og diverse utstyr, og skulle ta bilder av stjernehimmelen og forhåpentligvis biler langs veien sånn at vi fikk lyseffekter, forteller Leirdal på telefon fra ei hytte i Venabygd.

Meteoritt over Trøndelag

Her er stjerneskuddet i et tettere utsnitt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

Foto: Jon Leirdal
Geminidene over New York 12. desember 2009

Meteorsvermen Geminidene over New York 12. desember 2009.

Foto: STAN HONDA / AFP

Etter å ha satt kameraet på en par-tre minutter lang eksponering fikk han øye på det han mener var et stjerneskudd.

– Jeg sa til de andre: Se et stjerneskudd. Og like etterpå lyste det opp veldig kraftig over åskammen, forteller Leirdal.

Han beskriver det som en eksplosjon.

Mener det kan ha landet i Trøndelag

Etter at kameraet hadde tatt bildet sjekket han om han hadde fått fanget lyset til minnebrikken.

– Vi gikk inn og så, og i høyrekanten på bildet så vi der stjerneskuddet hadde gått ned og et lysglimt like før det traff bakken.

Bildet er tatt i nordlig retning, og Jon Leirdal sier han har fått informasjon om at det ble sett lysglimt i Trondheim fredag kveld.

– Det kan ha gått ned over Trøndelag et sted.

Målet med fotokvelden var å ta bilde av noe de ikke hadde fotografert tidligere.

– Det er litt spesielt å se at en har fått et stjerneskudd og i tillegg lysglimtet av eksplosjon. Jeg synes det var kjempegøy, sier Leirdal.

– Svært lyssterk meteor

Leder Birger Andresen i Trondheim Astronomiske Forening er nesten sikker på at bildet viser et svært lyssterkt stjerneskudd, en meteor.

– Sporet har den karakteristiske formen ved at det øker lysstyrken gradvis i starten og gjerne varierer litt i styrke, skriver han i en e-post til NRK.

Han forteller at normalt lyssterke meteorer gjerne vil avta i lysstyrke på samme måte mot slutten.

– De fleste sterke meteorene, slik som dette flotte eksemplaret, vil i stedet blusse kraftig opp og dele seg i flere biter. Det hadde vært skikkelig artig om denne meteoren hadde kommet en del høyere på himmelen slik at vi hadde sett hvordan fragmentene hadde oppført seg etter oppdelingen.

Kan ha nådd bakken

Han sier at meteorens lysstyrke er så stor at det er mulig at biter av den kan ha nådd bakken.

– Disse har i så fall landet svært langt unna fotografen. Årsaken er at meteorer normalt lyser 70–120 km over bakken og de har hastigheter på 12–72 km/sek tilsvarende Trondheim – Oslo på ca. sju sekunder. Vi kaller biter av meteorer som når bakken for meteoritter, skriver Andresen.

Birger Andresen synes bildet er meget flott, og mener synet må ha vært fantastisk.

– Jeg skulle ønske jeg var der og så det. Så sterke meteorer et en opplevelse. Og det er bare å gratulere fotografen, det tas ikke mange så flotte bilder av så flotte meteorer i Norge hvert år.