Hopp til innhold

Hva Rinnan tenkte

Ei ny bok basert på et bortgjemt manuskript avslører landsforræderen Henry Rinnans tanker om sine forbrytelser - og sitt forhold til familien og kvinner.

Henry Rinnan og Odd Sørli

Henry Rinnan og Odd Sørli

Foto: Privat

Henry Rinnan fikk sin dødsdom i Frostating lagmannsrett den 20. september 1946. Han er kalt Norges verste krigforbryter gjennom tidene. Omkring ett tusen aktive motstandsfolk ble arrestert, flere hundre torturert og flere enn 80 drept som resultat av Rinnanbandens handlinger.

En av dem som slapp unna, var motstandsmannen Odd Sørli. Han klarte å flykte til Sverige, men det fikk alvorlige konsekvenser.

- Rinnanbanden, med Rinnan i spissen, hevna seg ved å arrestere familien. Sørlis forlovede Edel gjennomgikk en grusom tortur og ble ødelagt både fysisk og psykisk, sier Ola Flyum, en av de to forfatterne av boka "Rinnans testamente".

Motstandsmann ville skrive bok

Flyum og hans medforfatter Stein Slettbak Wangen fikk tak i et manuskript som kaster nytt lys over Rinnans tanker og ideer. - Manuskriptet er ført i pennen av krigsheltene Odd og Kjell Sørli og bygger på samtaler de hadde med Henry Rinnan etter hans arrestasjon i 1945, sier Sletbak Wangen.

- Da Rinnan satt og venta på rettssaken, ble Odd Sørli hyra inn som landssviketterforsker og gjennomførte offisielle avhør av Rinnan. I tillegg samtalte man litt uoffisielt for å lage et bokmanus.

De to forfatterene har jakta på manuskriptet i flere år. Det ble oppdaga i et skrivebord da dødsboet etter Odd Sørli skulle gjøres opp.

Etter at de to sørlibrødrene forgjeves haddde forsøkt å få bokmanuset utgitt i 1945, forsvant det, og kom ikke til rette før like før Odds død i 1976. Et av familiemedlemmene som rydda leiligheten skulle hugge opp et skrivebord til ved, da han fant manuset. "Et kors i din panne" var tittelen.

Odd Sørli kom også til å spille en aktiv rolle ved Rinnans død, forteller Stein Slettbak Wangen.

- Han ble bedt om å lede eksekusjonen på Kristiansten festning da Rinnan skulle henrettes. Sørli ga sin dødsfiende nådeskuddet og la ham i kista.

Forfatterene tror ikke boka vil fungere som en unnskyldning for de forbrytelsene Rinnan utførte.

Henry Rinnan og Odd Sørli
Foto: Privat