Hopp til innhold

Kristin tilbake i jobb da hun fikk ny medisin

Kristin Julnes presset seg til å gå på jobb, helt til det sa stopp. Den elendige formen skyldtes lavt stoffskifte. Men medisinen hun fikk virket ikke. Helt til hun fikk en for henne ny medisin. Men helsemyndighetene markedsfører ikke medisinen fordi det ikke er forsket nok.

Kristin Julnes

Kristin Julnes var sykmeldt fra jobben i flere år her på trafikkstasjonen til Statens vegvesen. Helt til hun fikk medisin som virket mot for lavt stoffskifte.

Foto: Eivind aabakken/NRK

– Jeg skjønte at jeg måtte være syk. Det var vondt i hele kroppen. Jeg frøs hele tida.

Hun fikk tatt blodprøve hos fastlegen og fikk påvist at stoffskiftet var ekstremt lavt.

I jobb igjen

Kristin ble sykmeldt, men kom tilbake i full jobb igjen etter å ha brukt det naturlige stoffskiftehormonen, Thyroid, i 10 måneder.

200.000 mennesker i Norge går på medisin fordi de har stoffskiftesykdom. De fleste som har lavt stoffskifte får den syntetiske medisinen Levaxin, som virker godt for en svært stor andel av pasientene. Men ikke for alle og ikke for Kristin, Karin Elstad og Olve Sem.

De ble alle klar over den nye medisinen på sosiale medier og på Facebook-gruppa som het "Lavt stoffskifte – behandling med Thyroid". Siden hadde mange tusen medlemmer med samme historie. De ble ikke frisk av medisinen som ble gitt.

– Vi er nødt til å få mulighet til å prøve andre typer medisiner når det ikke fungere med den medisinen vi får. Uten at vi skal slåss for å få det, sier Olve som fikk medisinen for bare fem måneder siden.

Olve Sem, Karin Elstad og Kristin Julnes

Etter 20 år med lavt stoffskifte har de blitt bra fra venstre Olve Sem fra Verdal og Karin Elstad fra Snåsa. Fra høyre Kristin Julnes som er tilbake i jobb etter at også hun ble bra med medisinen Thyroid.

Foto: Rita Kleven/NRK

Markedsfører ikke medisin

Helsemyndighetene markedsfører ikke denne medisinen fordi det ikke er forsket nok.

I den nasjonale veilederen for behandling av stoffskiftesykdommen står det:

«Anbefaler generelt ikke tyroidea-ekstrakt på grunn av manglende dokumentasjon av effekt og sikkerhet. Slik behandling kan gi større mengder enn normalt av trijodtyronin (T3), og det mangler gode studier av effekt og sikkerhet på lengre tids bruk».

På Sykehuset Namsos tar overlege og spesialist på stoffskiftesykdommer, Anders Svare, imot pasienter. Han har skrevet ut medisinen på resept til pasienter som har insistert på å få den.

– Personlig har jeg ikke særlig tro på medisinen, men samtidig er det mange pasienter som ønsker å prøve den.

– Mange sier de blir bra?

– Det kan skyldes medisin eller andre ting. Du har placebo-effekten. Om du forventer å få effekt av medisinen så får du kanskje det.

Ble bra etter 20 år

Både Olve og Karin Elstad merket begge kraftig bedring i formen etter flere tiår med stoffskiftesykdom. Det skjedde da de fikk Thyroid.

De ber om mer forskning og flere medisiner å velge imellom enn i dag.

– Vi vil at de som kommer i samme situasjon skal slippe å gå den lange og vond veien vi har gått i flere tiår. Helsa har gått rett ned, jeg unner ingen den runden, sier Olve.

Thyroid, stoffskifte

Flere spesialister på stoffskiftesykdommer er skeptisk til medisinen Thyroid og tviler på at den virker godt nok. Bak de to andre medisinen som gis til de fleste stoffskiftepasienter i Norge Levaxin og Liothyronin.

Foto: Rita Kleven/NRK

Må betale alt selv

Helfo dekker ikke medisinen på blå resept. «Årsaken er at tilgjengelig dokumentasjon av effekt og sikkerhet for disse preparatene av Helfo er vurdert å være dårlig.»

Kristin, Karin og Olve betaler selv mellom 7.500 og 12.000 kroner i året for medisinen avhengig av dosen hver enkelt tar.

Thyroid er ingen ny medisin. Den ble brukt til stoffskiftepasienter helt til 1960-årene da den ble erstattet av medisin med syntetisk stoffskiftehormon som var Levaxin.

Karin Elstad

Etter ett år med Thyroid har livet tatt en ny vending for Karin Elstad fra Snåsa. Vanlig medisin mot lavt stoffskiftet virket ikke. Nå har hun ikke vondt over alt lenger for første gang på over 14 år. Kroppen fungerer som før.

Foto: Rita Kleven/NRK