Hopp til innhold

Kuppet P2-lokaliseringa i Stortingskantina

I dag er det 30 år siden P2s åpning i Trondheim. Kampen om P2-lokaliseringen ble avgjort i timene før Stortinget skulle stemme over saken.

Gunnar Flikke, tidligere sjefredaktør i Adresseavisen.

Gunnar Flikke var som ung journalist med på å overtale tvilende stortingsrepresentanter til å stemme for at P2 skulle legges til Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I 1983 var Gunnar Flikke ung journalist i Adresseavisen. Den senere sjefredaktøren i samme avis satt i stortingskantina den dagen Stortinget skulle stemme over P2-forslaget.

Som vanlig i lokaliseringssaker hadde alle partigruppene fristilt sine representanter.

Les også: Feirer 30 år siden P2-åpningen i Trondheim

Overtalte tvilere

– Jeg satt i Stortingskantina sammen med Odd Einar Dørum. Vi telte stemmer, og kom fram til at vi manglet ni, forteller Flikke.

– Samtidig var det ti tvilere.

Ifølge Flikke var dette politikere fra hele landet, som hadde sett seg lei på at saker som var viktige for folk landet rundt ikke ble prioritert i Oslo.

– De satt med en følelse av at Marienlyst den gangen uniformerte Norge.

Lobbykamp i kantina

Også sjefer fra NRK på Marienlyst satt i kantina for å praie stemmer til å stemme for Oslo.

– De skulte mot oss etter hvert som vi snakket med den ene etter den andre.

– Vi klarte å overtale ni av de ti til å stemme for at P2 skulle legges til Trondheim.

Bergen var aldri på banen

På denne tida var NRK mye større i Bergen enn i Trondheim. Men Bergenserne viste liten interesse for P2. Det var faktisk en politiker fra Hordaland, KrFs Hans Olav Tungesvik, som var den første til å ta til orde for P2 i Trondheim.

I Trondheim fant en gruppe kunstnere og forfatter ut at P2 måtte ut av Oslo. Aksjonen «P2 ut av Oslo» ble etablert 16. januar 1980. Bak sto trønderske intellektuelle som billedkunstner Håkon Bleken, artist Øystein Dolmen (Knutsen & Ludvigsen), skuespiller Jakob Margido Esp (aka Flettfrid Andrésen fra Øvre Singsaker), redaktør Eigil Gullvåg, politiker Laila Holm, teatersjef Ola B. Johannessen, konsertarrangør Olaf T. Ranum, designer Lise Skjåk-Bræk, forfatter Fredrik Skagen, politiker Willy Svarverud, musiker Arve Tellefsen og forfatter Knut Ødegård.

Musiker Per Husby var en av de mest ivrige forkjemperne, og organiserte motstanden sammen med Fredrik Skagen. De skrev rapporten «Om alternativ plassering og organisering av administrasjon og programproduksjon for program 2, radio» bare noen dager før Stortinget skulle fatte sin beslutning.

Åpning av radioens Program 2 1. september 1984. Kringkastingssjef Bjartmar Gjerde redgjør for planene.

Gatefest for P2

1. september 1984 inviterte NRK til folkefest i Nordre gate i Trondheim. NRK P2 hadde sine første regulære sendinger, og tusenvis av trøndere vrimlet rundt P2s stand.

Den splitter nye P2-sjefen Arne Bonde lovte «en levende kanal».

Dermed fikk Norge flere radiosuksesser, som «Her og Nå» og «Midt i trafikken». Dette er programmer som hadde allerede blitt startet opp under prøvedriften fra Marienlyst. P2 ble hjemmet til stemmer som Brita Blomquist, Annette Groth, Bjørn «Ausjen» Johannessen og evigunge Vidar Lønn-Arnesen.

Fra Tyholt ble vi kjent med stemmene til Miriam Wicklund, Viggo Valle, Olav Høgetveit, Margrethe Holt, Hans Petter Jacobsen, Kari Sørbø, Geir Hovig, Leif Erik Forberg, Andreas Lunnan, Anne Aasheim, og mange andre.

Dagsrevyinnslag fra 1. septemember 1984 når NRK Program 2 går over til ordinær drift.

Rett mann på rett plass

Stortinget hadde lagt rammene for P2 i Trondheim. Men noe måtte gjøre jobben. NRK fikk ikke velge ut den nye P2-sjefen selv. Kulturminister Lars Roar Langslet grep selv inn og utnevnte den konservative riksmålsmannen Arne Bonde.

Med sin ikoniske pipe i høyre hånd slåss han for lilleputt P2 innad i NRK-systemet. Arne Bonde var gammel pressemann. Han hadde ledet avisas overgang til tabloid, både på papir og innholdsmessig, og sørget for at VG ble landets nest største avis.

I 1984 begynte han på bar bakke, i ei brakke. Den nye kanalen hadde 850 LP-er og 150 CD-plater. Da han gikk av som P2-sjef i 1991 var kanalen en stor suksess med tusenvis trofaste lyttere. P2 var del av den nye regionsentralen i NRKs nybygg på Tyholt.

Moderne radio

På mange måter ble P2 redningen for NRK da det gjaldt å henge på i fornyelsen av radiomediet, som skjedde samtidig med fremveksten av nærradioene fra 1984.

– P2 var, sammen med nærradioene, de mest kreative krefter som ble sluppet løs i radio på 1980-tallet. De hadde stor grad av frihet, og skapte det moderne radiouttrykket dagens radio bygger på, sier Gunnar Flikke, som selv drev nærradioen RadioAdressa i Trondheim på 1980-tallet.

Dagens sjef på NRK Tyholt heter Sigrid Gjellan. Hun sier dagens produksjonsmiljø på Tyholt har vist at argumentene for å flytte P2 ut av Oslo ikke var floskler.

– Vi har et spenn og en dynamikk i radio på Tyholt som mange setter pris på.

Gjellan viser til at Tyholt har 11 nominasjoner til årets Prix Radio, som er norsk radiobransjes Oscar.

P2s ånd svever over vannene

Det P2 som ble etablert på Tyholt for 30 år siden er ikke det samme som vi kan høre på dagens P2.

I 1993 ble daværende P2 lagt ned i forbindelse med omleggingen til tre radiokanaler. Mye av det gamle P2 ble videreført i dagens P1, mens kulturdelen ble rendyrket i det nye P2 – Kulturkanalen.

NRK Tyholts erfaring med å starte nye kanaler gjorde at Trondheim også ble kanalsenter for den nye ungdomskanalen Petre.

Les også: NRKs historie - Om NRK - Organisasjon