Hopp til innhold

– Hvor mange som ikke er 80 år gamle kjenner du som har fått Nobelpris?

May-Britt og Edvard Moser trodde ikke de var aktuelle for Nobelprisen så tidlig i karrieren. Hun satt i Trondheim da hun fikk nyheten, mens mannen fikk sjokkbeskjeden i München.

May-Britt Moser jubler for Nobelprisen

FULL JUBEL: May-Britt Moser jubler for Nobelprisen sammen med kollegene ved Kavli Institute for Systems Neuroscience, Centre for Neural Computation ved NTNU i Trondheim. Bak står døtrene og jubler.

Foto: Juliet Landrø / NRK

Moser-paret deler Nobelprisen i fysiologi og medisin med sin tidligere veileder John O'Keefe.

– Hvor mange som ikke er 80 år gamle kjenner du som har fått nobelpris? spør May-Britt Moser.

– Jeg mener, det er vanlig å vente! Vi vet at vi har vært nominerte, vi skal ikke legge skjul på det. Men vi tenkte overhodet ikke at det kunne komme nå, om det skulle komme. Det er så mye som skal klaffe, forteller forskeren.

– Først var det overraskende over hodet. Men at det skulle bli så tidlig, det var bare: «What? Det går ikke an! Umulig!»

(Saken fortsetter under videoen)

På telefon med mannen

SE VIDEO: May-Britt Moser snakker med ektemannen Edvard på telefon fra München.

Overrasket i München

Mens May-Britt Moser snakker med NRK, får hun telefon fra ektemannen Edvard.

Han satt på et fly mellom Oslo og München i Tyskland da May-Britt fikk vite om prisen.

– Edvard sier at han hadde fått 150-e-poster bare på den korte turen fra Oslo til München, forteller Moser.

– Da han kom ut av flyet, sto representanten for hele flyplassen og tok imot ham og gratulerte. Direktøren for forskningsinstituttet Max Planck i München var også der med forskergruppen sin, fortsetter hun.

– Han forsto ingenting. Så så han at han hadde fått en melding fra Göran Hansson, som leder Nobelkomiteen. Så tenkte han: «Hva er dette? Skal jeg gi en kommentar på dem som har mottatt nobelpris?». Men så fikk han høre at den er min! jubler May-Britt Moser.

(Saken fortsetter under videoen)

– Vi er så stolte!

SE VIDEO: – Vi er så stolte! utbryter en jublende May-Britt Moser etter å ha fått vite at hun får Nobelprisen.

Stedsansen

I begrunnelsen fra Nobelkomiteen står det at prisvinnernes oppdagelser har løst et problem som har sysselsatt filosofer og forskere i århundrer – hvordan hjernen skaper et kart av rommet som omgir oss, og dermed gjør det mulig for oss å finne fram i kompliserte omgivelser.

Cellene Moser-paret har oppdaget gjennom sin forskning, er cellene som «snakker sammen» med cellene medprisvinner John O' Keefe har funnet.

– Han var veilederen vår i 1996, der han lærte oss teknikken vi brukte for å finne disse gittercellene, forteller Moser.

Nobelprisen viser at forskningsarbeidet Moser-paret har gått i bresjen for, er verdt å satse på, sier Moser.

– Ground breaking science! Excellent science! ler forskeren.

Godt rykte

Moser-paret forsker sammen ved Kavli Institute for Systems Neuroscience, Centre for Neural Computation ved NTNU i Trondheim. Senteret får mye penger fra Kavli-stiftelsen, som ble grunnlagt av den avdøde norskamerikanske filantropen Fred Kavli.

Moser-parets forskning har allerede et godt rykte ute i verden.

– Ryktet er ekstremt viktig å passe på. Vi er kjent for å gi solide historier som folk kan tro på, og det skal vi fortsette med, forsikrer hun om.

At det blir feiring i dag, er helt sikkert.

– Jeg hører hele sjampanjeflasker som blir åpnet her nå. Det fortjener alle på NTNU! fastslår en jublende glad May-Britt Moser.