Hopp til innhold

Anbefaler munnbind i Trondheim

172 personer er smittet av koronavirus i Trondheim siste døgn.

Tre ungdommer med munnbind i Trondheim. Munnbind er anbefalt i Trondheim nå.

ANBEFALING: Munnbindanbefalingen gjelder på steder der det ikke er mulig å holde avstand.

Foto: Philip Næs / NRK

På grunn av økt smittetrykk anbefaler Trondheim kommune igjen bruk av munnbind.

Siste døgn har 172 personer fått påvist koronaviruset i Trondheim. Det er en økning fra mandag, da 46 testet positivt.

172 er det høyeste tallet registrerte smittede i Trondheim på ett døgn gjennom hele pandemien, ifølge kommunen sin statistikk.

Kommunen teller positive prøver fortløpende og venter at tallet på smittede vil øke utover dagen.

2. September var forrige smittetopp med 163 registrerte smittetilfeller.

Gjelder ikke på arrangementer

Bruk av munnbind er altså kun en anbefaling.

– Det er først og fremst om bord i kollektivtransport vi anbefaler munnbind, sier Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim.

– Gjelder munnbindanbefalingen på arrangementer også?

– Nei, det gjelder hovedsakelig buss til og fra jobb, der man kanskje ikke har et valg om å ta bussen. Der har man en ekstra grunn til å beskytte hverandre. I andre sammenhenger der man møter mye folk, bør man prøve å holde litt avstand til andre der man kan, sier Røsstad.

Tirsdag ettermiddag har også Malvik kommune kommet med anbefaling om munnbind på offentlig sted der en meters avstand ikke er mulig.

Tåler et høyt smittetrykk

Smittetrenden er stigende på landsbasis. De siste ukene har det vært økt smitte også i Trondheim.

Men kommunen understreker at de ikke ser på situasjonen som så alvorlig at det er grunnlag for å sette begrensninger i form av lokal forskrift.

– Vi setter ikke inn strengere begrensninger ennå. Folk kommer til å bli smittet, men hvis man ikke blir alvorlig syk, og det ikke blir stort mannefall på arbeidsplasser og overbelastning på sykehuset, får vi leve med det, sier Røsstad.

Flest unge med korona

Det er flest elever i videregående skole som er blant de smittede nå (26 prosent). Deretter kommer barneskoleelever (21 prosent).

– Det er ganske vanskelig å ha oversikt over situasjonen. Vi skal ha møte med skolene senere i dag, sier kommunedirektør Morten Wolden til NRK.

Kommuneoverlege Tove Røsstad minner om at god håndhygiene og avstand til andre også er viktige bidrag for å hindre at smitten sprer seg.

Tirsdag er sju personer innlagt på St. Olavs hospital med koronaviruset. En person får intensivbehandling med respirator.

– Kommunen har løpende dialog med St. Olavs hospital om koronasituasjonen. Så langt har vi ikke fått tilbakemeldinger om at situasjonen der er kritisk på noen måte, sier Røsstad.

Tallet på pasienter på intensivavdelingen sier noe om hvor syke de innlagte koronapasientene er. Er du på intensiv er du ganske alvorlig syk.

– Er du på en vanlig sykehusavdeling er det ikke så alvorlig. Vi kan vel si at du er moderat syk. Da ligger man gjerne ikke så mange dager heller. Det er kortere liggetid på sykehusene nå enn det var i starten da ingen var vaksinerte, sier Røsstad.

Smittetallet kommer til å øke

Flere tester seg for koronaviruset nå enn tidligere.

Antallet PCR-tester har ligget på 120 i helgene og opp til 600 i ukedagene.

Bare i går, mandag, testet 723 seg for koronavirus. Da er det naturlig at også smittetallet går opp, ifølge Røsstad.