Hopp til innhold

Politiet advarer mot nettbilder etter misbruk i sexannonse

Trondheims-politiet advarer unge mot å legge ut mange bilder av seg selv på nettet, da de kan bli misbrukt. Nylig havnet et bilde av ei jente fra Sør-Trøndelag i en sexannonse.

Montasje av politihuset i Trondheim og skjermdump av sexannonse fra Twitter

SEXANNONSE: Et bilde av ei intetanende jente fra trondheimsområdet ble nylig brukt i en sexannonse på Twitter. Å få fjernet slike bilder kan by på utfordringer, ifølge politiet. NB: Det lille bildet på montasjen er ikke den aktuelle sexannonsen.

Foto: Linda Bjørgan, NRK / Skjermdump fra Twitter

Bildet, som ikke var et nakenbilde, var hentet fra et nettsted hvor det lå ute offentlig. Det ble så misbrukt i en annonse for sexsalg i Trondheim på Twitter, uten at ansiktet var sladdet eller gjort utydelig.

Etterforskningsleder Anders Sunde-Eidem

ANMELDT: – Saken er anmeldt for misbruk av bilde og navn på internett, sier etterforskningsleder Anders Sunde-Eidem i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Bildet er spredt på nettet, og en eller flere personer med uærlige hensikter bruker det til å promotere sexkjøp, sier seksjonsleder Anders Sunde-Eidem i Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Da jenta og hennes mor ble klar over situasjonen, tok de kontakt med politiet og anmeldte forholdet.

– Saken er anmeldt for misbruk av bilde og navn på internett, opplyser Sunde-Eidem, som leder etterforskningsseksjonen ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

NRK har vært i kontakt med den fornærmede jentas mor, som ikke ønsker å uttale seg i saken.

Store mørketall

Seksjonslederen jobber selv ikke med den konkrete saken, men har arbeidet med saker om både sexannonser på nett og bilder på avveie tidligere.

Politiet i Sør-Trøndelag får jevnlig inn saker hvor bilder av unge personer blir brukt av tredjeperson på en måte den avbildede misliker, ifølge Sunde-Eidem.

– Det forekommer fra tid til annen. Vi tror også at det er store mørketall her, gjerne fordi fornærmede er flau over bildene av dem selv som ligger ute, sier politietterforskeren.

(Saken fortsetter under bildet)

Bilde av snapchat-ikonet på en mobil

SPREDNING: I høst har det blitt kjent at flere tusen bilder av norske jenter fra den populære nettjenesten Snapchat har havnet på avveie. To personer ble tidligere i oktober siktet i forbindelse spredning av bilder.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– I slike saker må vi vurdere hvor alvorlig tilfellet er, blant annet ut fra hva bildene viser og hvor gammel personen er, før vi finner ut hvordan vi kan etterforske, forklarer han.

– Ikke legg ut bilder

Politiet driver i slike saker mye med rådgivning opp mot den fornærmede parten, forteller Sunde-Eidem.

– Hvis du ikke vil at bilder av deg selv skal komme på avveie på nettet, anbefaler vi at du ikke legger ut slike bilder i det hele tatt, sier politietterforskeren.

– Hvis skaden har skjedd, anbefaler vi at du forsøker å få dem fjernet, legger han til.

Annonse for sexsalg i Trondheim på Twitter

SEXANNONSER: Flere sexannonser har florert på Twitter den siste tiden, også for sexsalg i Trondheim. Politiet følger med på situasjonen.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Både Dagbladet og NRK har i høst omtalt at tusenvis av bilder av norske jenter fra den populære nettjenesten Snapchat har havnet på avveie. NRK har dokumentert hvordan bildene, mange av en svært intim karakter, blir lastet opp og spredd.

Sunde-Eidem påpeker at dette kan være en vanskelig oppgave å få fjernet slike bilder, men at privatpersoner har noen muligheter.

– Vi råder folk til å ta kontakt med slettmeg.no, et nettsted som kan hjelpe deg med å få fjernet slike bilder, forteller han.

Tungvint etterforskning

I det anmeldte tilfellet i Trondheim er bildet lagt ut av en anonym bruker på Twitter, et amerikansk selskap. Å finne ut hvem som laget meldingen kan være en komplisert sak, forklarer Sunde-Eidem.

– Det er mulig for politiet å be om etterforskning i utlandet, for eksempel for å ta kontakt med Twitter i USA. Men vi vet at Twitter stiller en del formelle krav for at vi skal få ut informasjonen om deres brukere. Dette er derfor ganske tungvint arbeid, forteller han.

Ifølge etterforskningslederen tar norsk politi vanligvis ikke slike etterforskingsskritt, selv om det kan skje. Spesielt i svært alvorlige saker.

– Jo mer alvorlig saken er, jo mer ressurser kan vi legge ned i etterforskningen, forklarer han.