Hopp til innhold

Slik gikk det med Norsk Folkehjelps minerydding

I 2011 gikk de innsamlede midlene til Norsk Folkehjelp, og deres arbeid med å rydde miner og klasebomber i Europa, Afrika og Asia.

Minehunder klare til å lete etter miner

Minehunder i aksjon i 2011. Norsk Folkehjelp har siden den gang ryddet sju av verdens mest minerammede områder med penger fra TV-aksjonen 2011.

Foto: NRK / Ulrik Rongved Amundsen

I underkant av 219 millioner kroner ble samlet inn under TV-aksjonen 2011, og pengene har betydd mye for Norsk Folkehjelps arbeid med minerydding. Aksjonen var til da den nest beste aksjonen gjennom tidene.

Har reddet liv

Da Norsk Folkehjelp ble tildelt TV-aksjonen 2011, var det med forhåpninger om å få ryddet miner en gang for alle.

Fungerende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard mener de har reddet mange liv gjennom arbeidet etter aksjonen.

– Vi har klarert titalls millioner kvadratmeter med minefarlige områder i sju av verdens mest mineinfiserte land. Gjennom det har vi hindret mange potensielle ulykker og dødsfall som følge av miner og klasebomber, sier han.

Nergaard er klar på at millionene fra TV-aksjonen har gjort livet bedre for dem som lever i de utsatte områdene.

Per Nergaard

Per Nergaard er konstituert generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Han sier at organisasjonen hans har klarert titalls millioner kvadratmeter med minefarlige områder med pengene fra TV-aksjonen 2011.

Foto: NRK

– Jobben vi har gjort har i tillegg bidratt til å øke livskvaliteten hos de som lever med problemet. Veier og skoleveier er tryggere og bønder har fått tilgang til områder der de kan produsere mat til sine familier, sier generalsekretæren.

Pengene har vært avgjørende for dem som var mest utsatt

Det er i de minerammede områdene i Sør-Sudan, Bosnia, Laos, Tadsjikistan, Vietnam, Libanon og Guinea Bissau den største jobben er gjort. Nergaard mener alle midlene fra TV-aksjonen har vært avgjørende for å trygge hverdagen for de som bor i disse områdene.

– I tillegg har pengene bidratt til å utdanne flere minehunder ved våre treningssteder i Bosnia og Kambodsja. Med pengene har vi utdannet og lønnet flere mineryddere og klarert store områder, sier han, og legger til at det globale arbeidet vil måtte pågå noen tiår til.

Hvilke utfordringer har dere møtt underveis?

– Det er alltid utfordrende å jobbe med rydding av eksplosiver etter krig. Den største risikoen er å sikre at våre ansatte har en trygg ramme å jobbe i når de skal gjøre hverdagen tryggere for andre, mener Nergaard.