Hopp til innhold

Svenskene skeptisk til OL-samarbeid

Å samarbeide om et svensk-norsk OL i 2026 kan bli vanskelig, tror lederen i Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund i Sverige.

Ved å samarbeide med Sverige kan det bli mulig å få OL til Trondheim i 2026, mener flere.

Disse ringene ønskes til Trondheim i 2026, om Thorleif Gunhildrud og Arild Strømnes ved Norges Toppidrettsgymnas får det som de vil.

I en kronikk i avisa Nationen lanserer Thorleif Gunhildrud og Arild Strømnes ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) ideen om et norsk-svensk OL i 2026. De tror det norske folk er enig i at drømmen om et OL i Norge fortsatt lever.

Gun Jonsson er leder i Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund, og ønsker seg gjerne et samarbeids-OL, selv om hun ikke har helt troen på at det er mulig.

– Klart man kan drømme om det, men realistisk tror jeg det blir vanskelig å gjennomføre innen år 2026, understreker Jonsson.

Burde få søke sammen

Gun Jonsson

Gun Jonsson, leder i Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund.

Foto: SVT

Skal Norge og Sverige få lov til å samarbeide om en OL-søknad, er de avhengige av at IOC endrer reglene. Per nå er det nemlig ikke lov for to land å søke om å få lov til å arrangere sammen.

Jonsson ønsker seg en endring, og håper IOC kan ta en revurdering.

– Både Norge og Sverige er små land befolkningsmessig. Hadde vi kunne søke sammen om å få arrangere OL er det klart det blir økonomisk lettere å få det til, sier Jonsson.

Ordfører i Trondheim Rita Ottervik, sier til NRK at et samarbeid mellom flere land om et eventuelt OL er en spennende tanke. Hun trekker frem mulighetene det gir økonomisk.

– Da kan vi bruke allerede eksisterende anlegg og ikke blåse opp OL-utgiftene til noe mer enn de trenger å være, og det synes jeg er virkelig er positivt, sier Ottervik.

Sjokkert over forslaget

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder i Troms idrettskrets.

Foto: NRK

I Nord-Norge er de sjokkerte over forslaget om ny OL-søknad. Knut Børklund er leder i Troms idrettskrets, og han skjønner ikke at det går an å tenke at man skal søke om OL til Norge enda en gang.

– Å slenge frem et slikt forslag vitner om at man har vært litt for lenge i et rødvinsselskap før man kom på ideen, sier Bjørklund.

Han understreker at forholdet til IOC vil være akkurat det samme, uansett hvor et eventuelt OL skal arrangeres. I tillegg trekker han frem at stemningen i det norske folk er veldig tydelig.

– Den avgjørelsen som er tatt i Norge nå, vitner om at det er helt uaktuelt å bruke så mye penger på et OL, sier han.

Mye må på plass

Jonsson sier hun på generelt grunnlag er positiv til forslaget om å samarbeide om en OL-søknad, men er også klar over utfordringene.

– Idretten er jo alltid positiv til internasjonale arrangement av det her slaget, men skal dette bli gjennomført må staten garantere støtte noe jeg ikke tør tro på akkurat nå, sier hun.

Jonsson er i tillegg usikker på hvordan det skal løses i praksis med to land.

– Det kan jo skape problemer når to land skal samarbeide så tett, så det er nok litt for mye som må på plass til at jeg tør tro på dette innen 2026, avslutter hun.