Hopp til innhold

Tester 115 personer for tuberkulose

I dag skal det tappes store mengder blod på Kolstad skole i Trondheim. 75 elever og 40 ansatte blir testa for tuberkulose etter at en ansatt fikk påvist sykdommen i april.

Kolstad skole

Hvis noen skulle være smittet ved skolen, vil helsepersonell undersøke lungene til vedkommende ved røntgen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Det var i april i år at en ansatt ved Kolstad skole fikk påvist tuberkulose.

– Den ansatte har fått påvist en lite smittsom type tuberkulose, men i samråd med St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet vil det likevel bli foretatt en undersøkelse av barn og ansatte som har tett kontakt med den syke, sa smittevernoverlege Eli Sagvik i april.

Krever mye logistikk

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Smittevernkontoret gikk ut med informasjon om sykdommen og symptomer på den med en gang den ansatte fikk påvist tuberkulose.

– Hvis noen hadde fått sykdommen hadde vi merket det før, for da hadde de hatt tydelige symptomer. Derimot merker man ingenting om man er smittet, da har man bare bakterien i kroppen og kan heller ikke smitte andre, sier Sagvik til NRK.

Siden det er så mange som 75 elever og 40 ansatte som skal bli tatt blodprøve av, har helsepersonalet måttet gjøre mange forberedelser.

– Det krever mye logistikk og vi har et godt samarbeid med ledelsen på skolen for å få det til på best mulig måte. Man vet aldri hvordan det går når det dreier seg om ungdom, men det er veldig erfarne folk fra St. Olavs Hospital som tar prøvene, sier hun.

Før i tiden var det vanlig å ta en Pirquet eller Mantoux-test for tuberkulose.

– Fra oktober i 2014 ble førstevalget en blodprøve som gir sikrere resultater. Både Pirquet og Mantoux ble forstyrret av BSG-vaksinen som mange av oss har fått, og dette gav utslag på resultatene. Det gjør ikke blodprøven, sier Sagvik.

Mange har bakterien uten å bli syk

Hvis noen skulle være smittet ved skolen, vil helsepersonell undersøke lungene til vedkommende ved røntgen.

– Den som er smittet vil få en vurdering ved St. Olavs Hospital og får tilbud om forebyggende behandling. Noe som vil si at de får en behandling som fjerner bakterien, og da vil de ikke få sykdommen, sier hun.

Derimot sier ikke blodprøvene noe om når personen ble smittet.

– Så vi vet aldri hvor lenge noen har hatt bakterien. Det er mange som er smittet av tuberkulose, men bare fem til ti prosent vil utvikle sykdommen i løpet av livet. Så det er veldig mange som går med bakterien uten å bli syk, sier hun.