Hopp til innhold

– Ingen grunn til å være redd for Nord-Korea nå

Nord-Koreas rakettoppskyting i natt var den tredje på tre uker, men landet skjøt ut flere raketter i fjor. – Det er ingen spesiell grunn til å være redd nå, sier Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen.

Nord-Korea har igjen gjennomført en missiloppskyting, i retning Japanhavet. Japans statsminister Shinzo Abe sier det er tid for handling mot landet.

Se mandagens rakettoppskyting her.

Nord-Korea prøveskjøt i natt en kortdistanserakett som fløy rundt 450 kilometer før den landet i Japan-havet, mellom Korea-halvøya og Japan.

Geir Helgesen er direktør for Nordic Institute of Asian Studies ved Universitetet i København og har studert Korea-konflikten grundig i årevis.

Han mener at navnebruken er med på å få rakettoppskytingen til å virke mer dramatisk enn den egentlig er.

– Det heter at rakettene ramler ned i Japan-havet, men hverken Nord-Korea eller Sør-Korea kaller havområdet det. De kaller havet for Den koreanske østersjøen. Det er mer enn 450 kilometer fra Nord-Korea til Japan, sier Helgesen til NRK.

Rekkevidde for raketter

Sirklene viser hvordan dagens raketter har en rekkevidde som når mål i Asia og Stillehavet, mens de langtrekkende rakettene som er under arbeid kan nå mål i USA og Europa.

Foto: Kari Anne Gisetstad Andersen / NRK

Fra 500 til 11.500 kilometer

Raketten som ble skutt ut i natt var en nordkoreansk versjon av den sovjetutviklede Scud-raketten.

Raketter

En kopi av en nordkoreansk Scud-rakett (til høyre) og en sørkoreansk Nike-rakett (til venstre)

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Rakettypen som blant annet ble brukt av Saddam Hussein under den første Gulfkrigen i 1991, har røtter tilbake til tidlig på 1950-tallet.

Nord-Korea har utviklet Scud-raketter siden 1980 som har en rekkevidde på rundt 500 kilometer og ifølge Reuters har landet et stort arsenal av den typen raketter som ble skutt opp i natt.

– Det er i og for seg ikke så rart at Nord-Korea tester sine raketter. USA tester ut sine hele tiden, uten at vi hører om det, sier Helgesen.

I det nordkoreanske strategiske rakettarsenal er raketten som ble skutt opp den minste og er også blitt testet mange ganger før.

Ifølge BBC har Nord-Korea i dag raketter med en rekkevidde på opp til 3500 kilometer, den såkalte Musudan.

Det er en mellomdistanserakett som kan nå mål over store deler av Asia, men også kan nå den amerikanske stillehavsøya Guam.

Samtidig har Nord-Korea to interkontinentale raketter under utvikling. Det er raketter som skal kunne nå mål i USA, og også i Norge for den saks skyld.

KN-14 har en potensiell rekkevidde på 10.000 kilometer og KN-08 en rekkevidde på 11.500, men det er uklart når, om noen gang, de vil være operasjonelle.

Sørkoreansk TV viste mandag morgen rakettens bane.

Folk på jernbanestasjonen i Sør-Koreas hovedstad Seoul så mandag morgen på nyhetene om raketten som var skutt ut fra nord.

Foto: Lee Jin-man / AP

Ikke flere enn i fjor

Ifølge BBC har ikke Nord-Korea skutt opp flere raketter i år enn landet gjorde i samme periode i fjor.

I løpet av 2016 gjennomførte landet flere oppskytinger som var spesielt kontroversielle fra andre lands synspunkt.

  • 7. februar 2016 skjøt Nord-Korea opp en langdistanserakett som landet sa at lyktes med å sende en satellitt i bane rundt jorden.
  • 24. august 2016 gjennomførte Nord-Korea en vellykket oppskyting av en ballistisk rakett fra en ubåt.
  • 5. september 2016 skjøt Nord-Korea opp tre ballistiske raketter, hvorav minst én trengte inn i Japans luftforsvarssone.

I 2016 gjennomførte Nord-Korea også to prøvesprengninger av atombomber. Tidligere hadde landet gjennomført tre atombombe-sprengninger, i 2006, 2009 og 2013.

Til sammenligning har Nord-Korea så langt i 2017 gjennomført ni rakettoppskytinger av til sammen tolv raketter.

Kim Jong-Un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un på et tidligere besøk under test av et nytt luftvernsystem.

Foto: STR / AFP

Sammenligner med pokerspill

President Moon Jae-in avla eden som president i Sør-Korea 10. mai.

President Moon Jae-in avla eden som president i Sør-Korea 10. mai i år og har knapt vært president i tre uker.

Foto: POOL / Reuters
Japans statsminister Shinzo Abe har et uttalt ønske om å endre grunnloven.

Japans statsminister Shinzo Abe har et uttalt ønske om å endre grunnloven.

Foto: STR / AFP

Geir Helgesen tror oppmerksomheten rundt oppskytningene de siste ukene kan ha sammenheng med forhold utenfor Nord-Korea.

– Det er en ny president i Sør-Korea og en uberegnelig president i USA. Det veldig viktig å ha i minne hvilken agenda de som uttaler seg har, sier han.

Helgesen viser blant annet til Japans statsminister Shinzo Abe, som varslet «konkrete handlinger» etter nattens oppskytning.

– Den japanske statsministeren ønsker å normalisere forsvaret i Japan ved å endre landets pasifistiske grunnlov. For den japanske regjeringen er det som skjer nå ganske positivt, selv om de sier det motsatte, sier han.

Helgesen kaller den japanske reaksjonen for «signalpolitikk eller symbolpolitikk» og viser blant annet til Japans krav om strengere sanksjoner mot Nord-Korea.

– Det er allerede så sa trenge sanksjoner at det vil ha liten eller ingen betydning, sier han.

Helgesen sier at de siste rakettoppskytingene best kan sammenlignes med et pokerspill der Nord-Korea posisjoner seg foran mulige forhandlinger med Sør-Korea.

– Det de har å handle med, er rakettene de sender opp. Hvis de stopper før forhandlingene, så er de ikke så mye forhandle om, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt