Hopp til innhold

– Ingen utenfra kan påvirke vårt atomprogram

I et sjeldent intervju med vestlig presse forteller en høytstående nordkoreansk tjenestemann hvorfor landet vil fortsette med å opprustingen av sitt atomvåpenarsenal.

NKOREA-POLITICS

MARKERING: Tirsdag markerte Nord-Korea 85. års-jubileet for grunnleggingen av hæren med å vise frem slagkraften i artilleriet sitt.

Foto: STR / AFP

Sok Chol Won som er leder ved Nord-Koreas institutt for menneskerettigheter, sier i et intervju med CNN at de omstridte prøvesprengningene er del av en langsiktig innsats for å styrke landets kjernefysiske våpenprogram.

– Så lenge USA fortsetter sine fiendtlige handlinger mot oss, vil vi fortsette testingen, sier Sok til CNN.

Prøvesprengingen uteble

Det var fryktet at Nord-Korea ville gjennomføre sin sjette atomprøvesprenging tirsdag denne uka i forbindelse med markeringen av jubileet for hæren. Regimet har tradisjonelt markert viktige jubileer med rakettoppskytinger eller prøvesprengninger.

Dette skjedde ikke denne gangen, men i stedet gjennomførte hæren en storstilt militærøvelse hvor de viste fram styrken til artilleriet.

– Denne øvelsen var et direkte svar på aggresjonen fra USA, sier Sok.

Sok vil i intervjuet ikke bekrefte når den sjette prøvesprengingen finner sted, men at den ikke vil bli påvirket av hendelser utenfor landet.

Fortsatt fokus på diplomati

Den siste tiden har USA økt sin militære tilstedeværelse nær Korea-halvøya. Først med å omdirigere hangarskipet USS «Carl Vinson» til området, og tirsdag sendte det amerikanske forsvaret en atomubåt til Sør-Korea.

Samtidig har amerikanerne begynt utplasseringen av rakettskjoldet THAAD i Sør-Korea. Også Kina er kritiske til dette fordi de mener det bidrar til å øke spenningen i regionen.

Til tross for troppeforflytning og stadig hardere ordkrig seg imellom, tror få eksperter at man står overfor en snarlig krig på Korea-halvøya.

Før et møte i Det hvite hus i går sa øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Stillehavet, admiral Harry Harris, at de tar sikte på å bringe Nord-Koreas leder Kim Jong-un til fornuft og ikke på knærne.

Etter møtet ble det klart at USA vil fortsette med diplomatiske tiltak og sanksjoner for å presse regimet til dialog.

Euan Graham ved Lowy-instituttets avdeling for sikkerhet sier til CNN at man nå befinner seg i en «liksom-krig»-fase.

– Dersom det er noen bakenforliggende motiver bak Washingtons økende fiendtlighet, så er det for å skake opp kineserne tilstrekkelig så de for alvor slutter seg til sanksjonene.

Avviser menneskerettighetsbrudd

Sok, som altså er ansvarlig for Nord-Koreas institutt for menneskerettigheter, ble også konfrontert med beskyldningene fra avhoppere og tidligere fanger om forholdene i nordkoreanske fangeleirer.

Ifølge FN befinner trolig opp mot 120.000 menn, kvinner og barn seg i leirene.

– Disse menneskene er kriminelle som har rømt. De er betalt av USA og deres kumpaner for å lyve. FN prøver å gjøre menneskerettighetsspørsmålet politisk for å blande seg inn i våre interne anliggender. Rapportene er ingenting annet enn oppspinn, sier Sok til CNN.