Hopp til innhold

– USA overvåket telefonen til 35 statsledere

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA skal ha overvåket 35 statslederes telefon.

Inngangen til NSA

Inngangen til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA i Fort Meade, ikke langt fra Washington DC.

Foto: Patrick Semansky, File / AP

Edward Snowden

Opplysningene stammer fra Edward Snowden, her fotografert i Moskva tidligere denne måneden.

Foto: AP

NSA skal ha overvåket statslederne etter å ha fått informasjon om over 200 telefonnumre fra en ansatt i en annen del av det amerikanske regjeringsapparatet, skriver Guardian i kveld.

Avisen skriver av informasjonen går frem av et av de hemmelige dokumentene som er overlevert av varsleren Edward Snowden.

Guardian viser en faksimile av et dokument fra 2006 der NSA ber ansatte i andre deler av det amerikanske regjeringsapparatet om å dele sin telefonlister med etterretningsorganisasjonen.

Meningen var at ved å ha telefonnumrene til ledende politikere i andre land kunne NSA legge numrene inn i sine overvåkningssystemer.

Dokumentet registrerer at et ikke identifisert medlem av regjeringsapparatet overleverte over 200 telefonnumre. Alle numrene ble umiddelbart satt under overvåkning av NSA.

Blant disse var numrene til 35 statsleder over hele verden. Ingen av statslederne er navngitt.

Kommenterer ikke anklagene

I går ble det kjent at en av dem som kan ha blitt avlyttet er den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

Fra USA blir anklagene om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA avlyttet Merkels mobiltelefon møtt med taushet.

Talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, medga torsdag at avsløringene dagen før om mulig avlytting av Angela Merkels mobiltelefon hadde skapt
spenning i forholdet til USAs nære allierte Tyskland. Men lenger ville han ikke gå.

Carney framholdt i stedet at han ikke kan gi offentlige kommentarer til noen bestemt, påstått etterretningsvirksomhet.

Guardian har kontaktet Det hvite hus om opplysningene før de publiserte saken, men ble vist til Carneys uttalelser.

– Ikke vært tema i Norge

Etter at lekkasjene fra Edward Snowden startet tidlig i juni i år, har norske myndigheter ved to anledninger tatt opp avlyttings- eller overvåkingsspørsmål med amerikanske myndigheter.

Siste gang var i andre halvdel av august, men skal ikke ha handlet om mulig avlytting av tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

– Det har ikke vært tema i kontakten med amerikanske myndigheter at Jens Stoltenberg skal ha vært overvåket eller avlyttet, sier tidligere statssekretær ved statsministerens kontor Hans Kristian Amundsen til NRK.no.

NRK.no var i kontakt med tidligere utenriksminister Espen Barth Eide som ikke ønsker å kommentere saken.

Utenriksdepartementet henviser til justisdepartementet for kommentarer i saken.

– Blir ikke avlyttet

Justisdepartementet sier heller ikke stort til NRK.no sent torsdag kveld.

– Per nå er dette ubekreftede opplysninger, og derfor ikke naturlig for Justisdepartementet å kommentere i kveld, sier pressekontakt Andreas Skjøld-Lorange.

Så sent som i august var representanter fra Justisdepartementet, UD og Forsvarsdepartementet i USA og snakket blant annet om overvåkingssituasjonen med en delegasjon fra de amerikanske myndighetene. De norske representantene ble da informert om at ingen enkeltpersoner i Norge var avlyttet eller overvåket av amerikanerne.


SISTE NYTT

Siste nytt