Hopp til innhold

Dette beskrives som Frankrikes verste flyktningleir: – Noen kommer til å dø

GRANDE SYNTHE (NRK) Søppelet flyter og 2500 mennesker deler et tjuetalls toaletter i den beryktede flyktningleiren nær Dunkerque i Frankrike. Men myndighetene vil ikke hjelpe, fordi de mener en kurdisk mafia kontrollerer leiren.

Finner varmen i flyktningeleir i Grande Synthe

FINNER VARMEN: 16-årige Hunar (i midten) finner varmen sammen med kurdiske venner i den beryktede flyktningleiren i Grande Synthe i Nord-Frankrike.

Foto: Jeroen Mortier

For dem som bor i den beryktede flyktningleiren i Grande Synthe handler det om én ting. Hvordan man kan klare å snike seg inn i en lastebil eller et tog, og komme seg illegalt inn i Storbritannia.

Det er også temaet for samtalen til de kurdiske mennene fra Irak, som har samlet seg ved et bål i et forsøk på å holde varmen. Blant dem er 16 år gamle Hunar.

– På kvelden prøver jeg å gjemme meg i kjølebiler som skal sjøveien til England. Der er det så kaldt at det er vanskelig å overleve en halvtime. Noen dør. Det er fare for at dørene ikke blir åpnet igjen eller politiet finner oss og slår, forteller han til NRK.

Han har vært her i tre måneder og forteller at han så å si hver kveld gjør et forsøk på å flykte over kanalen.

VIND: Teltene er ikke beregnet på værforholdene

DÅRLIGE TELT: Kraftig vind, kulde og dårlige hygieniske forhold gjør forholdene nesten uholdbare i leiren.

Gjørme og søppel

Sammen 2500 andre bor han i en av Europas mest beryktede flyktningleirer, nær Dunkerque i Nord-Frankrike. Forholdene beskrives som langt verre enn i den mer kjente flyktningleiren «Jungelen» i Calais.

Utenfor står fransk politi og kontrollerer alle som skal inn i leiren. Kvelden før var det et bandeoppgjør mellom ulike grupper som prøver å kontrollere menneskesmuglingen. Tre ble skutt og to ble stukket ned med kniv. I tillegg til slike hendelser er boforholdene svært dårlige.

Bare noen få toaletter på 2500 mennesker

SLETT HYGIENE: Bare et 20-talls toaletter på 2500.

Det er gjørme og søppel overalt og elendige sanitære forhold. Et tjuetalls toaletter på deling og få steder med drikkevann. Teltene er beregnet på camping på sommeren og ikke tilpasset den kraftige vinden her nær kysten.

I tillegg kommer kulda.

Vil holde folk i live

Hjelpearbeidere, de fleste britiske, gjør sitt beste for å hjelpe flyktningene. Også Leger Uten Grenser er på plass og gir medisinsk bistand. Organisasjonen sier både skabb og meslinger brer om seg og mange har infeksjoner som følge av kulda.

– Vår oppgave er å holde folk i live fra dag til dag. Noen kommer til å dø her i løpet av vinteren, sier den britiske hjelpearbeideren Ian Ashby.

Dunkirk

Den franske stat: Mafiaen kontrollerer leiren

Men franske myndigheter vil ikke hjelpe og hevder leiren er kontrollert av en mafia av menneskesmuglere som tjener grovt på å smugle folk over Kanalen.

– Leiren ble etablert av en kurdisk mafia og er der utelukkende for å tjene penger på menneskesmugling, sier Henri Jean til NRK.

Han representerer franske myndigheter i Dunkerque og denne uka oppfordret de flyktningene til å forlate leiren i Grande-Synthe.

– Vi tilbyr dem individuell behandling av asylsøknadene og plass på statlige mottak som det er flere hundre av rundt om i landet, sier han.

Bandeoppgjør

At menneskesmuglere opererer inne i leiren er det liten tvil om. Voldshendelsene tirsdag kveld med skyting og knivstikking understreker dette. Hendelsen beskrives som et bandeoppgjør.

– En kurdisk og en albansk gjeng kjemper om å kontrollere menneskesmuglingen og det var disse som støtte sammen, sier den britiske hjelpearbeideren Ian Ashby.

Han forteller at dette er potensielt en svært lukrativ business.

– Her er det mange velstående med mye penger. Det er ikke fattige mennesker som kommer helt hit, sier han og forteller at mange er villig til å betale 4000 pund (51.000 kroner) for ett smuglingsforsøk for en person.

Flere hundre hver natt

Ifølge Ashby prøver flere hundre å komme seg over til England hver natt med livet som innsats. Og hver natt er det noen få som lykkes. Det gjør at håpet lever for dem som er igjen i leiren.

– Alle drar dit for å få et bedre liv. Alle har flyktet fra krig. Faren min ble drept i krigen mot IS. Jeg måtte velge, kjempe mot IS eller rømme fra landet. Jeg kom hit for å få et bedre liv, sier 16-åringen Hunar.

Hunar gir ikke opp.

PRØVER IGJEN: Hunar sier han prøver igjen selv om han så langt har mislykkes hver gang.

Foto: Jeroen Mortier

Ny leir bygges av Leger Uten Grenser

Bare noen kilometer unna leiren er bulldosere og anleggsmaskiner i full gang med å bygge en ny leir for flyktningene. Bak prosjektet står Leger Uten Grenser som bruker to millioner euro (ca. 20 millioner kroner) på prosjektet.

Her blir det skikkelig grunnbehandling for å unngå fukt og gjørme og gode sanitære forhold.

– Det blir ikke en femstjerners flyktningleir, men langt bedre enn den eksisterende, sier kommunikasjonssjef Samuel Hanryon.

Flyktningleiren ved Dunkirk er en av de mest beryktede i Frankrike. 2500 lever under svært dårlige forhold.

Må samarbeide med smuglerne

Men han må innrømme at det ikke er garantier for at flyktningene i Grande-Synthe leiren følger etter.

– De må komme hit frivillig, sier han.

– Men hva med menneskesmuglerne?

– Vi må samarbeide med dem også, vedgår Hanryon.

– Vi må ha dialog med alle parter, også menneskehandlerne.

Den britiske hjelpearbeideren Ian Ashby er glassklar: Uten menneskesmuglerne kommer ikke flyktningene.

– De er gjensidig avhengig av hverandre, sier han.

Corbyn: – Forholdene er en skam

Flyktningsituasjonen i Nord-Frankrike er også storpolitikk. Ikke bare er de flere tusen flyktningene i Calais og Grande-Synthe en kinkig sak mellom Frankrike og Storbritannia. Det er også en stor sak i britisk politikk.

BARN:Også 200 barn er i flyktningeleiren.

BARN: Det oppholder seg 200 barn i leiren, blant dem Abdullah på 1 år og to måneder som leker med mor i teltet.

Sist helg var Labour-lederen Jeremy Corbyn i «Jungelen» i Calais og leiren i Grande-Synthe.

– Vi har folk som har vært her i måneder uten ordentlig skole, ingen tilgang på leger, ingen tilgang på tannleger, begrenset tilgang på mat i svært kalde og våte forhold, sa Corbyn under besøket.

– Slike forhold er skammelige uansett hvor de er. Som mennesker må vi strekke ut en hånd til dem, sa Corbyn, som mener flyktningene må få innreise til Storbritannia.

Et forslag statsminister David Cameron raljerte over i Parlamentet.

Drar over til Belgia

Også i forholdet mellom nabolandene Belgia og Frankrike skaper situasjonen nå spenning. Årsaken er at flyktninger i Nord-Frankrike har begynt å søke inn i Belgia og prøver å komme seg til England via havnebyen Zeebrugge.

Belgias statsminister Charles Michel har skrevet brev til sin franske kollega Manuel Valls og bedt Frankrike om å finne en løsning for de om lag 6500 flyktninger som befinner seg rundt havnebyene i nord.

– Vi vil ha et konkret forslag på hvordan problemene kan løses, sier Belgias statsminister Michel, som møter Valls mandag.

Gir ikke opp

Samtidig befinner det seg altså over 2500 mennesker i leiren ved Dunkerque. En av dem er altså Hunar som forsikrer at han ikke gir opp selv om han til nå har mislyktes hver gang.

– Jeg har prøvd mange ganger og jeg skal prøve igjen og igjen, og jeg skal klare det til slutt, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt