Hopp til innhold

Dramatisk utvikling i bresprekken på Larsen C

Kun 13 kilometer med is gjenstår før den gigantiske isbremmen «Larsen C» i Antarktis løsner fra fastlandet.

Bresprekk på Larsen C isbrem i Antarktis

VOKSER RASKT: Forskerne har fulgt sprekken over tid. Senest i forrige uke vokste sprekken med ytterligere 16 kilometer. Dette bildet ble publisert 6. januar i år.

Foto: John Sonntag, NASA

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

NRK har tidligere fortalt om det som ligger an til å bli et av verdens største isfjell når den 5000 kvadratkilometer store isbremmen «Larsen C» løsner i Antarktis.

I desember i fjor eskalerte sprekkdannelsen med hele 18 kilometer, og kun 20 kilometer med is gjenstod før breen slipper taket.

Hastighetsøkning

Nå har forskere ved Swansea-universitetet i Wales registrert at sprekken har endret dramatisk retning mot kysten. Dermed gjenstår det bare 13 kilometer fra enden av sprekken til åpent hav.

Sprekkdannelsen hadde nok en eskalering mellom 25. og 31. mai, etter å ha vært relativt stabil siden i vinter, skriver BBC.

Larsen C siste utvikling

UT MOT HAVET: Sprekken har i løpet av den siste tiden endret retning og er nå bare 13 kilometer fra åpent hav.

Foto: Project Midas

I løpet av denne perioden vokste sprekken med 16 kilometer og altså endret retning.

Professor Adrian Luckman sier til BBC at kalvingen av isfjellet nå trolig er nært forestående.

Havet kan stige

Når kalvingen er et faktum vil det trolig gå sakte, sier Luckman.

– Det er tvilsomt at det vil gå særlig fort siden Weddellhavet er fullt av sjøis, men det vel definitivt gå raskere enn de siste måneders gradvise frakobling. Det vil avhenge av både havstrømmer og vind, sier professoren.

Forskerne bekymrer seg for at islagene bak «Larsen C» er langt mer ustabile og vil føre til ytterligere kalving når bremmen snart løsner.

Isfjell

ENORMT: Så stort er isbremmen sammenlignet med to norske fylker.

Foto: MARI GRAFSRØNNINGEN / NRK

Dersom all isen «Larsen C» holder tilbake hadde havnet i havet, ville havnivåene ha steget 10 centimeter. Det scenarioet ligger i så fall mange år frem i tid, ifølge forskerne.

Forskerne ved Midas-prosjektet i Wales sier at de ikke har holdepunkter for at sprekkdannelsen skyldes klimaendringer, men beskriver det som en geografisk hendelse siden riften har eksistert i flere tiår.

Søsterbremmen «Larsen A» kollapset i 1995, mens «Larsen B» smuldret opp i mindre isflak.

Med sine 5000 kvadratkilometer blir «Larsen C» for storebror å regne. Ismassene har et overflateareal på størrelse med Akershus fylke.

SISTE NYTT

Siste nytt