Hopp til innhold

Enige om erstatning til sexslaver

Japan og Sør-Korea har kommet frem til en avtale om kvinnene som ble tvunget til å arbeide i japanske bordeller under annen verdenskrig.

 Fumio Kishida og Yun Byung-Se

Japans utenriksminister Fumio Kishida (t.v.) tar sin sørkoreanske motpart, Yun Byung-Se, i hånden under dagens pressekonferanse i Seoul der avtalen ble offentliggjort.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Gil Won-ok

Den tidligere sexslaven, sørkoreanske Gil Won-ok, i sitt rom i «Vårt hjem», et senter for tidligere «komfortkvinner» i Seoul.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

De to landenes utenriksministere offentliggjorde mandag morgen at de hadde kommet frem til en avtale som om sexslavene.

Avtalen skal inkludere en unnskyldning fra Japans statsminister Shinzo Abe og at Japan skal opprette et fond der de tidligere sexslavene kan få erstatning.

Fondet skal være på en milliard japanske yen, eller vel 70 millioner norske kroner.

Opptil 200.000 sexslaver

Opptil 200.000 kvinner ble brukt som sexslaver for japanske soldater under krigsårene.

Mange av kvinnene var koreanske, og overgrepene har i mange tiår vært en belastning på forholdet mellom Japan og Sør-Korea.

Kvinnene var kjent som «komfortkvinner» og mange av dem ble tvunget til å arbeide i bordeller nær frontlinjene.

– Saken med komfortkvinnene skjedde med involveringen av det japanske militæret og den japanske regjeringen føler ansvaret, sa Japans utenriksminister Fumio Kishida etter at avtalen ble klar.

Demonstranter i Japan

Under et møte mellom Japans og Sør-Koreas utenriksministere i Tokyo 21. juni 2015 demonstrerte japanske høyreekstremister utenfor bygningen og krevde at Japan ikke skulle beklage de kalte «den fabrikerte saken om de såkalte trøstekvinnene».

Foto: Mari Yamaguchi / Ap

Har vært kontroversielt i Japan

Saken om unnskyldning og erstatning til de tidligere sexslavene har vært kontroversiell i Japan.

Tokyo har ment at det ble satt punktum for diskusjonen om erstatning da Japan utbetalte 800 millioner dollar i kompensasjon og lån til Sør-Korea i 1965 og forholdet ble normalisert.

Korea har ment at oppgjøret ikke dekket kompensasjon til ofrene for krigsforbrytelser og at avtalen dengang uansett ikke opphever Japans rettslige ansvar.

Tidligere i år ble avisen Asahi Shimbun saksøkt av 10 000 japanere som mente at avisen hadde svertet Japans rykte etter å publisert artikler om hvordan kvinner ble brukt som sexslaver under 2. verdenskrig.

Politikere på høyresiden i japansk politikk har hevdet at kvinnene var vanlige prostituerte som frivillig solgte seksuelle tjenester til japanske soldater.

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Tokyo var derimot ikke i tvil og fastslo i år 2000 at Japans tidligere keiser Hirohito var ansvarlig for at kvinnene ble holdt som sexslaver.

SISTE NYTT

Siste nytt