Hopp til innhold

Kina-eksperter: USA og Kina på farlig kollisjonskurs

– Trump har definitivt økt mulighetene for en væpnet konflikt, sier Kina-ekspert Henning Kristoffersen. Krig mellom USA og Kina er en «praktisk realitet», sier en offiser i det kinesiske militæret.

Donald Trump - Xi Jinping Kombo

Hvis ikke USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping kommer til enighet om handel, «ett Kina-­politikken» og Sør-Kinahavet kan forholdet mellom de to landene utvikle seg til en konflikt, ifølge en rapport som er levert til Trump-administrasjonen.

Foto: AFP

Hvis ikke USA og Kina blir enige om handel, Sør-Kinahavet og «ett Kina-politikken» kan forholdet mellom de to landene utvikle seg til en handelskrig eller en militær konflikt, ifølge en rapport skrevet av en rekke Kina-eksperter, skriver The Guardian.

Kan utvikle seg til militær konflikt

USAs tidligere ambassadør til Kina Winston Lord har bidratt til rapporten som er levert til Det hvite hus.Der står det at forholdet mellom USA og Kina er på en «farlig kollisjonskurs».

– På grunn av Kinas politikk og usikkerheten rundt Trump er dette den mest usikre situasjonen siden demonstrasjonene på Den himmelske freds plass, sier Lord til The Guardian.

Trump har ved å kontakte Taiwans leder utfordret Kina på deres kjerneinteresser: «ett Kina-politikken».

​​

Den himmelske freds plass 5. juni 1989

Forholdet mellom supermaktene USA og Kina har ikke vært så usikkert siden demonstrasjonene på Den himmelske freds plass våren 1989, ifølge rapporten fra en rekke Kina-eksperter.

Foto: JEFF WIDENER / Ap

Krig er en «praktisk realitet»

Antropolog og Kina-ekspert Henning Kristoffersen tror at hvis USA fortsetter å presse Kina på deres kjerneinteresser vil forholdet mellom de to landene kunne bli meget anstrengt.

Donald Trump gir salut

Donald Trump har økt sannsynligheten for en militær konflikt mellom USA og Kina, mener Kristoffersen.

Foto: MANDEL NGAN / AFP
Henning Kristoffersen, Veritas

Kina er nødt til å svare hvis USA presser dem på kjerneinteressene, sier Henning Kristoffersen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– De siste tiår har det vært en forståelse mellom USA og Kina at prisen av en militær konfrontasjon er altfor høy. Washington har ikke insistert på å utfordre Kina på det innerste av deres kjerneinteresser som er «ett Kina-politikken», sier Kristoffersen til NRK.

Han mener Trump nå har bidratt til å heve spenningsnivået mellom de to supermaktene.

– Han har definitivt økt mulighetene for en handelskrig eller til og med en væpnet konflikt mellom USA og Kina, sier Kristoffersen.

Han mener Kina er USAs eneste reelle utfordrer som verdens største supermakt, og nå synes det som om krefter i Washington faktisk vurderer en militær konfrontasjon for å stoppe Kinas.

– Det tyder på at en del av dem som styrer i USA faktisk vurderer en militær konfrontasjon, forteller Kristoffersen.

Satellitt viser anti-luft våpen på den kunstige øyen Hughes Reef i Sør-Kinahavet

Satellittbilder fra 2016 viser avansert bakke-til-luft-rakettsystem på en av de kunstige øyene i Sør-Kinahavet. USAs nye utenriksminister Rex Tillerson vil nekte Kina adgang til områdene i Sør-Kinahavet.

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency / Reuters

– Beijing har lite handlingsrom

Kinas president Xi Jinping

Kinas president Xi Jinping har ikke mulighet til å være myk hvis Kina utfordres på «ett Kina-politikken».

Foto: Anthony Anex / AP

En offiser i det kinesiske militæret sier til nettsiden til Folkets frigjøringshær at krig mellom USA og Kina er en «praktisk realitet», skriver South China Morning Post.

Når det kommer til «ett Kina-politikken» har myndighetene i Beijing lite handlingsrom, mener Kristoffersen.

– Her kommer kinesisk nasjonalisme inn. Myndighetene i Beijing har svært lite handlingsrom til å være myke mot USA når det gjelder «ett Kina-politikken», sier han.

Trumps spesialrådgiver Steve Bannon skal ha hevdet at en krig mellom USA og Kina i Sør-Kinahavet i løpet av de neste fem til ti årene er uunngåelig, skriver The Guardian. Nå avventer myndighetene i Beijing spent på hva Trump kommer til å gjøre.

– Fortsetter Tillerson å true med å nekte Kina adgang til sine egenbygde øyer i Sør-Kinahavet, og Trump fortsetter å utfordre «ett Kina-politikken» så blir det vanskelig for Beijing å ikke svare, forteller Kristoffersen.

SISTE NYTT

Siste nytt