Hopp til innhold

Montenegros statsminister om Trump-dytten: – Harmløst

Montenegros statsminister Dusko Markovic ble dyttet til side av USAs president Donald Trump på Nato-toppmøtet i Brussel, men mener det var naturlig å ha Trump på første rad.

Trump tok seg til rette under gårsdagens Nato-møte. Det fikk Montenegros statsminister føle på kroppen. 
Donald Trump, og andre ledere fra land som er med i Nato, åpnet i går forsvarsalliansens nye hovedkvarter i Brussel.

VIDEO: Donald Trump dytter Montenegros statsminister til side.

Nato-lederne hadde samlet seg i Natos hovedkvarter i Brussel og ventet på å ta et gruppebilde da Trump kom bakfra, dyttet Markovic til side og presset seg frem til generalsekretær Jens Stoltenberg.

Ifølge AP har episoden ført til flere indignerte overskrifter i balkanske aviser.

«Det ser ut til at Donald Trump ikke vil at noen skal overskygge besøket hans,» skriver den montenegrinske avisen Vijesti. Amerikanske aviser som Washington Post har analysert fremgangsmåten i detalj.

Markovic har imidlertid ikke tatt seg nær av å bli skjøvet vekk.

– Jeg registrerte det egentlig ikke, jeg så bare reaksjonene på sosiale medier. Det er simpelthen en harmløs situasjon, sier han.

Markovic benyttet heller anledningen til å takke Trump for støtten i forbindelse med Montenegros innlemmelse som Natos 29. medlemsland.

– Det er uansett naturlig at USAs president står i fremste rekke, sier Markovic.

Trumps talsmann Sean Spicer påpeker også at USAs plass på gruppebildet var helt foran, ved siden av Storbritannia.

Nato-gruppebilde

Slik ble gruppebildet. Første rad består av Justin Trudeau (Canada), Rumen Radev (Bulgaria), Edi Rama (Albania), Charles Michel og Kong Philippe (Belgia), Jens Stoltenberg, Donald Trump, Theresa May (Storbritannia), Recep Erdogan (Tyrkia) og Mariano Rajoy (Spania).

Foto: Eric Feferberg / AFP

Hvite knoker

Trumps tale til de andre Nato-landene har havnet i skyggen av mer trivielle ting.

Møtet med Frankrikes nye president Emmanuel Macron har nemlig også fått mye oppmerksomhet etter et langt og ukomfortabelt håndtrykk.

Trump har for vane å møte andre maktpersoner med et fast håndtrykk mens han trekker til seg armen, noe Macron tydeligvis var forberedt på å kontre.

Denne gangen tapte Trump det flere aviser omtaler som «håndtrykkampen».

«De håndhilste lenge. Hver president grep den andres hånd med betydelig intensitet. Knokene ble hvite, kjevene spent og ansiktene stramme,» skriver Washington Posts korrespondent i Det hvite hus, Philip Rucker.

Trump har fått mye oppmerksomhet for sine håndtrykk, men i møtet med Macron var det sistnevnte som stakk av med overskriftene.

VIDEO: Donald Trump og Emmanuel Macron håndhilser i Brussel.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.