Hopp til innhold

– Aidsvaksinen er et gjennombrudd

En ny, eksperimentell vaksine har for første gang redusert risikoen for å bli hivsmittet. – Et gjennombrudd, mener medisinske forskere.

Video nsps_upload_2009_9_24_12_23_28_2382.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video: - Vi er ett skritt nærmere aidsvaksine

Den nye vaksinen er en kombinasjon to eksisterende vaksiner, Sanofi-Pasteurs ALVAC-vaksine og den mislykkede hiv-vaksinen AIDSVAX.

Vaksinen reduserer risikoen for hivsmitte med over 30 prosent, opplyser den amerikanske hæren og Thailands helsedepartement, som i fellesskap har gjennomført verdens hittil største hivvaksineforsøk.

LES OGSÅ: Tester aidsvaksine

Resultatet er langt bedre enn forskerne forventet.

– Gjennombrudd

– Dette er et gjennombrudd fordi det er første gang at det er bevist at en vaksine beskytter mot hiv, ifølge forskerne bak vaksinen, sier en av forskerne bak vaksineforsøket, lege Jerome Kim ved Walter Reed Army Institute of Research i delstaten Maryland i USA.

En AIDS-plakat som oppfordrer folk å oppsøke behandling for sykdommen.

En aids-plakat som oppfordrer folk å oppsøke behandling for sykdommen henger på veggen i helsedepartementet i Bangkok i Thailand.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

16.000 thailendere deltok i forsøket. I gruppen som fikk vaksine, ble 51 smittet av hiv, mens i placebogruppen ble 74 personer smittet.

Forsøkspersonene var menn og kvinner i alderen 18-30 år, og ingen av dem var hiv-positive da studien startet.

WHO gratulerte

Verdens helseorganisasjon (WHO) gratulerte i dag forskerne med det oppsiktsvekkende resultatet.

– Resultatene viser en viktig vitenskapelig framgang, og er det første beviset på at en vaksine kan forhindre hivsmitte blant voksne. Dette er svært viktig, sier WHO og FNs hiv/aids-program i en felles uttalelse.

– Usikkert hvor den virker

WHO har gjort det klart at det ikke er mulig å gi tillatelse til å produsere vaksinen basert på dagens resultater.

Ytterligere forskning må også gjøres for å finne ut om vaksinen har samme effekt i forskjellige deler av verden.

Ifølge forskerne bak vaksinen er det heller ikke sikkert om vaksinen vil virke i Afrika, blant menn som har sex med menn eller blant sprøytebrukere.

– Vaksinen ble testet i Thailand og den spesiell for den typen HIV som spres i Thailand nå, sier lege Jerome Kim ved Walter Reed Army Institute of Research i delstaten Maryland i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt