Hopp til innhold

Slår alarm om sexovergrep mot kvinnelige migranter

En ny rapport fra Leger Uten Grenser viser at flyktningene og migrantene på Lesvos mangler nødvendige helsetjenester og oppfølging. – Mange går med selvmordstanker, sier sykepleier Sissel Overvoll.

Syriske migranter bærer sine barn

I juni kom det 940 migranter og flyktninger til den greske øya Lesvos, som er en rekord så langt i 2017.

Foto: Petros Giannakouris / AP

Rapporten som ble publisert i går, «En dramatisk forverring for asylsøkere på Lesvos», beskriver drastiske kutt i helsetjenester for menneskene som har kommet sjøveien til Europa.

Ofre for overgrep

I juni ankom det fire ganger så mange flyktninger og migranter til øya, sammenlignet med april. Det har forårsaket en stor mangel på nødvendige helsetjenester og oppfølging, for det Leger Uten Grenser beskriver som en svært sårbar gruppe.

Flyktningkvinne i vannet med baby

FN antar at over 2000 flyktninger og migranter som har prøvd å krysse Middelhavet for å komme til Europa, har mistet livet så langt i år.

Foto: Aris Messinis / AFP

Av alle kvinnene hjelpeorganisasjonen utførte gynekologiske undersøkelser på mellom januar og juni i år, har halvparten blitt utsatt for seksuelle overgrep, enten i hjemlandet eller på flukten til Europa.

– Dette er et gjennomgående tema, enten de flykter alene eller sammen med mannen sin. Og nesten alle sier at de ikke har fortalt det til noen, sier sykepleier i Leger Uten Grenser, Sissel Overvoll, som jobber med mennesker på flukt.

Sissel Overvoll

Sykepleier i Leger Uten Grenser, Sissel Overvoll, mener situasjonen på Lesvos er så alvorlig at alle land i Europa burde ta ansvar.

Foto: Alessandro Penso / Alessandro Penso

Har selvmordstanker

I rapporten går det også frem at 2/3 har blitt utsatt for vold, mens én av fem har blitt torturert.

– Mange går med selvmordstanker, de selvskader seg og brenner seg selv med sigaretter. Det viser håpløsheten som de står i, sier Overvoll.

Hun sier at så mange som 80 prosent av de undersøkte hadde så omfattende plager at de trengte psykisk helsehjelp.

Flyktningfamilie ankommer Lesbos

Behovet for oppfølging av flyktningenes psykiske helse er stort, ifølge Leger Uten Grenser. Men med en redusering i helsetilbud er det svært mange som ikke får hjelpen de trenger.

Foto: Aris Messinis / AFP

Ifølge Leger Uten Grenser er det behov for hjelp fra flere aktører som kan tilby helsetjenester, slik at de kan øke fokuset på flyktningenes psykiske helse.

– Vi ser for oss at både statlige og ikke-statlige aktører kan gjøre det, sier Overvoll.

SISTE NYTT

Siste nytt