Sergeot Uzan med bilde av Dan Uzan

Sergeot Uzan holder et bilde av sønnen Dan. Et år etter terrorangrepene i København minnes han sønnen og kjemper for demokratiet.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Ett år etter terroren

KØBENHAVN (NRK): Ett år etter at sønnen hans ble skutt og drept av en terrorist utenfor synagogen i København er sorgen fortsatt bunnløs. Men Dan Uzans far ser det som sin oppgave og kjempe for demokratiet og solidariteten, slik at hans sønns død ikke blir meningsløs.

– Jeg tenker på ham hvert sekund, hvert minutt. Det er et rent tap, det gir ikke noe mening. Dan var det motsatte av ham som sto bak den ondskapsfulle handlingen. Han var fylt av godhet og omsorg for mennesker.

Sergeot Uzan sitter ved kjøkkenbordet i parsellhuset i Hvidovre utenfor København. Den høye og slanke mannen holder hendene rundt tekoppen. Han snakker langsomt på et dansk som fortsatt bærer preg av oppveksten i Israel.

På veggen over bordet henger barndomsbilder av de to barna, Dan og Andrea. Nå har han bare Andrea igjen.

«En far er ikke bygget for å miste sin sønn»

Sergeot Uzan

Ett år er gått siden overrabbineren i København ringte på døren midt på natten. Mannen han hadde kjent i mange år kom med budskapet som snudde livet på hodet.

Hans sønn var skutt og drept av en terrorist utenfor synagogen i sentrum av København.

– En far er ikke bygget for å miste sin sønn. Jeg forventet å dø først, jeg ville dø først. Jeg kan ikke akseptere at jeg har mistet mitt barn. Jeg har mistet den kjærligheten som skaper forventning til fremtiden. Plutselig er mitt barn revet bort fra meg, og den vidunderlige fornemmelsen av at det er noe som fortsetter etter meg har fått en urettferdig knekk. Det er umulig å akseptere, sier Sergeot Uzan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dan Uzans rom

Dan Uzans rom er fylt av bilder og støtteerklæringer fra venner og kjente. I bokhyllene står fortsatt bøkene hans fra økonomistudiet.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Ett døgn – to dødelige angrep

Det er lørdag ettermiddag og ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København er rundt 50 mennesker samlet for å diskutere ytringsfrihet og sensur.

Gjest på debattmøtet er også den svenske kunstneren Lars Vilks – mannen bak de omstridte Muhammed-tegningene. Han har vært truet på livet gjentatte ganger, og følges tett av flere agenter fra det danske sikkerhetspolitiet.

Rundt 30 minutter ut i møtet hører debatt-deltakerne skudd utenfor lokalet. Bevæpnet med et automatvåpen fyrer 22 år gamle Omar Abdel Hamid El-Hussein over 20 skudd mot Krudttøndens inngangsparti.

Filmskaper Finn Nørgaard kommer sent til debattmøtet og ser El-Hussein angripe lokalet. Han forsøker å overmanne gjerningsmannen, men lykkes ikke.

Finn Nørgaard blir terroristens første dødsoffer dette terrordøgnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skuddhull Krudttønden

Kulehull i vindusruten ved Krudttønden på Østerbro i København.

Foto: Drago Prvulovic/MalmoBild AB, DRAGO PRVULOVIC / TT / NTB scanpix

Utenfor synagogen i Krystalgate i sentrum av København står 37 år gamle Dan Uzan vakt slik han har gjort i over 20 år. Det jødiske samfunnet har gjentatte ganger bedt om politibeskyttelse ved arrangementer i synagogen, men må fortsatt bruke ubevæpnede vakter fra egne rekker. Inne i synagogen feirer rundt 20 gjester konfirmasjonen til en 15 år gammel jente.

Etter angrepet mot Krudttønden velger politiet å sende to betjenter til synagogen. De står sammen med Dan Uzan da en tilsynelatende beruset mann kommer opp mot dem like over midnatt.

Omar Abdel Hamid El-Hussein har nærmest spontant valgt sitt andre mål for angrepet. Plutselig trekker han frem et våpen og avfyrer skudd. Dan Uzan blir truffet i hodet fra kloss hold. Han blir terroristens andre dødsoffer.

En intens jakt på gjerningsmennene følger i timene etter. På morgenkvisten blir han funnet av politiet ved en adresse de har holdt under oppsikt på Nørrebro i København. Omar Abdel Hamid El-Hussein åpner ild mot politiet da han blir anropt.

Den 22 år gamle terroristen blir drept da politiet skyter tilbake. Han var født og oppvokst i Danmark med palestinske foreldre. Etterforskningen har siden vist at han ble radikalisert under et fengselsopphold kort tid før terrorangrepet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blomster og lys utenfor synagogen

Mange ville vise støtte til det jødiske samfunnet i København etter drapet på Dan Uzan.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Føler ikke hat

Ett år etter sitter Sergeot Uzan på toget inn mot sentrum av København. Han skal ta oss med til Krystalgate, der hans sønn ble skutt og drept. Det er en tur han tar ofte. Han er aktiv i menigheten og besøker synagogen flere ganger i uken.

«Hvorfor skal jeg bruke hat? Jeg vil hevne meg med godhet»

Sergeot Uzan

Vi spør om hvordan terrorangrepet har påvirket ham, og om han føler hat overfor gjerningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein. Sergeot Uzan svarer resolutt nei.

– Jeg kjenner ikke noe hat mot ham. Det er fremmed for meg. Hat er bare ondskapsfullt, det gir ikke noe mening til livet. Hva skal jeg bruke hatet til? Gi meg en god grunn. For å hevne meg? Jeg kan hevne meg med godhet. Godhet og styrke, sier Sergeot Uzan.

I et Danmark som har vært gjennom tøffe debatter om kamp mot terror og ekstremisme, har Dan Uzan blitt løftet frem som en helt. Avisen Berlingske Tidende kåret han til årets danske etter hans død. «Han har betalt den høyeste pris man kan for å redde andre menneskers liv, og han var bokstavelig talt vokter for religionsfrihet i Danmark», skrev avisen i sin begrunnelse.

– Demokratiet sviktet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte å starte sin nyttårstale til det danske folk med en hyllest til Dan Uzan. «Dan hadde mot. Mot til godhet. Han beskyttet gjestene ved en konfirmasjonsfest. Han passet på andre, helt uten tanke på seg selv», sa Lars Løkke Rasmussen da han talte fra Christiansborg.

Alle de gode ordene har varmet hans far i det blytunge året som er gått. Likevel klarer han ikke fri seg fra tanken om at noe fundamentalt sviktet den natten da Dan Uzan ble drept.

– Demokratiet har sviktet, og det kan jeg ikke akseptere. Det har noe med menneskene å gjøre. Det er menneskenes holdninger som har sviktet. Hva er årsaken til at vi får en terrorist i vårt demokrati? Det at man ikke kan beskytte sine borgere er uakseptabelt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sergeot Uzan ved fredsring

Sergeot Uzan gikk rundt og takket alle som deltok i fredsringen rundt synagogen i København

Foto: SIMON SKIPPER / Afp

Fredsring rundt synagogen

Én hendelse står frem som den viktigste for Sergeot Uzan i året som er gått etter at hans sønn ble drept. En måned etter terrorangrepet ble en ung dansk muslim inspirert av norske muslimers fredsring rundt synagogen i Oslo.

En iskald lørdag i mars tok rundt 1000 dansker hverandre i hendene og dannet en tilsvarende ring rundt synagogen i København. De var muslimer, kristne og jøder. Sergeot Uzan gikk selv rundt og takket hver og en av dem personlig.

– De viste en fantastisk holdning, som jeg ville takke dem for. De viste lederskap, de gikk foran for å verne om det demokratiet og det fellesskapet de vil leve i. Samtidig sørget de sammen med meg og viste solidaritet. Du kan ikke få noe bedre verdi i livet enn det, sier Sergeot Uzan.

Michael Melchior fortalte nesten på gråten om hvor stort inntrykk markeringen i Oslo hadde gjort på faren til Dan Uzan som ble drept foran synagogen i København.

Bringer budskap videre

Det ga ham også mot å vilje til å kjempe videre for de verdier som hans sønn sto for. På porten utenfor synagogen i Krystalgate er det festet en minneplakett for Dan Uzan. Sergeot formulerte selv ordene som er inngravert.

«Ondskap kan alene overvinnes med godhet mellom mennesker. Godhet krever mot»

– Det var for å bringe Dans budskap videre, de holdninger og de verdier han sto for. Han var opptatt av å beskytte andre. Sette andre foran seg selv. Og så ble han myrdet av ondskap. Det krever at vi svarer. Med godhet, så andre kan lære, sier Sergeot Uzan.

sergeot Uzan utenfor synagogen

Sergeot Uzan foran minneplaketten for hans sønn ved synagogen i København. 'Ondskap kan alene overvinnes med godhet mellom mennesker. Godhet krever mot', står det skrevet på plaketten.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt viste i dag medfølelse med den jødiske menigheten i København som ble angrepet i natt. Representanter for menigheten sa klart fra at terroristene ikke skal klare å stoppe aktivitetene i Synagogen.