I Barcelona

Bydelen Barceloneta i Barcelona – et av områdene Alejandro viser rundt i.

Foto: Kristian Elster / NRK

Organiserer privatturisme i arbeidsløshetens Europa

Lage paella hos en kokk i Barcelona, surfe med en surfer i Lisboa, eller kanskje lage street art med en graffitikunstner i Amsterdam? Hva med å spise middag med flyktninger i Berlin?

I arbeidsløshetens Europa har et spansk firma funnet en måte å knytte sammen turister med lokale arkitekter, kunstnere, kokker, studenter og andre med tid til overs.

Gloria Molins

Gloria Molins er grunnleggeren av trip4real.

Foto: Picasa

– Jeg elsker å reise og jeg så på reisene mine rundt om i verden at du kjenner bare et sted ordentlig når du kjenner menneskene der. Hvis du er en vanlig turist får du ikke opplevd et sted på samme måte som når du er i kontakt med noen lokale som tar deg med steder og lar deg oppdage byen, sier Gloria Molins til NRK.

Hun er grunnlegger av og sjef for firmaet trip4real, et firma som ifølge Molins er et Airbnb for reiseaktiviteter.

– I stedet for plasser å bo, er det ting å gjøre, sier hun.

Tanken bak firmaet er at lokale innbyggere får betalt for å ta med tilreisende på det de kan eller liker best.

Via nettsiden kan en reisende se hva som tilbys i de forskjellige byene, eller man kan skrive inn sine ønsker.

En arkitekt viser frem bygninger, en kokk tar deg med på matlaging, en moteekspert viser deg utelivet, en biolog viser deg hvordan du skal lage din egen mikrohage.

Alejo Salgado Izquierdo (t.v.)

Arkitekten Alejo Salgado Izquierdo (t.v.) mens han viser en trip4real-kunde omkring i Barcelona.

Foto: Privat

Vanskelig med arbeid for arkitekter

En av dem som tilbyr sine tjenester på trip4real er Alejo Salgado Izquierdo.

Frank Gehrys fisk

Frank Gehrys fisk ble bygget før OL i Barcelona i 1992 og står i bydelen Poblenou – et av områdene Alejo viser rundt i.

Foto: Kristian Elster / NRK

Han er til daglig arkitekt, men siden finanskrisen slo inn for fullt i Spania for et snaut tiår siden, er det ikke lett for arkitekter å finne arbeid.

Når NRK er med Salgado rundt i Barcelona har han akkurat fått noen ukers arbeid med å tegne en ny lekeplass som skal bygges, men til vanlig sliter han med å utøve yrket sitt.

Arbeidsløsheten i Spania ligger på rundt 20 prosent, men trip4real har gitt Alejo muligheten til å holde på med noe som har med arkitektur å gjøre.

Salgado har arbeidet for trip4real i ett år og tilbyr fire forskjellige opplevelser. Den mest populære er en omvisning i området rundt Ramblaen (Barcelonas svar på Karl Johans gate, red.anm.).

Han har også en tur der han tar med folk på sykkeltur og blant annet besøker flere av Gaudis bygninger. NRK ble med på en tredje av turene, der han viser frem den moderne arkitekturen som er bygget opp i nærheten av stranden og havet.

Alejo er kunnskapsrik og forteller historiene rundt de moderne bygningene som er skutt opp i Barcelona de siste to tiårene.

Jeg liker å snakke om byer, om arkitektur og om bygninger, sier han til NRK.

Han tar mellom 10 og 14 euro i timen for turene, og sier at det er store sesongvariasjoner i etterspørselen

– Det blir ikke så store inntekter, men jeg er fornøyd fordi jeg gjør noe jeg liker. Alle er interessert i arbeidet mitt og vi har hatt kontakt etterpå og sendt postkort til hverandre. Det er en god måte å treffe folk på, sier Alejo.

Torre Mare Nostrum

«Torre Mare Nostrum» – tegnet av Barcelona-arkitekten Enric Miralles – er en av bygningene som Alejo Salgado viser frem på sin arkitektur-tur.

Foto: Kristian Elster / NRK

Bare fantasien setter grenser

– Jeg bestemte meg for å lage en plattform der reisende og lokale kan møtes, slik at reisende kan oppleve ting som en lokal og lokale kan tjene penger på å vise frem sin verden, sier Gloria Molins.

Street art i Barcelona

På et gjerde i Barcelona-bydelen Raval har en ukjent kunstner malt denne. Caytana arrangerer graffititurer og forteller at den er laget til minne om Juan Andres Benitez, som døde under et sammenstøt med politiet.

Foto: Kristian Elster / NRK

Så langt ser konseptet hennes til å lykkes. Trip4real tilbyr over 7000 aktiviteter i over 20 europeiske land.

– Du kommer virkelig i kontakt med lokale. Du får se de hemmelige stedene og gå til de stedene som lokale går, og ikke bare turiststedene, sier grunnleggeren Gloria Molins.

Tilbudet i Barcelona vitner om at det bare er fantasien som setter grenser for hva folk tilbyr tilreisende.

– Hver person er forskjellig. Det er det som er så fint med trip4real. Hver person deler sine lidenskaper, sier Gloria Molins.

På spørsmål om hva som er hennes favoritter blant de 7000 hun tilbyr blir hun først usikker, før hun begynner å ramse opp.

– Du kan tilbringe en dag med en italiensk kokk i Roma mens han lærer deg hvordan du kjøper de beste ingrediensene og deretter hvordan du lager den beste pastaen. Du kan besøke en modernistisk leilighet i Barcelona i et privat hjem. Du kan reise til Paris og bli vist rundt på Montmartre av en profesjonell fotograf som viser deg hvor du kan ta de beste bildene. Du kan tilbringe en dag med en surfer i Lisboa som viser deg stedene med de beste bølgene og lærer deg triksene sine, sier Molins.

Casas Ramos

Modernistbygningen Casas Ramos fra 1906, der familien Hogg tar imot besøkende.

Foto: Kristian Elster / NRK

Viser frem drømmeleilighet

Sean Carbonell-Hogg

Sean Carbonell-Hogg i hagen som hører til den 600 kvadratmeters leiligheten i Casas Ramos som han viser folk rundt i.

Foto: Privat

– Jeg liker å treffe folk fra hele verden og kunne åpne hjemmet vårt og vise hva som er på innsiden. Folk flest innser ikke hva som er inne, sier Sean Carbonell-Hogg til NRK.

Han bor med sine foreldre i det som kanskje er Barcelonas fineste leilighet – en 600 kvadratmeter stor drøm fra begynnelsen av 1900-tallet.

Familien har pusset opp leiligheten, og dekorert den med perfeksjonisme til minste detalj slik at den i dag fremstår som et kunstverk.

Leiligheten er blitt brukt som kulisse for en serie med filmer, den mest kjente Pedro Almodovars “Alt om min mor” fra 1999.

Som Alejo Salgado er både far og sønn Carbonell-Hogg arkitekter og de sliter også med å skaffe seg noe å gjøre i arbeidsløshetens Spania.

Nå har familien i to år gjennom trip4real tatt imot gjester som de viser rundt og serverer te og småkaker.

– Jeg fikk høre om det fra en venn og syntes det hørtes ut som en god ide, sier Sean.

Spisestuen i Casas Ramos

Familien Carbonell-Hogg inviterer til omvisning i sin 600 kvadratmeter store modernistiske leilighet i Barcelona. For 30 euro får de besøkende også te og småkaker i den maurisk-inspirerte spisestuen.

Foto: Kristian Elster / NRK

Vil til Norge

Gloria Molins startet opp trip4real for tre år siden, i midten av 2013. I dag er det et 20-talls ansatte. Selskapet tilbyr aktiviteter i over 50 spanske byer og er også i aktive i 20 land i Europa.

Raval

På sin omvisning i Barcelonas graffitiverden tar Caytana en med på en tur gjennom de smale gatene i bydelen Raval.

Foto: Kristian Elster / NRK

Hun har planer om å starte opp i Latin-Amerika med det første, og Skandinavia står også på fremtidsplanene.

– Vi vil starte opp i Norge. Jeg er ikke helt sikker på når, men vi har en plan om å starte opp, sier hun.

Hun forteller at det er de lokale som kommer til dem med hva de har å tilby. Noen ganger kommer også trip4real med forslag til andre aktiviteter som de lokale kan tilby.

– Vi finner de som jobber med oss på forskjellige måter. De fleste henvender seg til oss, fordi det gir dem en mulighet til å tjene penger på noe de er glad i å gjøre, sier Molins.

Arkitekten Alejo Salgado forteller at to av hans fire aktiviteter er foreslått av trip4real. Blant dem er «bestselgeren» hans, omvisningen rundt Ramblaen.

Inntektene fra trip4real er ikke veldig høye. Det er noen som tjener over tusen euro i måneden, men i arbeidsløshetens Europa kan det være en viktig biinntekt.

Prisene på aktivitetene som tilbys varierer veldig, fra så lite som ti euro og opptil noen hundre. Det er de lokale selv som setter prisene.

Samtidig legger hun vekt på at også for de lokale er det sosiale viktig. Familien Carbonell-Hogg som viser frem sitt kunstverk av en leilighet er et godt eksempel på at det ikke bare handler om å tjene penger.

– Det er som Airbnb. Noen gjør det for penger, mens andre vil ha besøk i hjemmet sitt og treffe mennesker fra hele verden. De får en sjanse til å dele det de er glade i med mennesker fra hele verden, sier hun.

Avviser problemer med sikkerheten

Konseptet med å bringe ukjente mennesker sammen, i noen sammenhenger i private hjem, gjør spørsmål rundt sikkerheten naturlig.

Molins avviser at den er noe problem og viser til at selskapet har et kontrollsystem for dem som tilbyr tjenester.

– Vi har både et anmeldelsessystem og et kontrollsystem og vi er forsikret, sier hun.

På sikt ønsker hun at selskapet skal vokse seg like stort som Airbnb har gjort.

– Målet vårt er å vokse og vokse og bli stedet man går til når man skal reise og gjøre noe morsomt sammen med lokale innbyggere, sier Gloria Molins.

Malerier inne i Casa Mila

Carmen Burgos-Bosch og hennes avdøde mann samlet kunst gjennom et langt liv. Malerierne dekker de fleste veggene i leiligheten hennes i Casa Mila.

Foto: Kristian Elster / NRK

Viser rundt i Gaudi-hjem

Casa Mila

Gaudis Casa Mila, der Pablo Burgos-Bosch viser rundt i tantens private leilighet. Leiligheten ligger i tredje etasje, på venstre side på bildet.

Foto: Kristian Elster / NRK

Han kommer til Casa Mila på en sammenleggbar tråsykkel. Pablo Burgos-Bosch er i begynnelsen av førtiårene og lager reklamefilmer.

Som for arkitektene har det også for reklamebransjen vært harde tider i Spania det siste tiåret.

Pablo Burgos-Bosch forteller om småjobber i bransjen nå og da, men ingen faste inntekter.

Da NRK møter ham prøver han seg for første gang som tilbyder på trip4real.

Hans 85 år gamle tante Carmen er en av fire personer som bor i en privat leilighet i Casa Mila.

Portrett av Carmen Burgos-Bosch og hennes mann

Et portrett av Carmen Burgos-Bosch og hennes mann står inne på rommet Pablo bruker som arbeidsrom i hennes leilighet.

Foto: Kristian Elster / NRK

Gaudis bygård Casa Mila, også kjent som La Pedrera, er Barcelonas nest mest kjente turistmål, bare forbigått av Sagrada Familia.

Vanlige turister får se taket, loftet og en leilighet som er gjort om til museum og går til dels i kø gjennom rommene.

For 25 euro per person gir Pablo besøkende mye mer. Han tar med rundt i tantens leilighet og viser dem de små detaljene, som Gaudis egen signatur i taket eller de originale flisene.

Burgos-Bosch er en keitete omviser, det er ikke vanskelig å skjønne at NRK er hans første gjest.

Likevel, den stolte spanjolen har anstrengt seg og tatt med seg både øl og kjeks til gjesten. Og så snakker han om livet sitt – om selvstendighetsbevegelsen i Catalonia, om restauranter i Barcelona.

Selv om han er fersk i gamet, gir Pablo Burgos-Bosch den følelsen trip4real-grunnleggeren Gloria Molins er ute etter med sine ord om at «du kjenner bare et sted ordentlig når du kjenner menneskene der».