Hopp til innhold

KrF velger opposisjon fremfor mørkeblå regjering

Erna Solbergs drøm om en borgerlig firepartiregjering henger i en tynn tråd. Sterke krefter i KrF vil ikke i regjering dersom Høyre og Frp får flertall alene.

fire borgerlige partiledere

SLÅR SPREKKER: Høyre leder klart på meningsmålingene, og drømmer om en ny regjering bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF. Men flere fylkesledere, listetopper, stortingsrepresentanter og andre tillitsvalgte i KrF sier partiet ikke vil tjene på å gå i regjering dersom Høyre og Frp blir så store etter valget at de ikke trenger sentrumspartiene for å danne regjering.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Så lenge jeg har vært aktiv i KrF har regjeringslysten aldri vært større enn den er nå, sa Knut Arild Hareide til pressen tirsdag.

Men dersom valgresultatet blir like mørkeblått som vårens meningsmålinger blir KrF trolig værende i opposisjon.

En ringerunde NRK har gjort til sentralt plasserte tillitsvalgte i Kristelig Folkeparti viser at Hareides bakkemannskap ikke vil gå inn i en regjering der Høyre og Frp er store nok til å ha flertall alene.

  • KrFs landsmøte starter i dag. Følg alt som skjer på NRKs valgsider

20 av de 30 fylkeslederne, listetoppene, stortingsrepresentantene og andre tillitsvalgte NRK har vært i kontakt med kvier seg mot å sitte i en regjering der KrF ikke trengs for å få flertall.

Dermed får Erna Solbergs ambisjon om en bred borgerlig regjering der alle fire partier er med et alvorlig skudd for baugen.

– Vi vil gjerne ha et regjeringsskifte for å få en annen politisk kurs, men hvis vi blir for små i forhold til Høyre og Frp, så gjør vi det muligens bedre som et konstruktivt opposisjonsparti, sier fylkesleder i Oppland, Morten Halling, til NRK.no.

Vil ikke bli lillebror i mørkeblå regjering

Han sier han er skeptisk til å bli «en lillebror i en mørkeblå regjering», og er blant dem i partiet som ser mørkt på et eventuelt regjeringssamarbeid med Frp.

Flere NRK har snakket med mener uenigheter knyttet til rus, eggdonasjon, tidlig ultralyd, landbruk og distriktspolitikk vil gjøre det vanskelig for KrF å gå i regjering med Frp.

Malin Stensønes KrF

SKEPTISK: – KrF har veldig lyst til å gå i regjering, men det er nok lite sannsynlig at vi skal gå inn i regjering med Frp, sier Malin Stensønes.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg tror vel at begeistringen for å regjere med Frp ganske liten hos våre. Det er nok solid forankret i KrF at den regjeringen vi ønsker består av Høyre, KrF og Venstre, sier førstekandidat for KrF i Akershus, Malin Stensønes.

Men ifølge meningsmålingene må mye skje for at Venstre og KrF blir store nok til å kaste Frp ut av et borgerlig regjeringssamarbeid.

I NRKs partibarometer for april har Høyre og Fremskrittspartiet 88 mandater til sammen, og er dermed store nok til å danne regjering alene.

Tall fra nettstedet Poll of polls, som regner ut gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger, viser at Frp og Høyre har hatt flertall på målingene i nærmere ett år.

– Dersom de to partiene får flertall alene etter valget, så tror jeg nok KrF vil gå i opposisjon. Da vil ikke de være avhengige av KrF for å få flertall, og da vil det bli vanskeligere for oss å få gjennomslag for vår politikk, sier Ingelin Noresjø, førstekandidat for Nordland KrF.

Hareide: – Veldig usannsynlig

Heller ikke partileder Knut Arild Hareide, som nylig gjorde det klart at familieforøkelsen gjør at han vurderer å takke nei til en eventuell statsrådspost, ser lyst på å være en svak, gul prikk i et mørkeblått regjeringssamarbeid.

– Jeg vil ikke utelukke noe nå, men jeg ser det som veldig usannsynlig at KrF går inn i en regjering der de blåblå har rent flertall, sier han til NRK.no.

– Da får vi ikke den tyngden og det gjennomslaget som vi trenger. Vi vil være med i en regjering som får et tydelig sentrumspreg, og ligger flertallet i en blåblå retning, så er det ikke naturlig at KrF er med, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Knut Arild Hareide og Dagrun Eriksen

HÅPET ER LYSEGULT: Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen sier regjeringslysten er stor i KrF.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men Hareide har sterk tro på at KrF vil lykkes i å snu deler av den blå valgvinden i gul retning i god tid før valget. Hans drøm og mål er at sentrumspartiene KrF og Venstre til sammen skal bli større enn Frp.

Får han det som han vil, stemmer velgerne fram en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Samtidig kjemper Høyre for en regjering der alle fire borgerlige partier er med, og Frp sier de vil nekte å støtte en regjering de selv ikke er en del av.

– Velgerne har mer makt enn før

KrF-nestleder Dagrun Eriksen sier at hun forstår om alt snakket om mulige regjeringssammensetninger forvirrer velgerne. Likevel mener hun at velgerne sjelden har hatt så stor innflytelse som nå.

– Til forskjell fra 2009 sier nå alle opposisjonspartier at de vil ha et skifte, og derfor har velgerne reell makt når det gjelder hvordan den nye regjeringen skal se ut, sier hun.

– Er det aktuelt for KrF å gå i regjering dersom velgerne stemmer fram et flertall bestående av høyre og FrP og er KrF ikke trengs for å få flertall?

– Mitt ønske er en mindretallsregjering, for det gir Stortinget mer makt. Det er «plan A». Jeg tror det er viktig for oss å få et styringsdyktig flertall, og dersom vi skal i regjering må vi også kunne stå inne for den styringen. Men Hareide har helt rett i at vi er hungrige på innflytelse, sier hun.

Eriksen: – Kan ikke bli verre enn det er i dag

NRKs ringerunde til 30 av de mest sentrale politikerne i KrF tegner et klart inntrykk av at flertallet advarer mot å gå i regjering «kun for å gå i regjering».

Mange ser med gru på årene mellom 2001 og 2005 da Kjell Magne Bondevik ledet en regjering bestående av et sterkt Høyre med Venstre og KrF på slep. KrF ble presset til å godta kraftig skattekutt, og mistet halvparten av velgerne sine i løpet av perioden.

Men ifølge Eriksen kan det umulig bli verre enn det det er i dag.

– Hvis vi sammenligner Bondevik 2 med åtte år i opposisjon til en flertallsregjering, så blir Bondevik 2 ganske fristende, for da fikk vi i hvert fall ting til, sier hun til NRK.no.

– Skjønner du dem som likevel advarer mot «Bondevik 2-tilstander», og heller ser for seg en rolle som et vippeparti i opposisjon til en sterk Høyre/Frp-regjering?

– Jeg mener at det er et partis oppgave å søke mest mulig innflytelse. Partiets strategi er å komme i regjering, svarer Eriksen.

Eriksen er ikke i tvil om at partiet kommer til å få mest igjen for sin politikk dersom de sitter i regjering, men legger vekt på at det er valgresultatet som avgjør om det kommer til å skje.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.