Hopp til innhold

– Ikke én eneste kritisk Høyre-røst mot fastlegers reservasjonsrett

STORTINGET (NRK.NO) Arbeiderpartiet krever høring i Stortinget etter at det ble kjent at Høyres stortingsrepresentanter er bundet til å stemme for at leger kan si nei til å henvise til abort.

Arbeiderpartiet krever at saken om fastlegers rett til å reservere seg mot henvisning til abort blir tatt opp som høring i Stortinget.

Torgeir Micaelsen (Ap) sier Høyre har sviktet velgerne sine. Han sier kvinners rett til abort må gå foran fastlegenes samvittighet.

– Det var ingen som på noe vis tok til motmæle mot reservasjonsretten da samarbeidsavtalen ble enstemmig vedtatt punkt for punkt i stortingsgruppen, sier en sentralt plassert Høyre-kilde til NRK.

Dermed tyder mye på at partileder Erna Solberg og parlamentarisk leder Trond Helleland kan få en forholdsvis lett jobb med å «tvinge» alle sine stortingsrepresentanter til å stemme ja i spørsmålet om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Flere profilerte Høyre-politikere var før valget svært kritisk til en slik reservasjonsrett, men ingen av disse har ønsket å snakke med NRK om saken i dag.

Krever høring i Stortinget

– Høyre har sviktet de som stemte på de i trygg forvissing om at kvinnens rett må gå foran fastlegers samvittighet på et bakrom når de nå har gjort opp sin regjeringsplattform, sier Torgeir Michaelsen, nyvalgt helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet til NRK.

Han varsler nå en høring i Stortinget om reservasjonsretten Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti er enige om å innføre.

– Dette har skjedd helt uten offentlig debatt og innsyn, derfor mener jeg det er viktig at Stortinget nå får belyst denne saken fra alle sider, sier Michaelsen.

På direkte spørsmål om hvorfor det er verre at Høyre og deres samarbeidspartnere tar politiske beslutninger på bakrommet enn at Arbeiderpartiet, SV og Sp gjør det samme, svarer Michaelsen slik:

– Dette er en helt spesiell sak. Dette handler om spørsmål om liv og død, etikk, moral og verdisyn. Da har det vært tradisjon i de fleste partier at representantene stilles fritt og at man ikke svinger partipisken.

Høie: – Høyre står samlet

At stortingsrepresentanter stilles fritt i vanskelige verdisaker er det en sterk og lang tradisjon for også i Høyre.

– Dette er spørsmål om en samvittighetssak og der pleier stortingsrepresentantene å bli stilt fritt. Det er rimelig at man gjør i denne sammenhengen her. Det har man gjort i alle spørsmål som handler om liv og død, som jo dette er, sa Høyre-veteran Astrid Nøklebye Heiberg (77) til NRK for to uker siden.

Den samme Heiberg ble sist onsdag utnevnt til statssekretær for helseminister Bent Høie.

– Høyres stortingsgruppe har enstemmig sluttet seg til samarbeidsavtalen med Frp, KrF og Venstre som danner grunnlaget for regjeringen. På dette punktet tok Venstre dissens, men Høyre, Frp og KrF står samlet bak at vi ønsker å gi norske fastleger en reservasjonsmulighet. Disse tre partiene har flertall i Stortinget og det er det parlamentariske grunnlaget jeg jobber etter, sier Høie til NRK i kveld.

– Mulighet, ikke reservasjonsrett

«Reservasjonsmulighet» er uttrykket Høie og Høyre selv helst vil bruke om ordningen de fleste medier omtaler som «reservasjonsrett».

– Hvis man har en reservasjonsrett betyr det at den enkelte fastlege definerer innholdet i det. Vi ønsker å innføre en reservasjonsmulighet, som er definert fra myndighetenes side. Det betyr blant annet at vi tar lokale hensyn, slik at fastleger som jobber på steder med få leger ikke vil kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort av samvittighetsgrunner, sier helseministeren.

Aps Torgeir Michaelsen synes det virker å være noe uklart hva Høyre, Frp og KrF legger i den nye ordningen.

– Den uklarheten som skapes nå forsterker bare behovet for å få belyst denne saken ordentlig i en høring i Stortinget, sier Michaelsen.

Helseminister Bent Høie legger til at han selvsagt stiller i Stortinget for å forklare seg om Stortinget ber ham om det.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.