Hopp til innhold

Stoltenberg: – Tiltakene vi har innført merkes ikke i det daglige

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det må en krise til for at norske politifolk merker regjeringens styrkede terrorberedskap i arbeidshverdagen.

– Beredskapen har blitt bedre, sier Jens Stoltenberg

– Beredskapen har blitt bedre

Han ser ingen grunn til å slå alarm, til tross for at nærmere sju av ti opplyser at de ikke har sett noen endring i terrorberedskapen siden 77 mennesker ble drept i Oslo og på Utøya sommeren for to år siden. NRK har spurt over 2.400 politifolk om hva de syns om terrorberedskapen etter 22. juli 2011.

– Det vi er helt enig om, er at beredskapen skal bli bedre. Og en del av de tiltakene vi har gjennomført, er ikke ting vi merker til daglig. Helikopterberedskap, mer bistand fra forsvaret og forbedret riksalarm er ikke tiltak man merker til daglig. Det er tiltak som iversettes dersom det kommer en krise, sa Stoltenberg da han kommenterte undersøkelsen i Dagsrevyens studio onsdag kveld.

«God beredskap skaper trygghet»

Undersøkelsen viser følgende:

  • 67 prosent er helt eller delvis uenig i at terrorberedskapen er bedre nå enn før 22.7.
  • 78 prosent er helt eller delvis uenig i at politiets kommunikasjonssystemer er bedre slik at misforståelsene som oppsto 22. juli ikke vil skje igjen.
  • 73 prosent er helt eller delvis uenig i at politiet er bedre organisert til å håndtere store kriser og terror enn før 22.7.

Allerede under den nasjonale minnemarkeringen 21. august 2011 lovet statsminister Jens Stoltenberg at beredskapen skulle økes.

– God beredskap skaper trygghet, synlig politi skaper trygghet. Kontroller, øvelser, utstyr – alt dette skal vi ha, sa han i sin tale.

De siste ti årene har regjeringen brukt over 1, 6 milliarder kroner på å bedre terrorberedskapen i Norge. Det er også skrevet en rekke utredninger, stortingsmeldinger og rapporter om hvordan norsk terrorberedskap skal styrkes.

Til tross for at bare drøye fire av ti i NRKs undersøkelse svarer «enig» på påstanden om at de nå øver mer på «skyting pågår»instruksen, sier statsministeren dette er noe det nå øves mer på.


– Men det er et poeng at det må gjøres enda mer, og som Gjrv-kommisjonen sa, det må gjøres enda mer. Mange av disse kommer til å tid, for det handler om kultur og holdning.

– Gjørv-kommisjonen sa også mye om gjennomføringsevnen. Hva har du gjort med din gjennomføringsevne for å sikre bedre systemer?

– Ved å starte på toppen, ved at regjeringen nå har jevnlige møter om beredskap, at de statlige lederne må gå gjennom beredskapen, det gjelder politi, det gjelder forsvar, det gjelder helse. Og ved å gjennomføre mange tiltak, det er mange, men vi trenger enda flere.

– Noe vil ta lang tid

Tror du folk hadde forventet, to år etter, at politiet sa at de var litt tryggere på beredskapen?

– Jeg forholder meg til fakta, og fakta er at et av de hovedområdene som sviktet, helikopterberedskapen, er betydelig styrket. Og for meg er det ikke hvordan svarprosenten er i denne webbaserte undersøkelsen.

Politiberedskap

Politiberedskapen

– Tar de feil? Et tusentalls politifolk?

– Det avgjørende for meg er at vi har gjort mye, vi skal gjøre enda mer, og det som er viktig er at mange politifolk gjør en viktig jobb hver dag for beredskap, og ser vi at det utstyret de har skal bli enda bedre.


– Du kaller det en webbasert undersøkelse. Når vi presenterer disse tallene, som vi syns er viktige tall, er det et skuldertrekk for deg?

– Det viktige for meg er at vi gjør det vi sa vi skulle gjøre for å styrke beredskapen. Vi har økt bemanningen, vi har styrket samarbeidet med forsvaret.

– Tar du ikke signalene på alvor? Fra politifolkene selv?

– Det er ikke nødvendig med denne typen undersøkelser for å se at vi trenger mer beredskap, vi har lagt frem en omfattende beredskapsmelding, vi har hatt Gjørv-kommisjonen for å avdekke hva som sviktet 22. juli. Vi har igjen å gjennomføre mange tiltak. Noen har kommet raskt, andre vil ta lang tid å gjennomføre.

– Uklare problemstillinger

Statsministeren går også ut mot metodikken i NRKs undersøkelse blant 2.400 politifolk.

– Jeg tenker at norsk beredskap har blitt bedre og skal bli endabedre. Og så er det helt sikkert noen som kommer til å reise noen spørsmål ved denne typen webbaserte undersøkelser, der 25 prosent svarer og de aller fleste ikke svarer, og der det er noen ganske uklare problemstillinger som delvis enig om beredskapen generelt har blitt bedre.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.