Hopp til innhold

– Banket opp da han forsøkte å krysse grensen til Europa

Samtidig som verdenssamfunnet markerer at det er gått 25 år siden Berlinmurens fall, bygges det stadig nye murer rundt om i verden. Europa er ikke noe unntak.

Migranter forsøker å krysse gjerdet ved Melilla, 22.10.2014

Afrikanske migranter sitter på toppen av en grensegjerdet under et forsøk på å krysse grensen til de spanske territoriene mellom Marokko og Spania i den nordafrikanske eksklaven Melilla. 22. oktober 2014. Rundt 400 migranter forsøkte å krysse grensen til Spania, ifølge lokale medier.

En video fra grensen i den spanske eksklaven Melilla viser en migrant som blir slått med batong etter at han selv skal ha valgt å stoppe klatreturen over grensegjerdet til spansk territorium.

De spanske eksklavene Melilla og Ceuta har Europas eneste fastlandsgrense mot Afrika. Tusenvis av migranter forsøker å klatre over de høye grensegjerdene i løpet av ett år.

En humanitær organisasjon i Melilla har publisert opptakene av den ukjente migranten.

Han skal angivelig ha blitt slått gjentatte ganger av betjenter fra den spanske sivilgarden etter å ha klatret ned fra grensegjerdet, som skiller den spanske eksklaven i Nord-Afrika fra marokkansk territorium.

Mannen klatrer ned fra gjerdet mot grensevaktene, og blir så slått til han tilsynelatende er bevisstløs. Han bæres så tilbake til marokkansk side av grensen.

SE URIKS OM VERDENS MURER: Verdens murer

Sammen med mannen man ser i videoen, forsøkte rundt 400 andre å komme seg over i spansk territorium, 22. oktober i år. De fleste som forsøker er menn, og mange har reist svært langt.

Spanske myndigheter sier at ni afrikanske migranter ble behandlet for skader og at rundt 70 mennesker satt fast på toppen av det høye gjerdet i flere timer. Omtrent 20 mennesker klarte å komme seg over, og inn i byen.

Ved Europas yttergrense, den lille spanske enklaven Melilla i Afrika, rager et sju meter høyt gjerde. Reporter Petter Oulie-Hauge.

I ly av mørket stormet rundt 300 personer opp på gjerdet som skiller Melilla fra Marokko. Reportasjen her er fra samme dag hvor hendelsen med mannen som blir slått med batonger man ser i videoen litt lenger ned i saken skal ha skjedd.

Spanske myndigheter sier, ifølge The Guardian, at 2.000 migranter har klart å komme seg over grensegjerdet i år, og at det blitt gjort over 60 ulike forsøk på å passere grensen til de spanske eksklavene Melilla og Ceuta. De som klarer dette får overnatte på et senter for migranter.

Tusenvis av afrikanske migranter som bor ulovlig i Marokko prøver å komme seg inn i Spanias eksklaver i håp om å nå Europa.

Spania har bedt om mer hjelp fra EU til å holde vakt ved grensen på nordkysten av Marokko som er det eneste stedet der europeisk territorium har landegrense til Afrika.

Se NRKs serie «Drømmen om Europa» om eksternaliseringen av Europas grenser:

Vi følger norsk politi på jobb for Frontex, EUs politisamarbeid. Programmet tar oss med midt inn i flyktningdramaet som foregår i Europa. Rolf-Arne Kurthi forsøker å få de unge mennene til å fortelle om flukten for å spore opp bakmennene, det er sterke historier de har å fortelle. Karoline Lynne og politihunden Dennis gjør sine første funn i Algeciras, noen er bare ungdommer på 14-15 år. Sara Creta vil gjøre det hun kan for å stoppe grensevolden, etter den opprivende hendelsen med Clement som døde. (3:4)
Afrikanske migranter på toppen av et grensegjerde i Manilla

22. oktober 2014 tok den humanitære gruppen Prodein dette bildet som viser golfere som spiller mens av afrikanske migranter sitter på toppen av grensegjerdet under et forsøk på å krysse inn i den spanske nordafrikanske eksklaven Melilla.

Foto: JOSE PALAZON OSMA / Afp/PRODEIN

Hellas og Bulgaria med gjerder mot migranter

Det er 50 millioner mennesker på flukt i verden, ifølge Flyktninghjelpen og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Det er de høyeste flyktningtallene siden 2. verdenskrig. Veldig mange av migrantene kommer fra Afrika og Midtøsten, der er det rekordmange konflikter nå.

Svært mange av disse reiser mot Europa. Bare i år har over 130.000 tatt sjøveien over Middelhavet, og over 3.000 mennesker har druknet på veien.

Stadig flere grenser er stengt med gjerder, murer og overvåkningskameraer.

Gjerde på den tyrkisk-greske grensen

En mann går forbi et piggtrådgjerde som bygges på den gresk-tyrkiske grensen den 6. februar 2012. Hellas har fått patruljeassistanse på grensen av EUs grensevoktere Frontex.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Hellas har satt opp et 10,5 kilometer langt gjerde langs grensa til Tyrkia, for å hindre migranter fra Syria å ta seg inn i landet via nabolandet.

Innvandringsminister Christos Papoutsis sammenlignet den nye barrieren, som skal bli over 20 mil lang, med gjerdene og murene som er bygget langs grensa mellom USA og Mexico. Om lag 80 prosent av ulovlige innvandrere i EU tok seg i 2011 seg inn via Hellas, ifølge DPA.

Ulovlige innvandrere som blir pågrepet av grensepolitiet, plasseres i interneringsleirer, som er overfylte. Forholdene blir kritisert av menneskerettsgrupper, som også retter kritikk mot Hellas’ asylpolitikk.

En kors hengt opp på den tyrkisk-bulgarske grensen

En kors er hengt opp på grensegjerdet på den tyrkisk-bulgarske grensen, 9. november. Det er en tysk gruppe som kaller seg Gruppen for politisk skjønnhet som har hengt korsene opp på grensen, i protest mot grensegjerdet som de omtaler som den Europeiske muren.

Foto: - / Afp

Også Bulgaria har satt opp et gjerde mot Tyrkia. Tiltaket kom etter at det hadde ankommet rundt 11.000 flyktninger, først og fremst fra Syria, til landet. Bulgaria er EUs fattigste land, og de startet byggingen av muren i januar i år.

Gjerdebyggingen har møtt motstand. I juli var Amnesty International-aktivister samlet i Sofia med hvite masker på for å protestere mot det de mener er feilbehandling av flyktninger som vil søke asyl i Europa.

Omtrent 80 menneskerettighetsaktivister fra 30 sto med maskefjesene vendt mot et to meter høyt gjerde som var satt opp for å symbolisere Europas ytre grense.

Demonstrant protesterer mot grensegjerdene rundt Europa

Amnesty International demonstrerte i Sofia i juli, mot EUs behandling av asylsøkere og migranter.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Murer verden rundt

Regjeringen i Israel bygger et nytt og større gjerde langs grensa mot borgerkrigsherjede Syria. Den nye barrieren omfatter både grøfter og overvåkingskameraer, ifølge NTB.

Israel har også bygget en mur tvers igjennom Jerusalem.

9. november hakket palestinske ungdommer seg gjennom muren som omkranser deres lille landsby rett utenfor Jerusalem, for å rette søkelyset mot det de omtaler som sin Berlinmur.

I Vest-Sahara har marokkanske myndigheter bygd en mur. Omgitt av miner og grensevakter.

Mellom Mexico og USA er det satt opp mur, i Belfast skiller murer katolikker og protestanter, og på Kypros finner man murer mellom tyrkiske og greske kyprioter. Disse kan du se i mandagens Urix som har verdens murer som tema.

Kypros har vært delt i to siden 1974. Reporter Anders Tvegård.

SISTE NYTT

Siste nytt