Hopp til innhold

– 2014 har vært et katastrofalt år for barn

– Barn har blitt drept i klasserom og mens de sov i sine senger, de har blitt foreldreløse, kidnappet, torturert, rekruttert, voldtatt og til og med solgt som slaver. Slik oppsummerer FNs barnefond UNICEF 2014 for barn i konfliktområder.

En gutt bærer en liten pike

En gutt bærer en liten jente etter det aktivister sier var et flyangrep fra Assad-regimet i Aleppo 18. april i år. Over 7,3 millioner barn er ifølge UNICEF rammet av konflikten i Syria.

Foto: Stringer / Reuters

Aldri i nyere tid har så mange barn vært utsatt for sånne ubeskrivelige brutaliteter.

Leder for FNs barnefond UNICEF, Anthony Lake. / UNICEF

På verdensbasis lever 230 millioner barn i land og områder som er rammet av væpnede konflikter.

Året 2014 har vært et år i grusomhet, frykt og desperasjon for millioner av barn, sier UNICEF når organisasjonen gjør opp status for året.

To foreldreløse syriske søstre i Damaskus.

Disse to søstrene er to av mange foreldreløse barn i Syria. De går på en skole for foreldreløse i Damaskus.

Foto: ABD DOUMANY / Afp

– Aldri i nyere tid har så mange barn vært utsatt for sånne ubeskrivelige brutaliteter, sier UNICEF-leder Anthony Lake.

Trekker frem åtte konfliktområder

UNICEF trekker i rapporten frem spesielt frem åtte områder der barn har lidd i 2014:

  • I Den sentralafrikanske republikk (SAR) er 2,3 millioner barn rammet av den borgerkrigslignende tilstanden. Opp mot 10.000 barn skal være rekruttert av væpnede grupper.
  • I Gaza ble 54.000 barn hjemløse som et resultat av sommerens 50 dager lange konflikt. 538 barn ble drept og over 3370 såret i konflikten.
  • I Syria er over 7,3 millioner barn rammet av konflikten, inkludert 1,7 millioner barneflyktninger. FN kan verifisere minst 35 angrep på skoler i løpet av årets ni første måneder, der 105 barn ble drept og nesten 300 ble såret.
  • I Irak er 2,7 millioner barn rammet av konflikten. Minst 700 barn antas å være lemlestet, drept eller til og med henrettet. I begge landene har barn vært ofre for, vitner til, eller selv begått brutal og ekstrem vold.
  • I Sør-Sudan er det beregnet at 235.000 barn under fem år lider av alvorlig og akutt underernæring. Nesten 750.000 barn er drevet på flukt og 320.000 lever som flyktninger. Ifølge bekreftede tall fra FN er over 600 barn drept og over 200 barn lemlestet i år, og rundt 12.000 barn brukes nå av væpnede styrker og bander.
  • I Sudan er det anslått at 1,7 million barn er på flukt, de aller fleste på grunn av konflikter.
  • I Ukraina er antall barn på flukt anslått til 128.000. Minst 36 barn ble drept og over 100 såret i Donetsk- og Luhansk-regionene mellom midten av april og slutten av oktober.
  • I de tre ebolarammede landene Guinea, Liberia og Sierra Leone er minst fem millioner barn mellom 3 og 17 år ute av stand til å gå på skole på grunn av utbruddet. Tusenvis av barn har mistet en eller to foreldre på grunn av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Kvinne med to barn
Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters
Barn i grenseområdet mellom Syria og Tyrkia.

Mange barn drevet på flukt fra den syriske byen Kobani på grensa til Tyrkia.

Foto: Jake Simkin / Ap

– 2014 et ekstremt år

– 2014 har vært et ekstremt år. Det er sjelden at det er så mange store konflikter i verden på en gang som det har vært i år. Det er litt spesielt at dette skjer det samme året som Barnekonvensjonen fyller 25 år, sier kommunikasjonssjef i Unicef Norge, Merete Agerbak-Jensen.

Merete Agerbak-Jensen i UNICEF Norge

– Vi må ikke glemme alt det positive som har skjedd de siste 25 årene, sier kommunikasjonssjef i UNICEF Norge, Merete Agerbak-Jensen

Foto: UNICEF

Hun mener det er synd at denne situasjonen har oppstått i 2014, med tanke på alle de framskrittene som er gjort de siste årene. I løpet av de siste 25 årene har situasjonen for verdens barn blitt forbedret betraktelig, sier hun.

– Barnedødeligheten er halvert, ni av ti barn begynner på skole, like mange gutter som jenter og malariadødsfall er nesten halvert. Så det har skjedd mye positivt, det er bare så synd at det blir satt tilbake i noen områder, sier Merete Agerbak-Jensen til NRK.

Hun er opptatt av at selv om det ser mørkt ut, slik som for eksempel i Syria, der konflikten snart går inn i sitt fjerde år, så er det viktig å ikke gi opp. – Vi må bare fortsette å gjøre enda mer, sier hun.

– Gjøre 2015 til et bedre år

– De store antallet kriser i 2014 gjorde at mange ble raskt glemt eller fikk lite oppmerksomhet, skriver UNICEF.

Til tross for de mange krisene viser organisasjonen til arbeidet som gjøres for barn rundt om i verden:

  • I Den sentralafrikanske republikk der et en kampanje på gang for å få 662.000 barn tilbake på skolen, dersom sikkerhetssituasjonen tillater det.
  • Nesten 68 millioner doser poliovaksine er delt ut i Midtøsten for å stoppe et polioutbrudd i Irak og Syria.
  • I Sør-Sudan er nesten 70.000 barn behandlet for underernæring.

– Verden må og skal gjøre mer for å gjøre 2015 til et mye bedre år for alle barn, sier Lake.

UNICEF-sjefen viser til at det i år er 25 år siden FN-konvensjonen om barnerettigheter ble vedtatt.

– Vold og trauma gjør mer enn å skade individuelle barn – de underminerer hele samfunn. For hvert barn som vokser opp som sterk, sikker, sunn og utdannet er et barn som kan bidra til sin egen familie, til sitt eget samfunn, til sitt eget land og til vår felles fremtid, sier Anthony Lake.

Syriske barn bllir hjulpet bort etter et angrep i Aleppo.

Syriske barn betaler en høy pris for borgerkrigen i landet. Dette bildet er fra Aleppo.

Foto: SULTAN KITAZ / Reuters
Barn ser på deler av en granat i Darfur.

Barn ser på rester av en granat i flyktningleiren Al-Abassi i byen Melit i Nord-Darfur.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / Reuters
Syriske flyktningbarn i Libanon.

Barn som har flyktet fra Syria leker i en flyktningleir i nabolandet Libanon.

Foto: Hussein Malla / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt